Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]!$_SERVER['HTTP_REFERER'] includowanie innego pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bambolo
Witam i prosze o pomoc smile.gif jak za pomocą !$_SERVER['HTTP_REFERER'] gdy ktoś wejdze z niepoządanej domeny podmienic includowany plikna inny
wookieb
Albo dzis nie myślisz albo brak pełnego opisu problemu. Sprawdzić ta zmienna i jeżeli ci nie pasuje to wywalic co tam chcesz.
bambolo
Moze zle opisałem bo dopiero wstałem smile.gif ale problem w tym ze mam na stronie includowany plik header.php i footer.php a w nich zawarte pewne informacje i problem w tym ze chce je podmienic na inne wuwczas gdy ktoś wejdze z adresu url kturego ja nie chce zeby widział zawartosc tych plików i chce podmienic na header2.php mysle ze za pomocą ['HTTP_REFERER'] było by najlepiej to zrobic ale jak to zastosowac ?
wookieb
Na samym początku dołączanego pliku sprawdzić jaki jest referrer i jeżeli sie nie zgadza to
  1. require_once 'inny.php';exit;
to jest przykład ponieważ równie dobrze możesz to wszystko zamknąć w blokach if,else
bambolo
Moje php w skali 1-10 to 2.5 i co napisze jakis kod to mi zaraz będy wywala sad.gif mugłbys mi podac ten fragment kodu ?
wookieb
To najwyższą pora nauczyć sie te błędy naprawiać. Jak będzie bardzo trudny problem (nie opisany w manualu, nie składniowy) to oczywiście że pomożemy.
bambolo
Fajnie tu jest smile.gif nie znasz php ucz sie php nie znasz html ucz sie html a jak juz znasz html i php to ucz sie css i flasha smile.gif zmuszacie czy eliminujecie poczatkujących userów aby zarabiac na pomaganiu ? bo tak to wygląda
mhw
  1. if($_SERVER['HTTP_REFERER'] == 'http://niedobryadres.pl/') {
  2. require 'header2.php';
  3. } else {
  4. require 'header.php';
  5. }

Polecam zapoznać się z if.
bambolo
Dziękuje juz sobie poradziem smile.gif poza tym gdzies tam w twoim jest bład sad.gif ja zastosowałem tak

1. $SERVER1 = "domena.pl";
  2. $SERVER2 = "domena2.pl";
  3.  
  4. if ( eregi($SERVER1, $_SERVER['HTTP_REFERER']) )
  5. include 'template/index_end2.php';
  6. elseif ( eregi($SERVER2, $_SERVER['HTTP_REFERER']) )
  7. include 'template/index_end2.php';
  8. else
  9. // prekierowanie w przypadku innej strony
  10. include 'template/index_end.php';
  11. exit;

wookieb
Cytat(bambolo @ 7.02.2010, 10:27:22 ) *
Fajnie tu jest smile.gif nie znasz php ucz sie php nie znasz html ucz sie html a jak juz znasz html i php to ucz sie css i flasha smile.gif zmuszacie czy eliminujecie poczatkujących userów aby zarabiac na pomaganiu ? bo tak to wygląda

Nie. Zmuszamy takich (jak ty) leniów, którzy nie mają chęci czegokolwiek nauczenia się, ani nie wyrośli z pieluch na tyle by buty sobie zawiązać (nie wspominając o podtarciu po zejściu z kibla), do myślenia. I z tego co widzę to dałem ci wystarczająco dużo wskazówek abyś mógł rozwiązać swoje problemy nie tylko programistyczne, ale także z myśleniem. Dziwisz się odpowiedzi? Sorry ale baran za baranem przychodzi na forum z pytaniem jak zrobić "jak zrobić ifa", "jak napisać kod który zrobić coś jak zmienna == 1". No ludzie. Od czego do cholery macie mózgi? Jak CZEGOŚ nie wiesz (jest za trudne, problem mało znany) to się pisze na forum a nie z takimi bzdetami. Bo tacy nadają się tylko do tarcia chrzanu, a i z tym będą mieli problem bo w sytuacji zbliżania się palca do tarki nie będą wiedzieli co zrobić. Macie mózgi, to ich używajcie do czegokolwiek więcej niż ruszanie gałkami po orbitach ocznych i kombinowania "jak się nie narobić".

Żeby nie było przeanalizujmy jedną z moich wskazówek oraz stopień jej trudności:
Na samym początku dołączanego pliku sprawdzić jaki jest referrer i jeżeli sie nie zgadza to

1) Na samym początku dołączanego pliku
nazwy pliku nie znam, nie wiedziałem jaki podać
  1. // początek [treści] pliku
  2. // treść pliku

2) sprawdzić jaki jest referrer
referrer - pojęcie stosowane w dużej społeczności programistów php, którego znaczenie możesz poznać z googli, ale z kontekstu wynika, że wiesz co to jest.

sprawdzić - w kontekście, pojęcie stosowane w dużej społeczności programistów php (nie tylko), mające na celu sprawdzenie pewnego warunku (warunek, czyli zastosowanie if - nie znasz to do kursu), który w wyniku swojej operacji zwraca true (prawda) lub false (fałsz). U ciebie operacja wymaga sprawdzenia czy podany ciąg występuje w zmiennej.
Nie wiesz jak to zrobić? To google
http://www.lmgtfy.com/?q=php+ci%C4%85g+w+ci%C4%85gu
http://www.lmgtfy.com/?q=php+wyst%C4%99pow...gu+w+ci%C4%85gu
plus synonim jeżeli nie znasz tak zaawansowanych słów jak "ciąg"
http://www.google.com/search?hl=pl&q=p...mp;aq=f&oq=

3) i jeżeli sie nie zgadza to (tutaj kod)
czyli jeżeli wynik warunku jest fałszywy to wykonujesz podany kod.

