Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie i koszty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jastu
Witam,
korzystamy z oprogramowania, które pozwala nam za darmo budować i sprzedawać stworzone przez nas strony internetowe. Nie ponosimy żadnych kosztów za używanie PHP, PostgreeSQL, JavaScript, MySql w naszej pracy.
Jedyne koszty, z którymi musimy się liczyć to koszt OS (nie zawsze) i IDE (też nie zawsze).
Czy jest możliwe budowanie aplikacji okienkowych/klienckich w językach kompilowanych, tak by nie ponosić kosztów korzystania z technologi, w której powstają ?
Np. chcę stworzyć i sprzedawać aplikację napisaną w Java na urządzenia przenośne ? lub aplikację w C# do połączenia z bazą danych ?
Jak to zrobić żeby nie łamać prawa ?
Pozdrawiam
askone
Hej

Nie jestem na 100% pewien ale jeśli chodzi o C# i MS SQL to możesz korzystać z wersji express. Musiałbyś tylko potwierdzić czy licencja tej wersji pozwala na sprzedaż produktów wytworzonych przy wykorzystaniu oprogramowania.
jastu
Tzn. VisualStudio C# Express (SharpDevelop) + MSSQL 2005 Express ?
vokiel
C# możesz tworzyć w darmowych wersjach. Różnią się tylko tym, że VisualStudio jest orkojone, i zamiast wyklikać jakieś opcje musisz klepać z kodu. Baza danych nie ma znaczenia, bo nie sprzedajesz silnika bazy danych. Używasz tej bazy, a w kwestii pozostaje klienta jej ewentualny zakup (może przecież pracować na wersji express jeśli jej ograniczenia mu nie przeszkadzają).
nasty
Cytat
Czy jest możliwe budowanie aplikacji okienkowych/klienckich w językach kompilowanych, tak by nie ponosić kosztów korzystania z technologi, w której powstają ?
A można się bawić bez alkoholu? Można, ale po co się męczyć? smile.gif Z darmowym tworzeniem aplikacji jest podobnie.

Kompilator, framework i sporo innych rzeczy masz darmowych, które starczą na napisanie jakiejś prostej (albo nawet i rozbudowanej) aplikacji. Bogatsze wersje po prostu ułatwiają wiele rzeczy. Wszystko da się zrobić darmowymi alternatywami ale jak mówiłem, sporo papierkowej roboty jest z tym.

Nie w liczam w to kosztów OS-ów (WinServer), baz danych (bo w SQL Server Express masz limit wielkości danych, nie możesz replikować, limit na jeden procesor, limit na ilość pamięci i wiele innych co czyni go mało przydatnym w warunkach produkcyjnych, z tym, że aplikacja okienkowa nie jest skazana na sql server. A nawet jest wskazane aby używała czegoś bardziej lajtowego typu sql compact edition czy sql lite).
jastu
Co do java wyczytałem, że wystarczy darmowy kompilator i darmowe IDE (JVM jest darmowe)
Do tego właśna EULA i można legalnie sprzedawać ?

@nasty - nie jestem jeszcze na etapie, w którym interesowały by mnie inwestycje. Trzeba najpierw na inwestycje zarobić smile.gif
emp
Jak najbardziej można tworzyć zaawansowane aplikacje, okienkowe i biznesowe bez "kosztów" na przykład w Netbeans lub Eclipse wykorzystując jave lub też w wxDevC++ wykorzystując C++

Jeszcze sprawdź to VisualVX tworzenie okienkowych aplikacji z wykorzystaniem języka c++,python,perl,ruby z wykorzystanie multiplatformowej biblioteki gui wxWidgets która kiedyś nazywał się notabene ( nawet nie wiem co to słowo znaczy ale fajnie brzmi ) wxWindows

Ja osobiście polecam Netbeansa i Jave do tworzenia aplikacji okienkowych z wykorzystaniem biblioteki Swing ( Eclipse ma visual editora do SWT i Swinga ) i do tworzenia aplikacji biznesowych JEE.
W wypadku aplikacji biznesowych korzystamy z darmowego GlassFisha
sztosz
Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Ja na przykład jakiś czas temu interesowałem się Pythonem i GTK+, aplikacje okienkowe szybko i za darmo smile.gif
chlebik
Cytat(emp @ 9.11.2009, 21:44:19 ) *
( nawet nie wiem co to słowo znaczy ale fajnie brzmi )

Nota bene to z laciny - 'zwroc uwage', 'zauwaz'. Zas co do darmowych odpowiednikow - one czesto sa i istnieja natomiast rzecz glownie jest w skali projektu ktory tworzymy. I czesto po prostu ze wzgledow wydajnosciowych/supportu trzeba uzywac wersji 'pro'.

jastu
Jeśli najważniejsze dla mnie, czyli NetBeans, pozwala tworzyć i sprzedawać oprogramowanie to git. Na co jeszcze się uczulić tzn. licencja, EULA ? jakaś umowa kupna-sprzedaży z której rozliczam się później z US ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.