Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [startup] Catania.pl - Portal ofert firmowych B2B
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
MiGoo
Witam! Chciałbym przedstawić nowy portal biznesowy dla firm (znajdujący się pod adresem Catania.pl) oraz prosić Użytkowników (szczególnie prowadzących własne działalności gospodarcze) o wszelkie opinie i uwagi co do naszego projektu. Serdecznie zapraszam do oceniania i odwiedzania smile.gif

Cytat
Catania.pl to portal oferujący firmom usługi związane z szeroko rozumianą informacją gospodarczą Business to Business (B2B). Podstawowym celem naszej działalności jest pośrednictwo w nawiązywaniu kontaktów handlowych między firmami: jako miejsce dla producentów, handlowców czy usługodawców chcących zaprezentować i sprzedać swoje produkty lub usługi za pośrednictwem Internetu. Jest to także miejsce dla poszukujących ciekawych ofert i partnerów.

Jedną z najistotniejszych zalet platformy Catania.pl jest sposób prezentowania informacji o firmach i ich produktach lub usługach. Dzięki rozbudowanym, czytelnym i przede wszystkim stawiającym na pierwszym miejscu na prezentowane informacje stronom, Twoja firma, jej produkty oraz usługi, stają się łatwo dostępne dla potencjalnych klientów oraz partnerów.

Założeniem projektu Catania.pl jest utworzenie dużej i łatwej w komunikacji platformy informacyjno-handlowej dla firm. Zespół Catania.pl będzie systematycznie wprowadzał nowe rozwiązania i pomysły, co pozwoli na zaoferowanie przedsiębiorcom odwiedzającym nasz serwis wielu nowych możliwości prezentacji firmy, jak i jej produktów.
rafal12121
No to tak - kategorie po lewej ...styl tych linków - nie pasuje.
Ogólnie jak wszedłem to strona od razu skojarzyła mi się z allegro - nie wiem czy takie bylo zamierzenie...może grafika nie jest aż taka sama, ale podobna...
MiGoo
Dziękuję za uwagi smile.gif

Chciałbym także poinformować, że rozbudowaliśmy stronę główną naszego portalu - mamy nadzieję, że teraz bardziej się przyjmie i będzie jeszcze lepiej spełniać swoją funkcję informacyjno-promocyjną smile.gif
Daiquiri
Moim zdaniem ostylowanie linków nadal bardzo słabe. Ciężko na pierwszy rzut oka się w tym gąszczu poruszać... osobiście powiększyłabym przycisk "Dodaj bezpłanie(...)" i jego opis. Generalnie wchodzę na stronę i widzę wyszukiwarkę, stertę linków, ale o czego to wszystko dotyczy to nie wiem. Trochę to wszystko za bardzo ściśnięte jak na mój gust. Brakuje mi klarownej i wyróżnionej informacji na temat tego "co to w ogóle jest".
Spawnm
Wszystko się rozwala pod ff3.5.5 na linuxsie :/
http://img682.imageshack.us/img682/5271/zrzutekranuz.png
i
http://img109.imageshack.us/img109/4641/zrzutekranu1p.png
MiGoo
Cytat(Spawnm @ 13.11.2009, 13:13:56 ) *

