Witam, mam problem ze zmiennymi, a raczej ich wartościami. Otóż tworzę sobie portal, pozwoliłem wykorzystać wielojęzyczność, która polega na pobraniu z adresu wartości zmiennej i za pomocą warunków załadowanie odpowiedniego pliku z językiem. Np,
adres.pl/pl - ładuje plik
/inc/pl.inc.php i analogicznie z innymi językami. poszczególne podstrony dołączam za pomocą funkcji include, tak więc
adres.pl/pl/forum wskazuje na plik -
/forum.php, w którym znajduje się forum, jednak plik ten wykorzystuje funkcje, które przechowywane są w innym pliku -
/inc/forum.inc.php. Oczywiście plik z językiem jest dołączany na samym początku. Wydaje mi się więc, że zmienne z tego pliku winny być widoczne w całym skrypcie, we wszystkich plikach dołączanych również. Jednak zmienne, które wykorzystuje do wyświetlania danego tekstu w odpowiednim języku działają na
adres.pl/pl/forum, ale w funkcji, która jest wywoływana w tym pliku, a zapisana w
/inc/forum.inc.php nie działa. Dokładnie - nie zwraca żadnej wartości. Jakoś ciężko jest mi znaleźć informacje na ten temat. Domyślam się, że chodzi tutaj o zasięg zmiennych, jednak nie wiele jestem w stanie zrobić, aby poprawić tego fanta

Czekam na jakieś sugestie i pomysły dlaczego dzieje się tak, że w funkcjach znajdujących się w plikach dołączanych, zmienne nie 'docierają' i ew. pomoc w poprawie
Wybaczcie moją ewentualną niewyraźną wypowiedź w tonie bełkotnym, ale pora już późna i spracowany jestem. Jeśli potrzebujecie więcej informacji, piszcie