Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sortowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cool_aikon
Mam problem sad.gif z posortowaniem kolejno wyników z bazy SQL. Szukałem na forum i jakoś nie udało mi się znaleźć rozwiązania na mój problem. Zadaje do bazy zapytanie w takiej formie:

1. $zapytanie = "SELECT DISTINCT $kolumna FROM $tabela ORDER BY $kolumna ASC";

jako wynik otrzymuje posortowany zbiór liczb ale nie do końca prawidłowo. Liczby uszeregowane są w następującej kolejności: 100, 12, 123, 165, 202, 22, 236, ... itd. Mnie interesuje aby wyniki z bazy były posortowane w takiej kolejności 12, 22, 100, 123, 165, 202, 236, ... itd. Na obecną chwilę w bazie jest około 4500 rekordów a na pewno z czasem będzie więcej. Czy mógł by mi ktoś podsunąć pomysł jak rozwiązać ten problem.
piotrooo89
to teraz powiedz jaki masz typ tej kolumny i dlaczego jest on tekstowy?
cool_aikon
Jest ustawiona jako tekstowa ponieważ w niej też sporadycznie oprócz liczb może wystąpić wpis działki, pióra, pierścień.
flashdev
Cytat(cool_aikon @ 4.03.2010, 11:58:51 ) *
Jest ustawiona jako tekstowa ponieważ w niej też sporadycznie oprócz liczb może wystąpić wpis działki, pióra, pierścień.

Wobec tego zastanów się nad przeprojektowaniem bazy danych.

A jeśli chodzi o tymczasowe rozwiązanie problemu to szukaj pod frazą "sortowanie naturalne".
piotrooo89
no to już wiesz dlaczego Ci źle wyświetla.

możesz spróbować "myka":

1. "SELECT DISTINCT $kolumna FROM $tabela ORDER BY $kolumna + 0 ASC"
cool_aikon
Dzięki za odpowiedz bardzo mi one pomogły smile.gif ale po rozwiązaniu tego problemu powstał nowy sad.gif, czy jest możliwość aby liczby podczas sortowania zamiast od 0 (zera) zaczynały być sortowane od 1 rosnąco a wyniki z liczbą 0 (zero) były by wyświetlano owszem ale na samym końcu.

1. "SELECT $kolumna FROM $tabela ORDER BY $kolumna ASC"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.