Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE8 utrata sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mcgsoft
Kilka dni temu wpadłem na pomysł żeby pobawić się jednym z ogólnodostępnych prostych mechanizmów sesji w PHP wybór padł na sesje dostępną na stronie:

http://artykuly.zyxist.com/czytaj.php/wlasny_mechanizm_sesji

(ten akurat mechanizm sesji bo wcześniej niezbyt wiele zajmowałem się obiektowym PHP - okazji do nauki nigdy zbyt wiele)

W czym problem.

Po skopiowaniu źródeł ustawieniu bazy danych uruchomiłem ową stronę (firefox) działała bez zarzutu logowanie wylogowywanie wszystko w jak najlepszym porządku. Jednak coś mnie tknęło aby uruchomić ową stronę z logowaniem w IE8 i tu zaczęły się schody. Wpisuję login, hasło wciskam przycisk zaloguj, pojawia się komunikat użytkownik zalogowany, klikam link powrót aby zobaczyć upragnioną niedostępną dla niezalogowanych zawartość pliku a tu pojawia się jeszcze raz formularz logowania. Sprawdzałem w zasadzie wszystko zmienne wysyłane odbierane, nagłówki html, ustawienia przeglądarki (cookie, prywatność itd.) wszystko ustawione poprawnie, system aktualizowany na bieżąco, antywirus wszystko działa tak jak powinno. Skrypty sprawdzane krok po kroku. Sytuacja wygląda tak:

1. klikam zaloguj się
2. wprowadzam hasło login do formularza i wysyłam formularz
3. pojawia się komunikat dziękujemy zostałeś zalogowany .... itd
4. klikam powrót
5. następuje przekierowanie (obiekt user zawierający dane użytkownika zalogowanego) wysłany
6. plik index.php sprawdza czy użytkownik jest anonimowy i tu właśnie pojawia się problem bo okazuje się że funkcja isAnonymous zwraca true. Przy czym wstawiając w komentarz tą funkcję (isAnonymous) i wyświetlając tablicę z danymi obiektu user otrzymuje dane użytkownika zalogowanego.

Problem sprawdzałem na kilku komputerach

-jeden z XP i IE8
-drugi czysta instalacja Windows 7
-2 komputery z Windows 2000
-piąty XP i IE8

na pierwszych 4 problem występuje na IE; FF Opera Google Chrome działa poprawnie, na ostatnim co dziwne działa poprawnie na wszystkim łącznie z IE. Wersje i ustawienia przeglądarek na komputerach z XP identyczne, identyczne poprawki zainstalowane.

Może znajdzie się tu ktoś kto miał podobny problem, i zna rozwiązanie lub chociaż przyczynę owego problemu. Źródeł nie wrzucam bo problem występuje w przypadku oryginału i zmienianych przeze mnie źródłach a oryginalne są dostępne w artykule Tomasza Jędrzejewskiego.
maczos5
Mam obecnie ten sam problem. Z tym że u mnie jest to losowe. Raz sesja działa pod IE raz nie, mimo że nic w ustawieniach strony i serwera nie zmieniałem

W mojej sytuacji gdy dzialam lokalnie to przy używaniu virtual hostów ie nie trzyma sesji. W przypadku uzywania 127.0.0.1 zamiast virtualhostow wszystko jest ok.
Po testach doszedłem do tego że ie nie przekazuje na kolejnych podstronach id sesji, czy identyfikator strony, jak zwał tak zwał, ale przy używaniu 127.0.0.1 wszystko jset ok
glh
Jak to ie... :-)

Opcje internetowe->Zabezpieczenia
Ustawic dla strefy Internet mniejsze "ograniczenia", czyli suwak na sredni lub jakos tak. Jeden poziom w dol, w kazdym razie.
Powinno pomoc.
mcgsoft
Cytat(glh @ 27.11.2009, 17:10:34 ) *
Opcje internetowe->Zabezpieczenia
Ustawic dla strefy Internet mniejsze "ograniczenia", czyli suwak na sredni lub jakos tak. Jeden poziom w dol, w kazdym razie.
Powinno pomoc.

Zmieniałem właśnie i nic....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.