Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyskakujące okienko po najechaniu na teskt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
david069
Witam, doradźcie czego użyć jeśli na stronie odczytuje z bazy dane pewnych osób ale nie wszystkie pola, a gdy najadę na nick danej osoby chce aby pobierało z bazy pole, które zostało pominięte przy ogólnym wyświetleniu i wyskoczyło okienko z tą informacją?
Co użyć? Ajaxa? Bo kurczę Ajax u mnie to cieniutko ;P
Kamil Pietrzak
ajax to tylko jedna klasa w js
na stronei mozilli masz dobrze wyjasnione
ale lepiej te dane od razu przekazac do strony tylko wyswietlac aby po najechaniu, a nie pobierac ajaxem, chyba, ze chcesz cos wysylac
ale wtedy ajaxa uzyj tylko do wysylania, a nie do pobierania
david069
Zrobiłem to w ten sposób:
  1. <a href="#" title="'.$wiersz[4].'">'.$wiersz[0].'</a>

ale to nie zda egzaminu bo potrzebuję aby to okienko samo nie znikało bo chcę skopiować z niego tekst. Ma ktoś jakiś przykład czegoś podobnego?
Kamil Pietrzak
no po prostu w js dasz okienko
o to Ci chodzi ? takie okienko jak na tym forum po kliknieciu na "moj asystent" ?
david069
Cytat(Kamil Pietrzak @ 5.02.2010, 18:49:32 ) *
takie okienko jak na tym forum po kliknieciu na "moj asystent" ?

Tak, dokładnie o takie coś chodzi ale chyba nawet się do tego nie zabieram bo bez przykładu ani mowy nie ma że dam rade tongue.gif Czarna magia tongue.gif Jedyne co używałem to window.open() a tutaj pewnie inna funkcja ale jak uruchomić funkcję w javie bez przeładowania strony to kolejna bajka biggrin.gif Może znajdę jakieś przykłady, póki co znalazłem coś co pobiera dane z pliki i podmienia sam tekst na ten co jest w pliku ale za cholerę nie mogę tego przerobić żeby nie pobierało z pliku tylko wyświetlało ze zmiennej.
ferrero2
Cytat(david069 @ 5.02.2010, 17:57:13 ) *
...ale jak uruchomić funkcję w javie bez przeładowania strony to kolejna bajka biggrin.gif ...

To może rzeczywiście usiądź poczytaj do czego służy JS i wtedy bierz się za pisanie.
Kamil Pietrzak
Cytat(david069 @ 5.02.2010, 17:57:13 ) *
Tak, dokładnie o takie coś chodzi ale chyba nawet się do tego nie zabieram bo bez przykładu ani mowy nie ma że dam rade tongue.gif Czarna magia tongue.gif Jedyne co używałem to window.open() a tutaj pewnie inna funkcja ale jak uruchomić funkcję w javie bez przeładowania strony to kolejna bajka biggrin.gif Może znajdę jakieś przykłady, póki co znalazłem coś co pobiera dane z pliki i podmienia sam tekst na ten co jest w pliku ale za cholerę nie mogę tego przerobić żeby nie pobierało z pliku tylko wyświetlało ze zmiennej.

1. javascript, a nie java
java to calkiem co innego, tylko nazwa jest podobna, jak zaczniesz czytac jakis kurst javascript to moze nawet przeczytasz wiecej na ten temat
2. otwierasz kod zrodlowy i szukasz tego link uz "moj asystent", adres ma jakis dziwny link, jest w nim href="java script:buddy_pop();", no to szukasz dalej... jaksbys cos poczytal o jsie to wiedzialbys, ze buddy_pop to funkcja, idziesz dalej i szukasz tej funkcji w kodzie zrodlowym, czytasz kod a jak cos nie wiesz to do googla, jak za trudny to szukasz innej strony z okienkiem i znow probujesz
3. mozna od razu szukac np tak http://www.google.pl/search?q=popup+javasc...lient=firefox-a, albo tak http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...mp;aq=f&oq=
4. przeczytaj jakis kurs javascript, polecam ten na stronie mozilli, jest dobrze wyjasnione
5. gdybys cos poczytal o jsie to nie pisalbys glupot tylko wiedzial, ze idea jsu jest dzialanie bez przeladowania strony
Szeszek1992
http://www.lullabot.com/files/bt/bt-latest/DEMO/index.html
Może się przydaćwinksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.