Witam.
Mam następujący problem: Na mojej stronie internetowej znajduje się formularz zgłoszeniowy, po wypełnieniu którego dane mogą być przesyłane do mnie na 4 różne sposoby:
1. W postaci pliku .txt (bez załączanego pliku);
2. Do bazy MySQL z załączanym plikem;
3. Na e-mail, przesyłając plik do katalogu "files" na serwerze;
4. Na e-mail przesyłając plik w załączniku.
Sposób 1 i 2 działają bez zarzutów, natomiast w przypadku sposobu nr 3 muszę utworzyć na serwerze katalog "files" o atrybutach 777 i wtedy załączany plik jest zapisywany we wcześniej utworzonym katalogu, natomiast e-mail nie jest wysyłany i otrzymuję poniższą wiadomość:
Unable To Send E-Mail
We're sorry but we were unable to send your e-mail. If you are sure that you entered all your email addresses properly, you should contact your server administrator.
PHP Version: 5.2.9
Sendmail Path: /usr/sbin/wrapper
Sendmail From:
SMTP: localhost
SMTP Port: 25
MySQL: Installed
File Uploads: On
File Uploads Max Size: 262144
Post Max Size: 262144
Software Version: 8.0
Software Last Updated: 08/31/2007
Script Version: 5.0
Script Last Updated: 05/27/2009
W przypadku sposobu 4 (którym jestem najbardziej zainteresowany i głównie na nim mi zależy) jeśli nie mam utworzonego katalogu "files", e-mail z całą treścią wysyła się do mnie jednak bez załącznika. Wyczytałem, iż w takim przypadku powinien być mimo wszystko utworzony katalog "files", gdyż plik jest tam upload'owany, a następnie załączany do wiadomości e-mail i przesyłany. I tu powstaje problem, gdyż w momencie gdy mam utworzony katalog "files" o atrybutach 777 plik jest tam upload'owany jednak dalej nic nie następuje, gdyż e-mail nie jest wysyłany i otrzymuję informację identyczną z powyższą.
Kontaktowałem się z administracją serwera i otrzymałem informację, iż aby mail mógł być wysłany z poziomu hostingu, musi być użyta funkcja mail() na poziomie języka PHP. I problem polega na tym, że nie jestem webmasterem i moja znajomość języka php jest raczej znikoma, dlatego formularz do strony, którą zrobiłem w html'u został przygotowany w programie CoffeeCup Web Form Builder i ten program tworzy 4 pliki: *.xml; *.php; *.swf; *.html oraz podaje kod, który należy skopiować i wkleić w odpowiednie miejsce w swoim pliku ze stroną.
Bardzo proszę o pomoc.
p.s. Kod pliku o rozszerzeniu *.php jest bardzo długi i nie jestem w stanie wkleić go w poście. Jeżeli ktoś byłby chętny pomóc i chciałby przejżeć ten plik, to moge przesłać.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Krzysztof