Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie tylko pierwszego akapitu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Piccolo
Mam taki problem. Jestem niezbyt zaawansowanym programistą PHP i dlatego może moje pytanie niektórym wyda się banalne.
Chciałbym na swojej stronie wprowadzić system newsów i sam mechanizm już zrobiłem, ale chciałbym, żeby na głównej stronie wyświetlał się tylko pierwszy akapit z każdego newsa z linkiem do całości. Link wiem jak zrobić biggrin.gif Znalazłem rozwiązania, które pozwalały na obcinanie tekstu do któregoś znaku lub do któregoś słowa od początku tekstu. Ja chciałbym wyświetlać tylko pierwszy akapit.
Liczę na Waszą pomoc
Skie
Rozwiązanie zależy od tego, czym u Ciebie jest "akapit" - częścią tekstu w odpowiednim tagu HTMLowym? Tekstem oddzielonym od innych kilkoma pustymi liniami (<br />) czy jak?
Piccolo
U mnie tekst w bazie jest zapisany bez znaczników html, a znak końca wiersza to zwykły ENTER (czyli \n), który potem już na stronie jest zamieniany na (<br />)
skowron-line
Cytat(Piccolo @ 28.01.2010, 00:03:17 ) *
U mnie tekst w bazie jest zapisany bez znaczników html

Skoro nie masz znaczników to skąd możesz wiedzieć gdzie się kończy akapit questionmark.gif Chyba że Enteł kończy akapit.
phpion
@skowron-line:
Czytaj proszę ze zrozumieniem, a nie trzaskaj bezsensownych tematów...

Cytat(Piccolo @ 28.01.2010, 00:03:17 ) *
U mnie tekst w bazie jest zapisany bez znaczników html, a znak końca wiersza to zwykły ENTER (czyli \n), który potem już na stronie jest zamieniany na (<br />)

@Piccolo:
Możesz rozbić wpis po znakach końca linii i dobrać się do pierwszego elementu utworzonej tablicy:
  1. $podzial = explode("\n", $tresc_wpisu);
  2. $pierwszy_akapit = $podzial[0];
Piccolo
@phpion

Wielkie dzięki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Jeszcze się dużo muszę nauczyć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.