Powodem może być brak zainstalowanej czcionki w systemie (Arial)... Dorzuciłem Tahome jako kolejną domyślną - myślę, że powinno być już ok smile.gif
Spawnm
nadal ten sam efekt.
+ sama czcionka nie wystarczy, zobacz że w top menu kupię i firma nie mieszczą się w 1 linii , popracuj nad wielkością, ew. nie ustawiasz na sztywno width.
Maric_desinger_strton
dry.gif
Jeżeli chodzi o ścisłość to jest za dużo błędów wręcz prostych jak na tak zaawansowany projekt .Na głównej jest za dużo tekstu ,który powiela się na podstronach, głowna strona wygląda raczej jak podstrona nie potrzebnie .Rozumiem ,że chcecie dużo przekazać innym ale o 3/4 za dużo w treści, każdy widzi ze to jest serwis dla firm,wyswietlanie zdjec z tytułem jest beznadziejna tu tez nalezało by nad tym poracowac Bardzo profesjonalny macie grafitowy layout górny koło logo z prostą nawigacją i podzialem na produkty, kupie i firmy,ale na podstronach te błękintne belki gryzą się z grafitem. Podstrony z kategoriami są czyste i proste i czytelne z bardzo dobry zachowaniem kolorów ,ale problem zaczyna się na stronach ofert po wyswietleniu się oferty zaczynamy sie gubić gdzie jestesmy-brak górnej nawigacji w którym miejscu jestesmy. Nastepna sprawa to zdjecia powinna byc lepsza opcja prezentacji zdjęć - dobra idziemy dalej po jaki kij zapisujecie dane których uzytkownik nie podał tzw. brak danych - psuje to całą prezentacje ,którą firma zamieszcza na stronie .Przy wyswietlaniu sie w menu ofert bardzo często pojawia sie podkategoria Pozostałe powinniscie wyeliminować słowo Pozostale i wyswielac powinna sie kategoria nadrządna lub zrobic tak aby pozostale sie niewyswietlo.Te logo pro to tez troche za amatorska robota no i ten błąkit to co wczesniej mówilem gryzie sie z grafitem .Nie mam czasu aby sie rejestrowac i pobawiec adminem usera ,ale ogólnie dosyc ciekawy projekt moze sie przyjąć na naszym rynku co do reszty raczej nie mam zastrzen - bede częściej zagladal do was bo chyba warto .Brawo za pomysł
Kildyt
Co do czcionki na końcu zawsze należy zaznaczyć czcionkę "sans-serif" dla bezszeryfowych.

Theme niestety nudny i bez wyrazu. Pomimo prób nie jest intuicyjny, przejrzysty, ani estetyczny. Dominują tylko dwa kolory: białe w zdecydowaniu i szary. Niektóre elementy są na prawdę ładnie zaprojektowane, ale całość psuje efekt.
Samo niewłaściwe zastosowanie tabelek zrzuca jakość kodu na bardzo niską półkę.
Logotyp nie prezentuje nic związanego z tematyką portalu. Jest po prostu napisem, który nie odznacza się cechami charakterystycznymi.

Wybacz, za moją negatywną ocenę ale tak postrzegam tą stronę. Brak jest w niej życia i świeżości.
Maric_desinger_strton
uwazam ze theme tego portalu jest wystarczajace tak jak powiedzialem brak zycia na stronie głownej jest brak krótkiej informacji w formi graficznej czym ten serwis się zajmuje caly - nawaliliście tekstow ze nie widomo co jest z czym nie widaomo za co sie chwycic .Co do logotypu jest dobry i wyrazisty i to kwestia czasu jak klient zacznie kojarzyc serwis z danym kierunkiem - to kwestia reklamy i nic wiecej ( pewnie ,że kazdy chciałby mieć w nazwie firmy.pl ,ale to nie w tym problem czy amazon, allegro,marketo czy inne wynalazki kojarzą sie z branzą - nie - to kwestia reklamy) tak jak poprzednik mój uwazam ze niektóre elementy sa bardzo dobrze zaprojektowane ,ale jest duzo prostych bledów nad ktorymi musicie ostro poracowac .Jeszcze raz podkreslam wy budujecie serwis ktry ma udzielac informacji o fimach , a nie o was .Oczywiscie nie przejmujcie sie krytką innych bo łatwo jest krytykowac niz samemu cos zrobic ,ale te bledy ktore sugerują inni nalezy poprawic nie wszykie bo kazdy ma rozny punk widzenia .Jedno jest pewne najlepiej na tym wyjdziecie wlasnie wy .Pozdrowiam
MiGoo
Cytat(Spawnm @ 13.11.2009, 14:13:56 ) *
Wszystko się rozwala pod ff3.5.5 na linuxsie :/

W chwili obecnej po przepisaniu kodu XHTML'a i CSS'a winno być wszystko ok smile.gif

Cytat(Kildyt @ 22.11.2009, 00:14:50 ) *
Theme niestety nudny i bez wyrazu. Pomimo prób nie jest intuicyjny, przejrzysty, ani estetyczny. Dominują tylko dwa kolory: białe w zdecydowaniu i szary. Niektóre elementy są na prawdę ładnie zaprojektowane, ale całość psuje efekt.

