Watt
24.01.2010, 23:02:19
Witam,
Uczyłem sie o indexach i mam strasznie nieuporzątkowaną wiedzę w głowie, wiem że indx kolumny musze zmienić na FULLTEXT, żeby móc używać MATCH ... AGAINST ... i dzięki temu zastąpić LIKE (żeby to szybciej działało). Teraz mam kilka pytań, dlaczego musze zmienić na fulltext, czemu LIKE jest wolniejszy od MATCH, czym są indexy (dobrze rozumiem, że to są stuktury w bazie danych, dzięki którym moge przyspieszyć zapytania do niej)?
Pozdrawiam
Pilsener
25.01.2010, 09:51:11
A ciężko coś poszukać w sieci?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ful...l-language.htmlIndeksy działają prosto: spowalniają modyfikowanie danych, przyśpieszają pobieranie. Indeksy dzielą się też na różne rodzaje - masz wszystko opisane w dokumentacji, używa się ideksów zgodnie z przeznaczeniem, nie zawsze zachodzi potrzeba używania full text.
phpion
25.01.2010, 09:56:37
Doskonałym przykładem zrozumienia idei indeksów jest indeks pojęć na końcu książki. Jeżeli masz książkę do PHP i chcesz w niej znaleźć coś na temat funkcji explode() to lecisz na koniec książki, szukasz w indeksie pojęć frazy explode. Dzięki temu wiesz, na których stronach jest o niej mowa. Podobnie działają indeksy w bazach danych. Pamiętaj tylko, że ich nadmiar jest równie paskudny co brak - znowu analogia: dopisując w książce coś na temat explode() musisz również dopisać numer strony do indeksu pojęć. Indeksy również należy zakładać z rozwagą. Jeżeli machnąłbyś indeks na wszystkim co się da to tylko zapchałby miejsce i niewiele pomógł - analogia: dlatego indeksy w książce dotyczą tylko najważniejszych kwestii, nie znajdziesz w nich strony, na której występuje "i", "lub" itp. gdyż takich stron byłoby po prostu za dużo.
Watt
27.01.2010, 14:05:49
Ok, a mam pytanie:
Pół, które zawierają słowo 'człowiek' i mam:
1 nadczłowiek
2 czlowiekos
3 czlowiek
4 czl-owiek
To, które pola pokaże match againtst?
nospor
27.01.2010, 14:16:13
No ale dlaczego tego sam nie sprawdzisz?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.