irek99999
2.02.2010, 22:20:01
Czy ktoś potrafiłby podpowiedzieć jak zbudować kwerendę
Mam tabele A w niej elementy transakcji (faktury) z polami A.nrFa, A.nazwaTow,ilosc gdzie nrFa to numery faktur a nazwaTow to pozycje faktury (towary towar1,towar2......, towar N) , ilosc to ilosc poszczególnego towaru
W tabeli B z polami nazwaZest, nazwaTow, mam zdefiniowane różne 3-elementowe podzbiory zbioru towarów( zestawy towarowe )
Jak wyciągnąć ilość (sprzedaną) poszczególnych wirtualnych zestawów zakładając że na jednej fakturze może być 1 zestaw, 2 różne zestawy, 2 takie same zestawy , 2 takie same i 1 inny .... itd
Pilsener
4.02.2010, 11:49:15
Nie widzę innej rady, jak rozróżnienie zestawów od towarów. Faktura może zawierać zestawy, jak i pojedyncze towary, dlatego powinno być:
id_faktury|id_towaru|id_zestawu
Teraz możesz łatwo podpiąć zestawy. Inaczej nie będzie wiadomo, czy towary zostały sprzedane jako zestaw czy oddzielnie, a samo rozpoznawanie zestawów na podstawie zawartości faktury to droga donikąd.
irek99999
4.02.2010, 13:57:25
niestety , nie mam innego wyjscia faktury juz istnieją z pozycjami, i musze jakoś wydobyc informacje ile w nich jest i jakich zestawów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.