Nie każdemu wszystko się musi podobać, niestety...

Cytat(Kildyt @ 22.11.2009, 00:14:50 ) *
Samo niewłaściwe zastosowanie tabelek zrzuca jakość kodu na bardzo niską półkę.

Patrz wyżej smile.gif
SHiP
Może się czepiam ale pierwsze co wpada mi na myśl gdy patrze się na tą stronę to - O kurde, yahoo! + eBay (przyciski, gradienty w menu - to samo).

Design nie jest ani ładny ani przemyślany. Układ w ogóle mi się nie podoba. Przypomina wszystkie duże strony typu allegro, które jak wiadomo nie są ideałami pod względem typograficznym.

Ciężko jest to oceniać gdy z kodu są wyrzucone białe znaki
MiGoo
Cytat(SHiP @ 15.06.2010, 17:30:35 ) *
Może się czepiam ale...

Też mam takie wrażenie tongue.gif winksmiley.jpg

Design nie jest ani ładny ani przemyślany. Układ w ogóle mi się nie podoba. Przypomina wszystkie duże strony typu allegro, które jak wiadomo nie są ideałami pod względem typograficznym.

No cóż, jak już wcześniej wspomniałem, są gusty i guściki... Wszystkim się nie dogodzi...
Co do tego, że design nie jest przemyślany - hmmm, ja uważam zupełnie inaczej smile.gif Ale nad gustami się nie dyskutuje smile.gif

Ciężko jest to oceniać gdy z kodu są wyrzucone białe znaki

Pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoją stronę i do CV'ki, którą tam zamieściłeś. Skoro pisałeś coś w jQuery i PHP, to powinieneś znać takie bardzo fajne narzędzie dla webdeveloperów, jakim jest Firebug (dodatek do Firefoxa). W nim możesz sobie spokojnie kod (X)HTML'a przeglądać, nawet jeśli jest on pozbawiony znaków końca linii (niekoniecznie białych znaków smile.gif).
SHiP
1. Nie chodzi o gusta i guściki a o usability oraz typografię. Polecam dobrą książkę na temat składu tekstu.

2. Korzystam z chrome i tam też - jest narzędzie do badania kodu - i ono też mi wcięcia robi winksmiley.jpg. W sumie mogę go używać ale jest to niewygodne. Normalny podgląd źródła wspiera linki więc mogę sobie przechodzić między podstronami i innymi plikami.
MiGoo
Cytat(SHiP @ 16.06.2010, 15:56:00 ) *
1. Nie chodzi o gusta i guściki a o usability oraz typografię. Polecam dobrą książkę na temat składu tekstu.

Jedna książka wiosny nie czyni. Inaczej krytykowane przez Ciebie strony typu Allegro wyglądałyby inaczej niż wyglądają. Co do usability, wg mnie, jest idealny, co do składu tekstu, jest również taki jaki ma być - optymalizacja, także pod względem wielkości wyświetlanego kodu - to też ważna rzecz.

Cytat(SHiP @ 16.06.2010, 15:56:00 ) *
2. Korzystam z chrome i tam też - jest narzędzie do badania kodu - i ono też mi wcięcia robi winksmiley.jpg. W sumie mogę go używać ale jest to niewygodne. Normalny podgląd źródła wspiera linki więc mogę sobie przechodzić między podstronami i innymi plikami.

Jak kto woli, Twój wybór smile.gif
hieroshima
skoro wszystko jest tak jak powinno być to po co oddajesz stronę do oceny? Strona graficznie nie powala i dobrze bo graficznie katalog firmowy nie ma powalać i tyle nie ma się co rozdrabniać. Ogólnie to faktycznie wygląda jak allegro, no ale jak ma wyglądać taka strona? Jak dla mnie wszystko jest ok i strona spełnia swoją funkcję.
MiGoo
Cytat(hieroshima @ 17.06.2010, 12:24:53 ) *
skoro wszystko jest tak jak powinno być to po co oddajesz stronę do oceny?

