Jestem początkujący i uczę się php od niedawna.
Jak uzyskać dostęp do zmiennych z innego pliku?
Plik transakcja-autor.php (funkcja dodawania nowych autorów)
<?php { switch ($_REQUEST['action']) { case 'add': $sql = "INSERT INTO autor (imie, nazwisko, data_urodzenia, pesel) VALUES ('" . $_POST['imie'] . "', '" . $_POST['nazwisko'] . "', '" . $_POST['data_urodzenia'] . "', '" . $_POST['pesel'] . "')"; break; break; } }
Plik index.php (strona główna z linkiem dodajautora)
<?php <h1>Witaj na stronie głównej</h1> echo '<p><a href="dodajautora.php">Dodaj autora</a></p>' if ($sql) //Tutaj nie wiem jak to zrobić, żeby wyświetlił się komunikat, że dodano rekord, czyli jak uzyskać dostęp do zmiennych //z pliku transakcja-autor.php? { } else { } ?>
if ($sql) //Tutaj nie wiem jak to zrobić, żeby wyświetlił się komunikat, że dodano rekord, czyli jak uzyskać dostęp do zmiennych
//z pliku transakcja-autor.php?
{
echo '<p>Dodano rekord!</p>';
}
else
{
echo '<p>Błąd!</p>';
}
Plik dodajautora.php (formularz) - fragment kodu
<form action="transkacja-autor.php" method="post"> <table> <tr> <td>imie</td> <td><input type="text" name="imie" size="15" maxlength="20" /></td> </tr> <tr> <td>nazwisko:</td> <td><input type="text" name="nazwisko" size="15" maxlength="20" /></td> </tr> <tr> <td>data urodzenia:</td> <td><input type="text" name="data_urodzenia" size="15" maxlength="20" /></td> </tr> <tr> <td>pesel:</td> <td><input type="text" name="pesel" size="15" maxlength="20" /></td> </tr> </table> <p><input type="submit" name="action" value="add" /></p> </form>