Jestem początkujący w PHP jeżeli chodzi o obiektowość. Proszę o pomoc. Zrobiłem sobie taką banalną klasę i jak mogę zadeklarować pola i ustawić ich wartości w konstruktorze żeby metoda wywołana w pliku tej klasy zadziałała. Oto klasa:
<?php class Licznik { // właściwości public $qwe; public $nazwa_pliku; // konstruktor public function _construct() { $this->qwe=0; $this->nazwa_pliku = "licznik.txt"; } // metody, funcjie function Plik_zapis($licznik) { $nazwa_pliku = "licznik.txt"; //rewind($plik); $licznik++; //echo "Licznik utworzony"; } function Plik_odczyt() { $nazwa_pliku = "licznik.txt"; //fread($plik, 1024); { Plik_zapis($linia++); } } function Spr_plik() { $nazwa_pliku = "licznik.txt"; { $qwe++; Plik_zapis($qwe); } else { Plik_odczyt(); } } } ?>
Oto plik w którym wywołuję metodę klasy:
// Przywołanie z klasy LICZNIK require_once('class.LICZNIK.php'); $licznik = new Licznik(); $licznik->qwe=0; $licznik->Spr_plik();
Jak uruchamiami to wywala mi taki błąd:
Parse error: parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION' or `T_FUNCTION' or `T_VAR' or `'}'' in c:\usr\krasnal\www\galeria\class.LICZNIK.php on line 6
dzięki i czekam na pomoc