Stopień trudności - 1/10

Drugiej linijki nie chce mi się pisać, ponieważ wymaga większego zaangażowania (przemielenia przez szarą masę [mózg - dla nie znających synonimów społecznych] którą masz w głowie (czytaj czaszkę - http://pl.wikipedia.org/wiki/Czaszka)) niż pierwsze zdanie.

Czy to jest naprawdę tak trudne? Nie. Jeżeli nie dajesz sobie rady z takimi prostymi zagadnieniami (sorry ale nawet zawodówki by to skumały), to programowanie nie jest dla ciebie. I niech to będzie przestrogą dla kolejnych takich "geniuszy" jak ty ( a uwierz jest ich od groma i wymiękają po paru tematach w których poruszamy ich resztki człowieczego umysłu).

No i na koniec. Przestań kwiczeć jaki ty to nieszczęśliwy bo nie dostałeś tego co chciałeś już teraz, na miejscu, działające, super + pogłaskania po główce (czytaj czaszce, temat poruszany wyżej), bo zachowujesz się jak mały bobo, który nie dostał lizaka i będzie płakał cały dzień, krzyczał jacy to wszyscy nie dobrzy. Takich "bobo" jest tu mnóstwo a my ich nie tolerujemy. Jesteśmy od pomagania a nie odwalania roboty za innych.

U kolegi błędu nie ma
A eregi się już nie stosuje w takich przypadkach jak twój. Od tego jest stripos. Manual - potocznie dokumentacja (np produktu, języka programowania), która służy jak źródło wiedzy opisujące sposób używania danego dobra.
bambolo
wookieb takich to ja mam głęboko w d... rejestrując sie nikt mnie nie pytał czy znam php czy html czyli rozumie kazdy moze pytac o co chce i jak chce tylko Tacy jak Ty fanatycy bądz leszcze znający sie na jakim tam kolwiek języku programowania nie rozumią ze inni zajmują sie czym innym a zabawa z php i scryptami to w wolnych chwilach jak nie trzeba z/ciach/c na rodzine , nie wiel bede pisał o ludziach twego pokroju bo i tak nie zrozumiesz , a jak w php to napisac tez nie wiem . Możesz sobie skrutami mamie w domu gadac "daj mi zupy if abo else drugie danie w h..ju to mam smile.gif

aha i jeszcze jedno pisząc ze w kodzie kolegi nie ma będu to albo jestes mocno tępy php.owiec albo dokładnie nie przeanalizowałes go bo moj kod dział a jego nie

qurde i jeszcze jedno smile.gif

Nikt kto ma jakiekolwiek obowiązki w domu , pracy czy gdzies a nie tylko zajmowaniem sie analizowaniem php nie napisze przez rok [Postów: 4 277] smile.gif jak to widac w twoim przypadku
erix
Cytat
wookieb takich to ja mam głęboko w d... rejestrując sie nikt mnie nie pytał czy znam php czy html czyli rozumie kazdy moze pytac o co chce i jak chce tylko Tacy jak Ty fanatycy bądz leszcze znający sie na jakim tam kolwiek języku programowania nie rozumią ze inni zajmują sie czym innym a zabawa z php i scryptami to w wolnych chwilach jak nie trzeba z/ciach/c na rodzine

Podzielam w pełni zdanie ~wookieb - na myślenie trzeba mieć licencję? Pierwszy-lepszy tutorial do PHP, góra pół godzinki roboty z poprawianem błędów.

Gotowce/zlecenia, to nie ten dział; zważ na to, że PHP to dla niektórych nie jest zabawa, tylko źródło utrzymania, a jak wszystkim będziemy odwalać skrypty, to sobie sam dopowiedz końcówkę.

Jest różnica między POMAGANIEM a odwalaniem za kogoś. Jeśli nie rozumiesz, trudno.

Cytat
Nikt kto ma jakiekolwiek obowiązki w domu , pracy czy gdzies a nie tylko zajmowaniem sie analizowaniem php nie napisze przez rok [Postów: 4 277] jak to widac w twoim przypadku

Posiedź trochę na forum, być może zrozumiesz. winksmiley.jpg Poza tym, sposób skrajnie chamski najazd na inną osobę zasługuje wyłącznie na potępienie, a nie tolerowanie, za co otrzymałeś już ostrzeżenie.

Temat oczywiście zamykam, masz jakieś obiekcje - PW.

I na przyszłość zalecam więcej tolerancji do tego, o co prosisz/co otrzymujesz. To że Ty się zajmujesz czymś innym niż PHP, nie oznacza, że skrypty się Tobie należą. Horyzonty myślowe trzeba poszerzać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.