Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: A jeszcze powiedzcie mi...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Blame
No właśnie... Na forum udzielam się od niedawna, nie wiem czy zawsze tak było, ale zauważyłem pewną tendencję.
Nie wiem czy to skutek coraz większego lenistwa ludzi, czy rzeczywiście sobie nie radzą z tematem php.
Otóż ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej bezmyślnie tworzonych tasiemców, przedstawiających pytania, które można rozwiązać jeśli nie po podstawowym kursie dostępnym na internecie to w 90% przypadkach wystarczy zajrzeć do google, szczególnie w dziale przedszkole. Oczywiście nie twierdzę, iż dot. to wszystkich problemów poruszanych na forum.
Co o tym sądzicie, zawsze tak było? Dlaczego takie tematy nie są zamykane a użytkownicy je tworzący odsyłani do kursów?

PS. No co? W końcu to Hydepark?
darko
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze, ja też jestem userem forum od niedawna i nie wiem jak to było wcześniej, ale coś w tym jest, o czym pisze Blame. Jedyny wniosek, jaki mi się nasuwa, to taki, że ludzie po prostu nie potrafią szukać informacji, albo nie chcą jej po prostu szukać, wolą gotowe, na tacy. Po co się męczyć czytaniem jakiś kursów, manuali, readme czy helpów, szybciej i łatwiej jest otrzymać gotowe rozwiązanie i lecieć dalej. Niektórzy to nawet piszą jakieś większe projekty metodą pytanie - gotowiec - kolejny "etap prac" - pytanie (do tego samego, bardziej rozwiniętego "projektu") - odpowiedź na tacy - kolejne pytanie itd. Sam nie wiem co o tym myśleć, ale obiektywnie przyznaję się, że zdarza mi się dość często podawać takie gotowce na tacy. Stawiam pytanie: czy to nie tak, że jest w tym trochę naszej winy, że sami przyczyniamy się do eskalacji tego zjawiska questionmark.gif Ja przyznaję się do tego, że - z czystej chęci pomocy - dokładam swoją cegiełkę, tylko nie wiem czy tak naprawdę to pomagam tym ludziom czy bardziej im szkodzę...

Pozdrawiam.
Spawnm
Jak taki widzisz to raportuj, często są zamykane, ale mod nie bot, wszędzie nie dotrze smile.gif
bim2
Tak jest było i będzie smile.gif Niestety. Ludzie są tacy a nie inni i nie ma sensu na siłę ich zmieniać, bo przy tylu chłopa się nie uda. Ja zazwyczaj jak już odpowiadam, a robię to rzadko na takie pytanie podaje link do kursu/manuala albo pisze, że można to znaleźć u wujka Google. smile.gif
scanner
Niestety czasy mamy takie, że z każdą pierdołą leci się na forum oczekując gotowców - zaraz, teraz, już.
Dawnymi czasy (jeszcze z 4 lata temu nawet) na forum było lepiej, poważniej - było też dużo tematów, które powinny lecieć do kosza ale nie były tak lamerskie jak obecnie - dla nich właśnie powstał dział "Przedszkole" - ale jak widać to rozleniwiło Was (uogólniając) moi drodzy użytkownicy totalnie.

Chciałbym, żeby tamte czasy wróciły, ale to chyba niemożliwe smile.gif
dyktek
a ja nie widzę w tym nic złego jeśli tylko temat znajduje się w odpowiedniej kategorii w tym przypadku przedszkole. jeśli w wielu przypadkach w tej kategorii forum ludzi jedynie uczy się wyszukiwania informacji to też jest jakaś nauka i tworzenie z tego problemu jest jak dla mnie bez sensu...
blooregard
Cytat
tworzenie z tego problemu jest jak dla mnie bez sensu...

Zgadzam się, tym bardziej, że wartościowych tematów też nie brakuje wbrew pozorom.
thek
Owszem... Jest takich coraz więcej. Ale najwięcej chyba zdarza się w okolicach weekendu lub gdy jest dłuższe wolne, ale na tyle krótkie, że nie można nigdzie wyjechać (dlatego względny spokój jest w ferie i wakacje). Staram się odpowiadać algorytmem lub nakierować jak rozwiązać problem. Kiedyś dawałem więcej gotowców, ale zrezygnowałem, bo potem zamiast ludzie sami coś wymyślić rzucali problem kolejny lub czekali aż im się poda na tacy. Nieraz poddawali jeszcze szybciej bo wiedzieli, że na forum są ludzie, którzy w razie drobnej zagwozdki od razu im podadzą gotowca. Obecnie czasem dam odpowiedź pełną, ale tylko jeśli mnie samego problem zaciekawi lub jego napisanie jako gotowiec jest znacznie krótsze niż tłumaczenie jak krowie na rowie.

