Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co znaczy że model jest X kanałowy?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
thomson89
Hej,

co znaczy, że np. samolot jest 2, 3, 4 kanałowy?
tvister
Mi to się kojarzy z leczeniem zęba :-p

A tak poważnie to chyba jakieś radiowe kanały sterowania jeżeli chodzi o modele latające.
scanner
http://www.samoloty.pl/content/view/1897/1876/ - zacznij gdzieś w tych okolicach.
A przy okazji - jak będziesz chciał gotować, prać, budować czy poderwać dziewczynę, to użyj googla i poszukaj na stronach tematycznych.
Lion_87
Cytat
A przy okazji - jak będziesz chciał gotować, prać, budować czy poderwać dziewczynę, to użyj googla i poszukaj na stronach tematycznych.

A to my wszyscy nie jesteśmy jak jedna - wielka - SZCZĘŚLIWA rodzina?tongue.gif
blooregard
Cytat
A to my wszyscy nie jesteśmy jak jedna - wielka - SZCZĘŚLIWA rodzina?

Tzn. liczysz na jakieś rady odnośnie gotowania albo podrywania dziewczyn od Forumowiczów? smile.gif
Lion_87
Cytat
Tzn. liczysz na jakieś rady odnośnie gotowania albo podrywania dziewczyn od Forumowiczów? smile.gif

Może aż tak to nie ^^ ale nie ma to jak 38 607 osobowa rodzina biggrin.gif sami swoi tongue.gif
marcio
Cytat
odnośnie gotowania

Czemu nie biggrin.gif

Odniesnie drugiego to juz troche przesada smile.gif

blooregard
Cytat
Odniesnie drugiego to juz troche przesada

Sztuka taka sama jak gotowanie smile.gif
Jednym wychodzi, innym nie.
Lion_87
Cytat
Sztuka taka sama jak gotowanie smile.gif
Jednym wychodzi, innym nie.

Tyle że zjeść możesz byle co ale byle czego nie poderwiesz tongue.gif
marcio
Cytat(Lion_87 @ 28.11.2009, 22:46:36 ) *
Tyle że zjeść możesz byle co ale byle czego nie poderwiesz tongue.gif

Ugotowac mozna byle jak byle co, byle laski byle jak nie poderwiesz.

Swiete slowa smile.gif

thomson89
Cytat(scanner @ 28.11.2009, 21:45:52 ) *
http://www.samoloty.pl/content/view/1897/1876/ - zacznij gdzieś w tych okolicach.

To mi się do niczego nie przydało.

Ale wydaje mi się, ze ilość kanałów to możliwość sterowania samolotem. (mogę się mylić).
darko
Nie jestem pewien ale, jeśli masz na myśli modele samolotów, to chyba chodzi o podział częstotliwości i pasm komunikacji na linii nadajnik-odbiornik, które zostały podzielone dla ułatwienia na kanały, zobacz tutaj
thomson89

I jak działa taki pilot. Jest przykładowy pilot od samolotu. Mozna zmieniać kierunek (drążek po lewej) ale do czego służy drążek po lewej? Wysokość, szybkość samolotu?
darko
Zgaduję, że po lewej kontroluje pułap lotu, a po prawej kierunek ( questionmark.gif )
thomson89
To ja się pytałem tongue.gif

Czyli szybkością nie po sterujesz?
darko
Musisz jakoś kontrolować obroty silniczka, zobacz np tutaj
thomson89
Cytat(darko @ 29.11.2009, 15:39:26 ) *
Musisz jakoś kontrolować obroty silniczka, zobacz np tutaj

W tym się nie da! biggrin.gif

Przykład: ten jest 3ch
http://allegro.pl/item825611106_samolot_zd...kiet_8902b.html

Czyli powinienem móc sterować wys., kier. i szybk. a pilot? Mówi co innego...

PS: Przed chwilą dzwoniłem do faceta i potwierdził że 3ch.
marcio
Mialem taki sam tylko ze moro.

I powiem tak czym samolocik wyzej leci tym szybciej tzn ogolne przy galce od szybkosci masz podajze 2 lub 3 poziomy ktore uzwgledniaja twoja wysokosc/szybkosc.

P.S dokup sobie z przynajmniej z 4-6 smigiel odrazu bo wystarczy ze spadnie i odrazu sie lamia.
thomson89
Cytat(marcio @ 29.11.2009, 15:54:17 ) *
I powiem tak czym samolocik wyzej leci tym szybciej tzn ogolne przy galce od szybkosci masz podajze 2 lub 3 poziomy ktore uzwgledniaja twoja wysokosc/szybkosc.

Na tamtym pilociku nie widać żadnych "poziomów"
marcio
Czym galke dasz bardziej do przodu/tylu obroty sie zwiekszaly najlepiej to widac przy starcie jak jest na ziemi poszukaj filmikow na yt.
thomson89
Jak szukam coś na yt to znajduje same taki z ręki wypuszczane.
Zbłąkany
A szukałeś tych filmów tutaj? A wracając do pytania: to nie samolot jest kanałowy, a układ nadajnik/odbiornik. W praktyce oznacza to to: ile symultanicznie kanałów (pasm) jest w stanie obsłużyć układ nadajnik/odbiornik (zarówno w modelu, jak i aparaturze) smile.gif
thek
To ja najprościej opiszę jak się da. Model x-kanałowy to taki, ile jednoczesnych elementarnych akcji może wykonać model za pomocą kontrolera radiowego, lub jeszcze prościej. Ile ruchów "po prostej" mogą wykonać "joye" winksmiley.jpg Te elementarne to:
- pikowanie i wznoszenie (statecznik poziomy),
- skręt w prawo i lewo (statecznik pionowy),
- skręty na skrzydło (lotki),
- operacja przepustnicy,
- inne dodatkowe.
Jak widać. Najczęściej powinien mieć przynajmniej dwa (oba stateczniki), a najlepiej choćby3 lub 4. Do bajerów więcej niż 4 smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.