Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak powinno wygladac zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
webspy
Mam taki kod i jak go uruchomię to nie zapisuje do bazy sad.gif gdzie tkwi błąd??

1. //tu oczywiscie wszystkie zmienne potrzebne do polaczenia z baza
  2.  
  3. $connection = @mysql_connect($serwer, $uzytkownik, $haslo)
  4.  
  5. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error()."<br />");
  6.  
  7. $db = @mysql_select_db($nazwa_bazy, $connection)
  8. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error()."<br />");
  9.  
  10.  
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16. $sql = "INSERT INTO `nazwa_bazy`.`nazwa_tabeli` (`login`, `haslo`, `email`, `uprawnienia`, `potwierdzenie`) VALUES (\'dafdsaaaa\', \'fasdaaafadf\', \'asdaaafasdf\', \'asaaadf\', \'asaaaadfasdf\');";
  17. $wykonaj = mysql_query ($sql);

Z góry dziękuję za pomoc.
skowron-line
Sprawdź na 2 sposoby:
1 za mysql_query daj

2 wyświetl zapytanie na ekran i wklej do PMA ( Php My Admin )
webspy
Cytat(skowron-line @ 27.01.2010, 17:23:03 ) *
Sprawdź na 2 sposoby:
1 za mysql_query daj
[PHP] pobierz, plaintext
  1. echo mysql_error();
[PHP] pobierz, plaintext
2 wyświetl zapytanie na ekran i wklej do PMA ( Php My Admin )

Wyswietliło coś takiego:
Kod
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '\'dafdsaaaa\', \'fasdaaafadf\', \'asdaaafasdf\', \'asaaadf\', \'asaaaadfasdf\')' at line 1

Juz wiem o co chodzi, jak mam te same dane ktore juz sa w bazie to nie dodaje, czemu tak sie dzieje jak to mozna poprawic?questionmark.gif
skowron-line
Cytat(webspy @ 27.01.2010, 17:31:51 ) *
Wyswietliło coś takiego:
[code]
Juz wiem o co chodzi, jak mam te same dane ktore juz sa w bazie to nie dodaje, czemu tak sie dzieje jak to mozna poprawic? questionmark.gif

Jeżeli masz takie same dane to może masz primary_key na jakieś pole lub index unique
webspy
Dzięki już działa, na początku pomoglo echo mysql_error(); i usunąłem "/", i rzeczywiście miałem ustawione na loginie klucz i nie dodawało bo było to samo. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.