Jeśli jednak ktoś traktuje forum jako interaktywną bazę gotowców (a są tacy) to po przeczytaniu tematu zamykam i zapominam. Sorki, ale cwaniaków nie lubię. Nie po to człowiek kończy studia by o połowę młodsza osoba mogła sobie za frajer na 6 zarobić w 5 minut. Niech nauczy się odpowiedzialności i jeśli do czegoś się zobowiązał - niech zrobi to sam lub malutka pomocą. A nie, że wrzuca cały problem na forum i chce by mu to rozwiązać (a bywali tu i tacy i co jakiś czas się pojawiają na nowo). Nawet nie prosi... On tego żąda. Zresztą przejrzyjcie tematy... Na moje oko co 15-20 jest związany z serwerem CS. Ile razy z rzędu już pojawia się temat "Jak sprawdzić status serwera CS?". Po prostu krew zalewa gdy się go widzi w ciągu tygodnia po kilka razy. Skoro mają czas na granie to niech trochę wygospodarują na naukę programowania. Aż strach się bać co będzie, gdy zacznie się zbliżać koniec semestru i będą chcieli oceny podciągać z informatyki. Zalew spamu na poziomie żłobka. Ja to bym na ten okres forum chyba wyłączał lub się wieszał winksmiley.jpg

Rozumiem, że są ludzie, który chcą i lubia pomagać bo sam do takich należę. Ale powinno się jednak trzymać jakiś poziom. Nie wiem... Może należało by dorzucić faktycznie dział Żłobek z opisem: "Dla leni, którzy nie chcą czytać tutoriali, kursów lub szukający frajera, który odwali za nich zadanie." i bez pardonu tam sypać tematy o poziomie uwłaczającym tutaj piszącym. Bo wrzucanie tematu do którego odpowiedź jest w manualu to moim zdaniem kpina. Rozumiem, gdyby autorem był kilkulatek, ale nie nastolatek, który Internet i wyszukiwarki powinien mieć lepiej obcykane niż ja, bo się wychował z tym, podczas gdy ja miałem już naście lat gdy net dopiero w Polsce pojawiał.

Moim zdaniem to już nie jest śmieszne, gdy mając na podorędziu dostępny net i narzędzia człowiek nie potrafi czegoś znaleźć albo bezczelnie twierdzi, że "to nie jest to", bo pisze na pałę bez zrozumienia. Gdy niedawno apropo google maps ludzie wrzucali adres w stylu:
http://www.googlebleble.com?parametr=jakis...nny_parametr=...
i pisząc, że tak jest w manualu u google, to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać, bo w google gdzie jest ten kod linijkę wyżej nad przykładem pisze po angielsku, że trzeba wybrać albo true albo false dla parametru sensor. Dla mnie to jest kopiowanie, bez czytania ze zrozumieniem. Jeśli takiej osobie wklei się kod z literówka to nie zrozumie błędu sypanego przez interpreter gdzie jest błąd tylko psioczy, że kod nie działa, zamiast ową literówkę na poprawić. Niby zresztą większość potrafi angielski i szczyci się tym. Tyle że banalne do tłumaczenia komunikaty błędów stają się nagle kompletnie niezrozumiałe. A może ich znajomość angielskiego kończy sie na kilku popularnych przekleństwach po angielsku? Mam wrażenie, że tak bo posługując się angielskim na zagranicznych serwisach lub podczas rozmów z obcokrajowcami na żywo kompletnie nie potrafią mnie inni Polacy odróżnić, za to anglojęzyczni bez problemu. Dlaczego? Bo mówię zbyt literackim językiem i po prostu zbyt dobrze. Kto nie był za granicą, ten nie wie, że tam nie nauczysz się języka poprawnego tylko ostro pojechany slang. Jeśli byłeś dobry z angola to zepsujesz znajomość literackiego, ale za to nauczysz potocznego.