Wszystko wg nas (przynajmniej się tak nam na 99,9% zdaje). A dajemy do oceny, gdyż może się trafi ktoś, kto coś ciekawego podpowie i faktycznie będzie w tym dużo racji? Wówczas nie omieszkalibyśmy takiej zmiany wprowadzić. Ale to muszą być konkrety, nie ogólne teksty w stylu "podoba mi się / nie podoba i koniec".

Cytat(hieroshima @ 17.06.2010, 12:24:53 ) *
Strona graficznie nie powala i dobrze bo graficznie katalog firmowy nie ma powalać i tyle nie ma się co rozdrabniać. (...) Jak dla mnie wszystko jest ok i strona spełnia swoją funkcję.

Właśnie o to nam chodziło smile.gif
SHiP
Nie chce mi się tego ciągnąć, bo mam wrażenie, że sobie nic z ocen użytkowników nie robicie winksmiley.jpg. Zrozumcie - strona wygląda źle.

Optymalizacja to ważna rzecz ale tutaj chodzi o ocenę. Podając do oceny kod JS też go najpierw pakujesz?

Ja mogę podać konkrety, a wy pewnie i tak nic nie poprawicie ale to nie zmieni faktu, że macie braki pod tym kątem, a jest tego sporo(http://www.catania.pl/info,polityka_prywatnosci.html):

- błędne odstępy między akapitami a listami
- zbyt duża szerokość wiersza co męczy podczas czytania(optymalnie jest około 50?80 znaków włączając spacje)
- robicie kretyńskie wcięcia podczas tworzenia wypunktowania
- Używacie znaku "?" w listach - przecież to zwykły cudzysłów - http://en.wikipedia.org/wiki/Guillemets

Czasami również stosujecie jednocześnie pochylenie oraz podkreślenie. Po co?

Pomijam już rozmiar nagłówków(oraz ich brak? Na stronie głównej jedno h1? To nie sprzyja pozycjonowaniu) bo o ile w ogóle nie przestrzegacie klasycznych zasad to je można co nieco zaginać.

Jest tego więcej ale jak już mówiłem, lepiej się samemu zainteresować tematem, poczytać i wiedzieć na przyszłość.

To, że taki np. eBay wygląda tak jak wygląda to efekt tego, że powstał on X lat temu, gdzie nikt się nie przejmował wyglądem strony. Teraz im się nie opłaca zmieniać wyglądu bo stracili by identyfikacje wizualną, w którą wpakowali dużo pieniędzy. Allegro powoli się nawraca. I choć idą w dobrą stronę ludzie się buntują. To, że ty ich skopujesz nie da tego samego efektu ponieważ teraz powstaje dużo nowych, innowacyjnych i ładnych stron internetowych a u ciebie nawet prostego użycia jQuery nie widziałem...

Pozdrawiam

PS: Jedna DOBRA książka może zmienić wiele...
MiGoo
Cytat(SHiP @ 17.06.2010, 14:09:20 ) *
Nie chce mi się tego ciągnąć, bo mam wrażenie, że sobie nic z ocen użytkowników nie robicie. Zrozumcie - strona wygląda źle.

Jak widać po odpowiedzi powyżej - to jest Twoje zdanie, nie każdy z nim się musi zgadzać. Masz do niego oczywiście jak najświętsze prawo. Jednym się podoba, innym nie, no cóż...

Oczywiście, że oceny tutaj zamieszczane jak najbardziej traktujemy poważnie (jeśli jednak są one poważne i konstruktywne) - jak już wcześniej wspomniałem, teksty w stylu "to jest be, bo mam taki a nie inny gust" bez podania konkretnych szczegółów, ciężko brać sobie do serca.

Optymalizacja to ważna rzecz ale tutaj chodzi o ocenę. Podając do oceny kod JS też go najpierw pakujesz?

