Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Update wielu rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
indexx
Witam
Chcę zastosować polecenie update dla zapytania wyglądającego tak:

1. INSERT INTO `se_languagevars` (`languagevar_id`, `languagevar_language_id`, `languagevar_value`) VALUES
  2. (1, 1, 'Panel Administratora' ),
  3. (2, 1, 'Zarządzanie siecią' );

w tabeli, która wygląda tak:
  1. `languagevar_id`, `languagevar_language_id`, `languagevar_value`,`languagevar_default`
  2. (1, 1, 'Admin Panel', 'admin_header_global, '),
  3. (2, 1, 'Network Management', 'admin_header'),

Czyli chcę zamienić tylko rekord " languagevar_value", czyli np dla wartości Admin Panel zostanie wstawione Panel Administratora, a reszta pozostanie bez zmian, dodam, że nie jest to kilka zapytań tylko kilkaset.

Jeżeli był taki temat to proszę o link ponieważ nic podobnego nie mogłem znaleźć
skowron-line
Cytat(indexx @ 4.11.2009, 12:23:18 ) *
Czyli chcę zamienić tylko rekord " languagevar_value"

nie rekord tylko kolumnę.
  1. updata tabela SET languagevar_value="Panel Administratora" WHERE languagevar_value="Admin Panel"

jeżeli dobrze zrozumiałem o co tobie chodzi.
indexx
Rzeczywiście, kolumnę, ale sęk w tym, że takich
  1. updata tabela SET languagevar_value="Panel Administratora" WHERE languagevar_value="Admin Panel"

linii kodu musiał bym napisać kilkaset, a do dyspozycji mam już plik z danymi i szukam metody zastąpienia wyrażeń w bazie moimi.
Tzn mam plik w którym mam:
`se_languagevars` (`languagevar_id`, `languagevar_language_id`, `languagevar_value`) VALUES
(1, 2, 'Panel Administratora'),
(2, 2, 'Zarządzanie siecią'),
(3, 2, 'Posumowanie'),
(4, 2, 'Użytkownicy'),
(5, 2, 'Administratorzy'),
(6, 2, 'Raporty'),
........
I chcę zamienić te wpisy
, czy jest jakiś sposób, coś w stylu update all, żebym nie musiał, każdej linijki kodu przepisywać osobno?
skowron-line
To może zrób insert do tymczasowej tabeli a później update z podzapytaniem.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.