Zresztą jeśli przyjrzeć się tematom to kończy się powoli ochota nauka czegoś dla samej nauki. Teraz młodzież nie chce się uczyć, ona chce gotowych rozwiązań, ale gdy je dostanie to leży, bo nie potrafi z nimi nic zrobić. Nawet jednej głupiej zmiany nie przeprowadzi bez zmasakrowania kodu "bo tak gdzieś pisało, że trzeba zrobić". Zero myślenia własnego. Moja córka ponoć dziś jak się dorwała do klawiatury to jakąś kombinacje przywaliła, że dziewczyna pierwszy raz taki ekran w Windowsie widziała i nie wiedziała jak go wyłączyć smile.gif Ponoć to było coś z kontami użytkowników winksmiley.jpg Prawdopodobnie mała jej przeszła do ekranu logowania lub wylogowała z konta, ale to zgaduję tongue.gif Będę ją uczył Netykiety i prawidłowego użytkowania kompa. Pewnie to ona będzie kolegom kompy i systemy naprawiała biggrin.gif No ale nie uprzedzam faktów. Może nie będzie metalową informatyczką w tatusiowym stylu. Choć z drugiej strony jest dziwnie cicho gdy jej ostatnio puszczam solowy album Tarji Tuurunen winksmiley.jpg

Byłbym więc za "wychowywaniem" naszych userów by na przyszłość wiedzieli, że z byle czym nie nalezy się pojawiać, bo zostaną odesłani i tak do manuala lub jeśli ktoś się zlituje, to może linka do konkretnych jego funkcji czy działów. Bo myślę, że z bezmyslnościa i głupotą powinniśmy w jakiś sposób walczyć. Już i tak wyszukiwarka forumowa co widać po tematach nie jest używana zbyt często.
piotrooo89
Cytat(blooregard @ 1.12.2009, 21:54:24 ) *
Zgadzam się, tym bardziej, że wartościowych tematów też nie brakuje wbrew pozorom.

ale może zdefiniujmy słowo wartościowe, jaki dokładnie jest taki temat? bo jeśli chodzi o temat w stylu: może mi ktoś napisać regexpa do wyciągania takich a takich rzeczy, no to rzeczywiście jest totalny bezsens, a co powiedzieć o czymś takim: kolo zapytał co ma złego w kodzie podał kod i ktoś mu to sprawdza i pisze poprawną odp pomimo tego że temat jest banalny, czy to również jest wartościowe czy już nie? czy może pytanie: słuchajcie szukałem w googlach nic nie znalazłem jak się sortuje tablice?
mike
Przecież już nie raz o tym była mowa. Zawsze kończy się tak samo. Zleci się banda tępaków z pretensjami.
A potem zleci się kolejna banda głupków, która za punkcik pomógł loda zrobi i się skończy krucjata nauczania i kształcenia przez prawdziwe pomaganie.
blooregard
@piotroo89, siedzisz na forum nie od wczoraj, wiesz, że nie o takie tematy mi chodzi.

Wg. mnie, są to np. tematy związane z algorytmiką (ciekawe implementacje róznych problemów programistycznych i dyskusje na ich temat), tematy związane z gotowymi rozwiązaniami napisanymi przez forumowiczów (przykładowo klasa do parsowania bbcode @wookieb'a), czy te związane z budową zaawansowanych zapytań SQL-owych i ich optymailzacją pod kątem wydajności.

Czyli wszystkie te, w których pojawiają się problemy spotykane przez nas, koderów PHP, w większości pracujących na etatach bądź parających się freelancerką, w codziennej pracy i które z pewnych względów tym mniej doświadczonym sprawiają pewien kłopot, ale w których nikt nie oczekuje "gotowca" na teraz, już, zaraz, ale raczej naprowadzenia na właściwy trop, wskazania lepszego rozwiązania od aktualnie zastosowanego itp.

Co do przykładu z podanym kodem i pytaniem "Gdzie jest błąd, bo powinno być tak i tak, a mam tak i tak" - tak, takie tematy też są wartościowe pod warunkiem, że ich autorem jest ktoś faktycznie zainteresowany pomocą w jego rozwiązaniu, i widać, że próbuje, ale mu nie wychodzi, bo brakuje mu doświadczenia czy dostatecznej wiedzy. Ale to widać nawet po sposobie napisania postu, np. zaczyna się od "Siedzę już nad tym od..., ale...".

