Norbit_24
27.01.2010, 21:39:11
Witam
Szukam jakiegoś rozwiązania do identyfikacji użytkownika który wejdzie na stronę.
Chciałbym udostępnić dla nowych odwiedzających możliwość przetestowania za darmo mojej usługi jednak taka osoba może zmienić IP i znowu będzie korzystać za darmo. Potrzebuje jakiegoś rozwiązania w tej sprawie.
Gdzieś słyszałem ale było już to dawno i nie pamiętam, że jest możliwość identyfikacji po płycie głównej..? Prawda to? Jeśli tak to jak to zrobić..?
Proszę o jakieś rozwiązania w tej sprawie.
Z góry dziękuje.
emtiej
27.01.2010, 21:58:27
Hmmmm usługi... jaka to usługa? Hostingowa czy coś w tym rodzaju?
Nie wiem czy to da radę, ale zrób tą ofertę tylko dla zarejestrowanych, dodaj do bazy danych pole tested, które będzie typem bool i będzie przechowywało true i false, jeżeli nie testował wprowadź false, a po zamówieniu/wypróbowaniu usługi napisz proste zapytanie do bazy które wstawi w to pole wartość true i bedziesz wiedział czy użytkownik już testował twoją usługę czy nie. Identyfikacja po płycie głównej niemożliwa, nie wiem kto ci takie bajki powciskał hehe, w sieci lan istnieje identyfikacja użytkownika poprzez unikalny adres MAC karty sieciowej, niestety nie jest to możliwe w internecie(no chyba że się mylę)
musisz raczej napisać jaka to usługa i czy w ogóle w php da się coś z tym zrobić.
Norbit_24
27.01.2010, 22:09:29
Szukałem już różnych rozwiązań tych związanych z moim skryptem ale tutaj nie mam takiej możliwości.
Może flashem da się ten adres MAC wydobyć..?
emtiej
27.01.2010, 22:18:05
jak już powiedziałem adres MAC można wykorzystywać tylko w sieciach lokalnych, flash... to sie raczej nie nada

BEZ WIEDZY NA TEMAT TEJ TWOJEJ USŁUGI NAPRAWDĘ CIĘŻKO CI POMÓC!
Norbit_24
27.01.2010, 23:13:13
Załózny ze mam hosting.. I chcę jednej osobie dac tylko 100mb dla testów..