Tu masz trochę racji, aczkolwiek kod JS nie zostanie rozpakowany (możemy go pominąć przy ocenie).

1. błędne odstępy między akapitami a listami
2. zbyt duża szerokość wiersza co męczy podczas czytania(optymalnie jest około 50?80 znaków włączając spacje)
3. robicie kretyńskie wcięcia podczas tworzenia wypunktowania
4. Używacie znaku "?" w listach - przecież to zwykły cudzysłów - http://en.wikipedia.org/wiki/Guillemets
5. Czasami również stosujecie jednocześnie pochylenie oraz podkreślenie. Po co?
6. Pomijam już rozmiar nagłówków(oraz ich brak? Na stronie głównej jedno h1? To nie sprzyja pozycjonowaniu) bo o ile w ogóle nie przestrzegacie klasycznych zasad to je można co nieco zaginać.
7. Jest tego więcej ale jak już mówiłem, lepiej się samemu zainteresować tematem, poczytać i wiedzieć na przyszłość.

1. Można dokładniej? Znaczy to, że jeśli ja sobie ustawie w CSS odstęp inny, niż wg Cb winien być, to znaczy, że jest to błąd? Bądźmy poważni.
2. Przyjąłem do wiadomości, faktycznie można coś z tym zrobić. Thx.
3. Jednym się to podoba i uważają takie wcięcia za czytelne, innym nie - wszystkim się nie dogodzi.
4. I? Bo nie bardzo rozumiem dlaczego tak nie powinno być...
5. Pochylenie - Znaczniki semantyczne, optymalizacja pod SEO, chociażby po to smile.gif Podkreślenie - bo uważam, że tak jest ładniej.
-> http://www.kurshtml.boo.pl/html/kod_popraw...znie,tekst.html
-> http://www.w3schools.com/tags/tag_phrase_elements.asp
6. Naprawdę nie widzisz tych nagłówków na stronie głównej? No nie mogę. Jedno h1, jedno h2, kilka h3, h4 i h5 - normalnie krytykujesz kogoś nie sprawdzając dokładnie jak jest - gratulacje! C.d. Twojej wypowiedzi skomentuję tak:
-> http://poradnik-seo.pl/optymalizacja/slowa...a-kluczowe.html
-> http://www.kurshtml.boo.pl/
-> http://www.forum.optymalizacja.com/
7. Dokładnie, poczytaj, poczytaj (linki powyżej).

To, że taki np. eBay wygląda tak jak wygląda to efekt tego, że powstał on X lat temu, gdzie nikt się nie przejmował wyglądem strony. Teraz im się nie opłaca zmieniać wyglądu bo stracili by identyfikacje wizualną, w którą wpakowali dużo pieniędzy.

Skąd masz te informacje? Masz znajomych pracujących w eBayu?

To, że ty ich skopujesz nie da tego samego efektu ponieważ teraz powstaje dużo nowych, innowacyjnych i ładnych stron internetowych a u ciebie nawet prostego użycia jQuery nie widziałem...

Widać dobrze nie szukałeś.

PS: Jedna DOBRA książka może zmienić wiele...

Traktowanie jednej książki i wiedzy w niej zawartej jako prawdy objawionej nie jest zbyt mądre i roztropne - warto popatrzeć także i na inne źródła.
SHiP
Nie chodzi o to żeby było ładnie tylko, żeby było poprawnie. To tak jakbyś robił strony na tabelkach i mówił wszystkim, że jest fajne bo ładnie wygląda.

Uzywanie znaku >> wygląda jak lista robiona w ten sposób:
" pierwszy
" drugi
" trzeci

Zresztą nieważne, nie chce mi się tego tłumaczyć. Dlaczego, napisałem w poprzednim poście.

PS: h1 ma jeśli dobrze pamiętam największą wagę w seo stąd moje zapytanie. Ludzie zazwyczaj oznaczają za jego pomocą tytuły artukułów a nie tytuł strony. No ale na SEO to ja się aż tak dobrze nie znam więc mogę się mylić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.