Ja stworzyłem sklep internetowy od podstaw:
http://basicsport.euwięc coś mogę się na ten temat wypowiedzieć.
Pierwsze co, to musisz wybrać na czym chcesz go postawić. Ten akurat stoi na Kohanej oraz na PostgreSQL. Generalnie takie połączenie sprawdza się bardzo dobrze. Patrząc na sklep z zewnątrz nie widać większości funkcjonalności więc opiszę je:
- wersje językowe (+ geolokalizacja i automatyczne ustawienie języka dla ludzi z danego kraju),
- różne waluty (+ możliwość przypisania domyślnej dla wersji językowej, + import aktualnych kursów z NBP),
- nieskończenie wiele poziomów zagłębień kategorii,
- każdy produkt może należeć do X kategorii (pamiętaj by wchodząc w kategorię nadrzędną pokazać również produkty ze wszystkich kategorii podrzędnych),
- cechy produktu (np. kolor, przeznaczenie itd) wraz z możliwością wyszukiwania po nich,
- integracja z Allegro (tutaj tylko na poziomie importu zakupów jako zamówień w sklepie),
- integracja z płatnościami online (tutaj DotPay),
- możliwość tworzenia stron statycznych (jak np. regulamin, o nas itp.),
- tworzenie prostych akcji promocyjnych (klient dostaje kod, który upoważnia go do rabatu X% na jedno (wybrane, nie pierwsze z brzegu!) zamówienie,
- tworzenie różnych akcji promocyjnych (np. rabat X% na najtańszy produkt przy zamówieniu Y sztuk, rabat X zł na najtańszy produkt przy zamówienie Y sztuk, rabat na całe zamówienie jeśli jego wartość przekracza X zł itd. itd.),
- nadawanie rabatów dla użytkowników,
- możliwość automatycznego nadawania rabatów przez system dla użytkownika, który dokonał zakupów na łączną kwotę X (tutaj progi cenowe, np. powyżej 100 zł - 5%, powyżej 250 zł - 10%),
- dodatki typu wykresy sprzedaży produktu w danym miesiącu.
Ogólnie im więcej "bajerów" tym lepiej. Ten sklep był pisany akurat pod zamówienie, nie jako gotowiec do dalszej odsprzedaży, więc zawiera kilka charakterystycznych cech (np. tabele rozmiarowe).