Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]automatyczne rozszerzanie div'a, automatyczna wysokość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seyoum
jak ustawic css'a dla div'a by jego wysokość rosła wraz z wysokością jego zawartości? (jest to bardzo ważne bo div wewętrzny będzie zawierał wpisy z księgi gości i nie da się określić jego wysokości, nie można też użyć overflow:hidden; )

tutaj jest strona
http://basetime.seyoum.pl/ksiega222.php

tu uproszczony css (tylko to co dotyczy wymiarow i div'ow)
Kod
body {height:100%; color:#ffffff; margin:0px; padding:0px; font:14px Arial; background:black/*#FF8B0B*/;}

#TRESC {    margin-left: 345px;    margin-right:45px; min-height:20px; border:white 1px solid;}

#KONTENER {width: 910px; margin-left: auto; margin-right: auto; margin-bottom:0px; padding:0px; min-height:20px; border:yellow 1px solid;}

div.tytul_menu {background: url(grafika/tlo/button.gif) no-repeat; margin:0px; padding-left:35px; padding-top:15px; height:43px; font-weight:bold;}

#MENUCONT {width: 250px; position: relative; top: 228px; left: 77px;}
.m_pusty {width:210px; height:20px; background:#ffffff; margin-left:20px;}
#kolor_menu { background:#ffffff;}

#GORA {background: url(grafika/tlo/1.jpg); width:910px; height:228px; margin:0px; padding:0px; }

#DOL {background-image: url(grafika/tlo/2.jpg); background-repeat:no-repeat; background-color:#023401; width:910px; min-height:20px; border:red 1px solid; margin:0px; padding:0px;}

#tresc_wygladz {background: #508008;color: #ffffff; height: auto/*35*/; padding: 0px 0px 0px 25px;}
.wyglinfo {width:480px; height:20px; background:#508008; margin-left:20px;}

szukalem juz tego ale nigdzie nie moge znalezc :/ sad.gif odpowiedniego rozwiazania, nic nie dziala....
Tokk
A nie możesz pominąć właściwość height? Wtedy wysokość będzie zależała od zawartości.
seyoum
że bez min height ? moge, ale nie dziala mi, dalem to min height bo myslalem ze cos da... ale nic, bez tego tez nic
pedro84
Magiczne
Kod
overflow:auto;
smile.gif
seyoum
ale ja nie chce scrolla, a tak mi wyswietla w ff :/

ktoś pomoże?
lnn
Cytat(seyoum @ 24.01.2010, 22:48:45 ) *

ktoś pomoże?

tak, tu jest tutorial: http://www.kurshtml.boo.pl/css/plynny_szablon,szablon.html
korzystalem i dziala winksmiley.jpg

EDIT:
jesli mam sie wypowiadac w kwestii lay'a to jak dla mnie rozklad troche zbyt scisniety i logo za bardzo w dol.. tresci prawie na 1 rzut oka nie widac a mam dosc wysoka rozdzielczosc winksmiley.jpg
poza tym mam nadzieje ze ta jakosc grafiki (kiepska kompresja) to tylko wersja robocza?
pedro84
Cytat(seyoum @ 24.01.2010, 22:48:45 ) *

ktoś pomoże?

Jakiego scrolla Ci wyświetla? Po dodaniu overflow do elementu nadrzędnego?

Poza tym, masz śmietnik w kodzie, przykład:
  1. <FORM METHOD="POST">
  2. <INPUT TYPE="hidden" NAME="co" VALUE="dodaj" /><TABLE width="385" height="225">
  3. <TR><TD>Imię/Nick:</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="od">(wymagane)</TD></TR>
  4. <TR><TD>E-mail:</TD><TD><INPUT TYPE="text" NAME="email"></TD></TR>
  5. <TR><TD>Wpis:</TD><TD><textarea NAME="tresc" cols="30" rows="5" size="30"></textarea></TD></TR>
  6. <TR><TD colspan="2" align="center">
  7.  
  8. Ile jest dwa razy sto?
  9. <INPUT TYPE="text" NAME="suma" size="2" maxlength="3"><INPUT TYPE="submit" VALUE="Dodaj" /></TD></TR></TABLE></FORM>
  10. <br /><br /><br /> 2010-01-12 [19:51:20]<sup>4</sup> <BR> <b>Admin</b> admin@przykladowyemail.pl napisał(a):<BR><i>Mozna juz dodawac opinie</i><BR><BR>2010-01-13 [23:10:19]<sup>5</sup> <BR> <b>marshel</b> djmarshel@wp.pl napisał(a):<BR><i>Admin ziomie ;D kiedy możemy ruszać ? ...
  11. kawałki są ciepłe .
  12. hahaha ;) </i><BR><BR>2010-01-14 [11:37:46]<sup>6</sup> <BR> <b>admin</b> napisał(a):<BR><i>juz niedlugo ruszamy ;)
  13. czekam na playerka od daniela i jakies tresci. drobna poprawka jeszcze do ksiegi gosci i ruszamy ;)</i><BR><BR>
  14.  

