Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka matura na studia informatyczne?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
noon
Witam. Chodzę teraz do 1 klasy w LO kierunek mat-inf biggrin.gif . Zamierzam iść na jakieś studia informatyczne (programowanie). Może UW. I mam takie pytanie bo będę zdawał napewno matematyke rozszerzoną, polski podstawowy i zastanawiam się nad tym czy lepiej zdawać angielski rozszerzony czy fizykę rozszerzoną questionmark.gif Bo fizyki i anglika rozszerzonego nie dam rady chyba. Jeszcze myślałem nad informatyką ale nie wiem czy ona ma sens (programować trochę umiem glownie w php i c++). Z góry dziękuje za odp. biggrin.gif
Diwi
Sprawdź kryteria rekrutacji na kierunki na które chciałbyś się dostać. Może się okazać że do rekrutacji będzie się liczył język i wtedy lepiej wybrać go na poziomie rozszerzonym niż jakiś inny przedmiot i język w podstawie.

Ja jestem teraz w III LO i w tym roku piszę maturę, chcę dostać się na AGH tak więc zdaję matematykę rozszerzoną, polski podstawowy i francuski dwujęzycznie (wystarczy że zdam i przy rekrutacji mam maks punktów z języka). Dodatkowo wybrałem informatykę rozszerzoną jednakże tylko po to aby się sprawdzić, bo nie liczy się ona przy rekrutacji.
ShadowD
Ja za rok będę miał owy dylemat i już zdecydowałem.

Do lepszych szkół jest zazwyczaj potrzebna matma na roz. i jakieś dodatkowe przedmioty - często nie określone.

To są wymagania gdzieś z warszawy nie pamiętam: (sztuczna inteligencja/robotyka)
- mat roz. min 80%
- 3 dodatkowe (jakiekolwiek) i tu było powiedziana że w sumie 220pkt I jak są pkt liczone, podstawa 3% 1 pkt, roz 1% 1pkt.

Więc w sumie trzeba brać 4 rozszerzone i mieć po 80%, jakaś paranoja. haha.gif

Tak ogólnie opłaca się brać: mat, fiz, ang jak dasz rade to roz. i się już możesz dostać do wielu szkół. winksmiley.jpg
Ociu
To zaczyna być jak telenowela. Co maturzysta to pyta się do jakiej szkoły iść lub co ma pisać na maturze. Są informatory, strony www, określ sobie kierunek na jaki chcesz iść i sprawdź tegoroczne wymagania rekrutacyjne.

Temat zamykam, jest już parę takich, wystarczy ich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.