Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z przesyłaniem załacznika w formularzu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Krzysiek19_84
Witam.

Mam następujący problem: Na mojej stronie internetowej znajduje się formularz zgłoszeniowy, po wypełnieniu którego dane mogą być przesyłane do mnie na 4 różne sposoby:

1. W postaci pliku .txt (bez załączanego pliku);
2. Do bazy MySQL z załączanym plikem;
3. Na e-mail, przesyłając plik do katalogu "files" na serwerze;
4. Na e-mail przesyłając plik w załączniku.

Sposób 1 i 2 działają bez zarzutów, natomiast w przypadku sposobu nr 3 muszę utworzyć na serwerze katalog "files" o atrybutach 777 i wtedy załączany plik jest zapisywany we wcześniej utworzonym katalogu, natomiast e-mail nie jest wysyłany i otrzymuję poniższą wiadomość:

Unable To Send E-Mail

We're sorry but we were unable to send your e-mail. If you are sure that you entered all your email addresses properly, you should contact your server administrator.

PHP Version: 5.2.9

Sendmail Path: /usr/sbin/wrapper
Sendmail From:
SMTP: localhost
SMTP Port: 25

MySQL: Installed

File Uploads: On
File Uploads Max Size: 262144
Post Max Size: 262144

Software Version: 8.0
Software Last Updated: 08/31/2007

Script Version: 5.0
Script Last Updated: 05/27/2009

W przypadku sposobu 4 (którym jestem najbardziej zainteresowany i głównie na nim mi zależy) jeśli nie mam utworzonego katalogu "files", e-mail z całą treścią wysyła się do mnie jednak bez załącznika. Wyczytałem, iż w takim przypadku powinien być mimo wszystko utworzony katalog "files", gdyż plik jest tam upload'owany, a następnie załączany do wiadomości e-mail i przesyłany. I tu powstaje problem, gdyż w momencie gdy mam utworzony katalog "files" o atrybutach 777 plik jest tam upload'owany jednak dalej nic nie następuje, gdyż e-mail nie jest wysyłany i otrzymuję informację identyczną z powyższą.

Kontaktowałem się z administracją serwera i otrzymałem informację, iż aby mail mógł być wysłany z poziomu hostingu, musi być użyta funkcja mail() na poziomie języka PHP. I problem polega na tym, że nie jestem webmasterem i moja znajomość języka php jest raczej znikoma, dlatego formularz do strony, którą zrobiłem w html'u został przygotowany w programie CoffeeCup Web Form Builder i ten program tworzy 4 pliki: *.xml; *.php; *.swf; *.html oraz podaje kod, który należy skopiować i wkleić w odpowiednie miejsce w swoim pliku ze stroną.

Bardzo proszę o pomoc.

p.s. Kod pliku o rozszerzeniu *.php jest bardzo długi i nie jestem w stanie wkleić go w poście. Jeżeli ktoś byłby chętny pomóc i chciałby przejżeć ten plik, to moge przesłać.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Krzysztof
erix
Użyj klasy phpMailer; masz tam metodę, która umożliwia dołączenie strumienia ze zmiennej.
wariusz
Podeślij co tam masz na info@matematyka.rybnik.pl jak znajde chwile to sprawdze czy umie Ci pomoc
Krzysiek19_84
@erix

Chciałbym wykorzystać te wszystkie pliki, które już mam wygenerowane i usytuowane na stronie w html'u, gdyż wszystko wyświetla się prawidłowo i jest sprawne. Chodzi tu tylko o tą funkcję mail(), którą mam umieścić w nagłówku pliku .php ale nie bardzo wiem, w którym miejscu i w jakiej formie, dlatego też napisałem, że mógłbym przesłać pliki na e-mail.

@wariusz

Kolego przesłałem Ci pliki i opisałem wszystko ponownie, jeszcze 18/11 ale nie mam wciąż żadnej odpowiedzi. Daj znać, czy jesteś w stanie mi pomoc, bo może niepotrzebnie cały czas czekam.

Bardzo zależy mi tym formularzu, gdyż cała strona jest w pełni przygotowania do upload'u, jednak ten formularz jest niezbędny. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam.

Dzięki za pomoc, okazało się że serwer musi obsługiwać php conajmniej w wersji 4.7 żeby skrypt poprawnie działał. Zmieniłem na próbę na domenę 000webhost.com i formularz śmiga elegancko wraz z załącznikami. biggrin.gif

Zamykam temat i pozdrawiam.

Krzysztof
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.