To powinna być lista:
  1. ? 2009 Basetime       Ostatnia aktualizacja: 23-01-2010 20:40      Ilość odwiedzin:       Wykonał: <a href="http://www.jonathan.seyoum.pl" target="_blank">Seyoum</a>

Z resztą, w ogóle jakoś dziwnie pozycjonujesz.

EDIT:
A wiesz, że Ci formularz nie wypluwa żadnych błędów, np. zły email, etc.?
seyoum
Cytat
jesli mam sie wypowiadac w kwestii lay'a to jak dla mnie rozklad troche zbyt scisniety i logo za bardzo w dol.. tresci prawie na 1 rzut oka nie widac a mam dosc wysoka rozdzielczosc winksmiley.jpg
poza tym mam nadzieje ze ta jakosc grafiki (kiepska kompresja) to tylko wersja robocza?

Layout nie jest moim pomysłem. Nie jestem dobry z grafiki, ale wciąż nad tym myśle, ponieważ problem jest w tym, że dostałem logo w postaci przezroczystego PNG i jeśli je tak wstawie to widać jego obramowania (wygląda jeszcze gorzej niż teraz) ale grafika nie jest najwiekszym problemem.

Cytat
Jakiego scrolla Ci wyświetla? Po dodaniu overflow do elementu nadrzędnego?

Horizontal scrolla... Tak, po dodaniu overflow do elementu nadrzędnego, ale może coś na to poradzę.

Cytat
Poza tym, masz śmietnik w kodzie, przykład:

Wiem, strona wciąż w budowie...

Cytat
Z resztą, w ogóle jakoś dziwnie pozycjonujesz.

Pozycjonuje tak jak umiem, by jakoś to wyglądało pod różnymi przeglądarkami.

Cytat
To powinna być lista

W jakim sensie lista? Dlaczego lista?

Cytat
A wiesz, że Ci formularz nie wypluwa żadnych błędów, np. zły email, etc.?

Wiem, jest jeszcze do dopracowania

Nie sprawdzałem jeszcze tych porad z kursu html, sprawdze niedługo i dam znać czy działają.
pedro84
Cytat(seyoum @ 25.01.2010, 01:53:01 ) *
Horizontal scrolla... Tak, po dodaniu overflow do elementu nadrzędnego, ale może coś na to poradzę.

To masz namieszane z szerokościami, posprawdzaj.... Pamiętaj, padding, margin, border to wszystko musisz wziąć pod uwagę.

W jakim sensie lista? Dlaczego lista?

A czym według Ciebie ta...list linków jest? Tak się nie robi, nie używa się &nbsp; ani <br> do pozycjonowania (uzyskanie odstępów, to też pozycjonowanie)

Wiem, jest jeszcze do dopracowania

Nie sprawdzałem jeszcze tych porad z kursu html, sprawdze niedługo i dam znać czy działają.

Tylko wspominam, jakbyś przeoczył. Poleciłbym Ci, jeśli mogę, poczytać konkretnie o HTML i CSS, a praca będzie przyjemnością smile.gif

Pozycjonuje tak jak umiem, by jakoś to wyglądało pod różnymi przeglądarkami.

Ale uczysz się złych nawyków. Naprawdę. To tylko dobra rada oczywiście.

Życzę owocnej pracy i sukcesów smile.gif
lnn
ja bym polecal zrobic uklad div'ów jak w tutorialu ktory podalem:

http://www.kurshtml.boo.pl/css/plynny_szablon,szablon.html

i później pozagnieżdzać każdy element zawierający się w danej kolumnie do niego...

ewentualnie menu pozycjonowac absolutnie bo widze nachodzi na header...

co do tej listy to zapewne o to chodzi (?)

http://www.kurshtml.boo.pl/css/poziome_menu,menu.html
seyoum
dzieki za pomoc i wskazanie błędów, niedociągnięć. nadal nad tym pracuję. uprościłem trochę kod, pozmieniałem pewne rzeczy, np to pozycjonowanie marginesami...
samo się już dopasowuje z wysokością.
stronę prowadzę obecnie pod adresem www.basetime.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.