Cytat
czy może pytanie: słuchajcie szukałem w googlach nic nie znalazłem jak się sortuje tablice?

No to jest już ewidentny przykład lenistwa i oczekiwania na gotowca, bo wpisanie takiej frazy ("sortowanie tablic php") w google daje ponad 15 tysięcy wyników. Takie coś faktycznie bym olał, bo to jest ewidentne kłamstwo, że ktoś szukał.

Blame
Ło ho ho, ładnie się nam temacik rozwinął. Ja ze swojej strony dodam jeszcze, iż pomimo tego że, gdy próbujemy wysłać posta, w którym znajduje się fraza "headers already sent" wyskakuje okienko z linkiem do rozwiązania, to wciąż powstają tematy zawierające ten problem. Nie rozumiem tego, albo ktoś ma zablokowane pop-up'y albo ma klapki na oczach i tego nie widzi. No chyba że robi to z premedytacją tongue.gif
mrok
A ja mam wrażenie że podobny (nawet identyczny) problem był poruszany na forum rok czy dwa temu. Ciekawe, czy to jakaś cykliczna zależność?
sztosz
Cytat(mrok @ 2.12.2009, 17:43:39 ) *
Ciekawe, czy to jakaś cykliczna zależność?

Jest to jakaś zależność, co jakiś czas pojawia się ktoś kto wcześniej nie brał w podobnym temacie udziału i zakłada takowy temat. Na pewno cykliczna zależność, tylko okres pomiędzy tematami nie jest taki sam, bywa baaardzo różny.
bim2
Temat: Wasne forum w php

To już przesada. :|
piotrooo89
ja widząc taką rzecz widzę coś w stylu: ej chłopaki pomóżcie mi napisać, czyli podajcie mi wszystko a najlepiej napiszcie.
askone
Hej

W aspekcie takich tematów i pytań zastanawiające wydaje się jedno foto z demotów... Matura 2020: połącz kropki...

ps. oglądałem kiedyś film o ludziach żyjących w dość niedalekiej przyszłości - tytuł chyba "Idiots". Mam nadzieję, iż będzie to tylko fikcja
wiewiorek
Ja na forum zauwazyłem na tomiast gorszą tendencję - tendencję chamstwa, prostacta, wyśmiewania się z innych, widoczne, np. w tym temacie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry687538
Krytyka innych i w ten sposób zapewne dowartościowywanie samego siebie jest widoczne, np. w licznych postach mike na tym forum.
bim2
Cytat
Krytyka innych i w ten sposób zapewne dowartościowywanie samego siebie jest widoczne, np. w licznych postach mike na tym forum.

Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją kiedy Pan Mike siebie dowartościowywał. Zawsze kiedy na kogoś najechał było to uzasadnione. smile.gif Dlatego nie mogę się z tobą ~wiewiorek zgodzić.
blooregard
Cytat

~mike ma taki styl, ale jak napisał ~bim2, nikogo nie obraża. Ma po prostu facet naprawdę cięty, "kabaretowy" humor, a jego riposty nie raz doprowadziły mnie do ROTFL-a po dywanie smile.gif A parę z nich stało się kultowych i możesz je znaleźć m.in. w kilku stopkach paru forumowiczów. Tacy ludzie jak ~mike tworzą atmosferę tego forum.

Poza tym, @wiewiórku, w przytoczonym przez Ciebie temacie to sam autor wręcz ośmiesza się tekstem:
Cytat
A Validator to mi kupe zrobić może.

No sorry, ale jak mają na takie coś zareagować koderzy z wieloletnim stażem i doświadczeniem w branży? Głaskaniem po główce i przytakiwaniem? Facet pyta o ocenę, otrzymuje konstruktywną krytyke i wyjeżdża z jakąś kupą. No wybacz. Sam się wystawia na strzał.

