chewinggum
26.01.2010, 12:05:53
Czesc,
Potrzebuje napisac kod, ktory bedzie generowal nazwy plikow o zmniejszajacym sie numerze
np. 10000.jpg, 9999.jpg, 9998.jpg, itp.
Aktualna nazwa pliku (numer) powinna byc zapisywana w pliku. Calosc odbywa sie na serwerze,
gdzie inny kod bedzie wykorzystywal te nazwy i zapisywal pliki. Chodzi o to, zeby nowy plik, ktory zostanie
dodany przez inny kod mial nazwe mniejsza od poprzedniego, po to aby sortowac je wg nazwy w porzadku
najnowszy - najstarszy.
Prosze o pomoc.
nospor
26.01.2010, 12:23:50
ok, a co juz masz napisane?
chewinggum
26.01.2010, 12:28:34
Mam na mysli calosc. Mam napisany kod, ktory wyswietla na stronie pliki JPG, ale w porzadku takim jakim
sa na serwerze, tj. wg nazwy.
Zeby zachowac porzadek chronologiczny, chce nadawac plikom takie nazwy, jak wyzej, od najwyzszej liczby
do najnizszej - w ten sposob bede mial zamierzony efekt.
Potrzebna procedura ktora sprawdzi, porowna, ostatnia liczbe zapisana w pliku TXT i zmniejszy ja o 1.
A aktualna liczba zostanie przypisana zmiennej jako string.
nospor
26.01.2010, 12:46:59
Cytat
Mam na mysli calosc. Mam napisany kod, ktory wyswietla na stronie pliki JPG, ale w porzadku takim jakim
sa na serwerze, tj. wg nazwy.
Zeby zachowac porzadek chronologiczny,
ok... a nie pomyslales ze wystarczy te pliki posortowac by miec wlasciwy porządek?
piotr94
26.01.2010, 12:50:01
1. otwierasz plik z licznikiem
2. odczytujesz wartość
3. nadajesz plikowi jpg nazwę wartość-1
4. zapisujesz do pliku z licznikiem wartość-1
(przyda się fopen, flock, fread, fputs, fclose)
a nie łatwiej po prostu nadać im nazwę z time(); lub microtime();

wtedy masz od razu posegregowane chronologicznie i według dat dodania ;-)
a jeszcze lepiej zapiać datę dodania zdjęcia w bazie mysql i potem masz dowolne segregowanie z poziomu php ;-)
chewinggum
26.01.2010, 12:54:58
Tak, te kroki sa dokladnie takie jak chcialbym.
Problem w tym ze nie wiem jak napisac taki kod w PHP
Co do bazy MySQL nie moge, bo wszystko odbywa sie na plikach.
Segregowanie? Niewykonalne. Pliki sa na serwerze i sa wyswietlane tylko i wylacznie wg nazwy
Stad moj plan z malejacym numerem, ktory moglby przyjmowac nowy plik. Wtedy moj kod wyswietli
je w porzadku najnowszy - najstarszy.
Czy moge prosic i kodzik?
nospor
26.01.2010, 13:18:34
Cytat
Segregowanie? Niewykonalne. Pliki sa na serwerze i sa wyswietlane tylko i wylacznie wg nazwy
Wczytujesz pliki do tablicy i sortujesz tablice.
Puciek
26.01.2010, 13:18:46
Pewnie, 150zl i ci napisze. Bo tobie chodzi o zlecenie wykonaniu komus tego zadania a nie pomoc w napisaniu.
chewinggum
26.01.2010, 13:32:34
Sadzilem, ze to kod dlugosci kilku linijek. W foxie czy c tyle by mi to zajelo. Nie wiedzialem, dlatego pytam.
W kazdym razie dziekuje za wszelka pomoc.
piotr94
26.01.2010, 15:18:25
owszem, jest to kod długości kilku linijek, ale:
1. masz manuala php i skoro znasz C, to nie powinieneś mieć problemu i w jakieś 30 min samemu to zdziałać (podałem Ci nawet konkretne funkcje)
2. gdyby każdy nie liczył sobie za kilka linijek, to wtedy cech webmasterów by upadł ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.