Cytat
Ja na forum zauwazyłem na tomiast gorszą tendencję - tendencję chamstwa, prostacta, wyśmiewania się z innych, widoczne, np. w tym temacie:

Jednostkowe przypadki nie świadczą o całym forum. Bądź pewny, że jeśli chodzi o stałych, starych bywalców, nic takiego z ich strony Cię nie spotka.
Spawnm
tendencję do chamstwa i prostacta mają zazwyczaj osoby z 1-10 postów, potem dostają moderkę, tak więc o brak kultury na forum martwić się nie musisz:)
mike
~bim2, ~blooregard (jeśli ktoś jeszcze to przepraszam, że pominąłem) aż łza się kręci w oku. Jest tylko jeden niuans ...
~wiewiorek linkował do posta ~emp'a tongue.gif

Ale podoba mi się Wasz tok myślenia biggrin.gif
thek
A ja to biorę na luzaku posty mike'a smile.gif Odpowiadam zgodnie z moimi przemyśleniami, ale nie biorę do serca. Ciąć się nie mam zamiaru biggrin.gif
piotrooo89
@thek, to jest chyba Twój najkrótszy post na forum, gratuluje biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
dr4ko
Thek robi postępy tongue.gif
nospor
Cytat
tendencję do chamstwa i prostacta mają zazwyczaj osoby z 1-10 postów, potem dostają moderkę, tak więc o brak kultury na forum martwić się nie musisz
to prawda. Często nie daję gotowca, tylko staram się pokazać gdzie jest błąd. Ostatnio coraz częściej dostaję za to różnego rodzaju wiązanki. Choć nie raz się zdarza, że taki user po ochłonięciu jednak podziękuję bo wskazówki go jednak doprowadziły do rozwiązania. Niestety większość nowych użytkowników jest tak bezczelna że liczy tylko na gotowca. Niektórzy to nas nawet szantarzują że pójdą na inne forum.... normalnie doła mam po takiej akcji niesamowitego, że stracę na forum tak wartościowego usera... winksmiley.jpg

Jest też i druga strona medalu: niektórym cięzko się powtrzymać i niedopiec takiemu "geniuszowi" choć troszeczkę. Spowodowane jest to lawiną takich tematów "na poziomie" i po pewnym czasi człowieka trafia szlag gdy widzi kolejny.
Już nie raz kasowałem własne posty po ich napisaniu bo po namyśle stwierdzałem że nie warto się denerwować. Choć czasami nie zdąże usunac winksmiley.jpg

A już nie dajboże jak trafisz na kobietę... większość z nich jest tak przewrażliwiona że nawet słowo "proszę zajrzyj" doprowadza je do wściekłości. Na całe szczęście mamy też i normalne przedstawicielki płci pięknej winksmiley.jpg
ucho
Nie jest źle, czasami można się naprawdę uśmiać jak w przypadku http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...st&p=682088 - te 4 kolejne posty to po prostu mistrzostwo =)
Moli
Aż przyjemnie się przeczytało ten post @thek'a, przy reszcie po zobaczeniu wielkości odpuszczałem biggrin.gif
thek
Chłopaki... Miałem krótsze posty już tongue.gif
skowron-line
Cytat(Moli @ 4.12.2009, 14:46:51 ) *
Aż przyjemnie się przeczytało ten post @thek'a, przy reszcie po zobaczeniu wielkości odpuszczałem biggrin.gif

Muszę się do tego przyłączyć wielkość postów kolegi zniechęcają do czytania, i tu albo dużo wody albo na proste pytanie złożona wypowiedz.
phpion
Cytat(thek @ 4.12.2009, 15:21:29 ) *
Chłopaki... Miałem krótsze posty już tongue.gif

Racja smile.gif
thek
Tylko nie czekajcie na to kiedy znowu się rozpiszę. Wiem, że już się niecierpliwicie... laugh.gif Ale póki co mam inne rzeczy na głowie. Choćby mokre włosy winksmiley.jpg I tak się cieszcie. Już wielokrotnie musiałem skracać by się zmieścił bo przekraczał limit dopuszczalny. Inna sprawa, że wiem jak go ominąć do pewnego stopnia winksmiley.jpg Da się bowiem przepchnąć więcej niż jest dopuszczalne. Gdy mi wyskakuje przy wysyłaniu odpowiedzi info od serwera, że przekroczyłem to i tak w bazie da się go umieścić. Jeśli ktoś z modów chce wiedzieć jak to nie widzę problemu by poinformować o prostej metodzie. Twórcy forum nie przewidzieli jednego przypadku, z którego czasem korzystam w takiej sytuacji. Nie stanowi zagrożenia, gdyż dane są filtrowane i tak. Być może jednak da się osiągną limit pola typu text... Choć takich długich to jeszcze nie pisałem postów biggrin.gif
wiewiorek
Chciałbym zgłosić wyjątkowe chamstwo bijące z wypowiedzi użytkownika: destroyerr, którą przed chwilą zobaczyłem w tym temacie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=136929

Treść karygodnej wypowiedzi to:
"Przeszukałeś forum i przeczytałeś dokumentację? Nic Ci to nie dało? To sobie to odpuść. Chcesz, to mogę Ci od razu wszystko napisać, dla mnie lepiej, mniejsza (lub głupsza) konkurencja."

Wnoszę o karę dla tego użytkownika za chamstwo. Na tym forum powinien być moderator do spraw kultury, który karałby za tego typu wypowiedzi.
darko
@wiewiorek i takowi tu są (tj. moderatorzy), pewnie padnie warn, ale to jeszcze nic, bywały dużo, dużo ostrzejsze wypowiedzi "na poziomie".
mike
A już całkiem nie znoszę chamstwa i nachalności pod postacią: "A nie kliknę guzika Raportuj i zasram na złość forum głupotami".
darko
@mike lol smile.gif każdy post = ironia + sarkazm
blooregard
Cytat
Wnoszę o karę dla tego użytkownika za chamstwo.

Nie za bardzo się przejmujesz, ~wiewiórku ?

Cytat
Na tym forum powinien być moderator do spraw kultury, który karałby za tego typu wypowiedzi.

~wiewórku, to jest forum dla programistów PHP i webmasterów, a nie szkółka savoir-vivre'u. Myślę, że naprawdę zbyt się przejmujesz takimi rzeczami. Poza tym, weź zawsze poprawkę na to, że może chłopak miał słabszy dzień i chciał odreagować. Lepiej tak, niż gdyby miał wziąc kija i np. wtłuc jakiemuś przypadkowo napotkanemu psu lub kotu.

Radziłbym Ci zachować większy dystans do pewnych rzeczy, bo z takim podejściem wkrótce skończysz na oddziale dla chorych psychicznie w najbliższym szpitalu smile.gif
Czego oczywiście Ci nie życzę, bo z Twoich postów bije wyjątkowa wrażliwość smile.gif
thomson89
Cytat(blooregard @ 3.12.2009, 21:57:52 ) *
Poza tym, @wiewiórku, w przytoczonym przez Ciebie temacie to sam autor wręcz ośmiesza się tekstem:
(...)
Sam się wystawia na strzał. (...)

Cytat(wiewiorek @ 3.12.2009, 17:59:28 ) *

Ja się nie obraziłem, a wiewiórka naskakuje na mike'a. A propo obrażania, to poczytaj temat o halloween biggrin.gif mike zdobył tam 20% dzięki mnie... winksmiley.jpg
piotrooo89
jeśli chcieć by to zinterpretować:

Cytat
Poza tym, weź zawsze poprawkę na to, że może chłopak miał słabszy dzień i chciał odreagować.

to ~mike ma 360 dni w roku słabszy dzień winksmiley.jpg

Cytat
mike zdobył tam 20% dzięki mnie.

no patrz jakiego masz skilla.
marcio

Cytat(piotrooo89 @ 11.12.2009, 15:50:16 ) *
Cytat
mike zdobył tam 20% dzięki mnie.

no patrz jakiego masz skilla.

Ja dzieki niemu tez zdobylem i nie placze ale jak narazie mam slabego skilla dzieci bija smile.gif

mike
Cytat(thomson89 @ 11.12.2009, 15:38:24 ) *
mike zdobył tam 20% dzięki mnie... winksmiley.jpg
Ja zdobywam procenty przede wszystkim dzięki sobie. No ale i tak masz +1 do lansu tongue.gif
A jak zechcę to zawstydzę TurboDymoMena i będę miał 110%.
Cytat(piotrooo89 @ 11.12.2009, 15:50:16 ) *
to ~mike ma 360 dni w roku słabszy dzień winksmiley.jpg
Ja mam zawsze dobry dzień. A nawet dzień dobry.
Ja po prostu mam coś z Dody: moderatorzy nie chwytają mojego dowcipu tongue.gif
piotrooo89
Cytat(mike @ 11.12.2009, 16:12:10 ) *
Ja zdobywam procenty przede wszystkim dzięki sobie. No ale i tak masz +1 do lansu tongue.gif

i +5 szacunku społecznego, w mowie ziomali do rispektu. :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.