Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Model Sali Kina
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
absorb
Witam. No wiec chciałem się dowiedzieć jak zbudować bazę sali kina, do systemu rezerwacji biletów. Pewnie już było parę razy, ale szukałem i jakoś sobie nie poradziłem. Ogólnie to nie mam pojęcia jak to wszystko powiązać... filmy, kiedy są grane, w której sali, no i te fotele w salach -_-. Czy mam tworzyć tabele Sala1, Sala2 itp, a w nich np. 40 liczb jako numery foteli? Eh jestem zielony. Jeżeli ktoś mógłby mnie naprowadzić lub coś doradzić to byłbym wdzięczny.
Walian
Może najpierw rozpisz jakie dokładnie operacje będziesz przeprowadzał, jakie dane potrzebujesz mieć w bazie, co z czym będziesz chciał połączyć (relacje) itd.
Bo "zbudować bazę sali kina, do systemu rezerwacji biletów" niewiele mówi...
To tak jak bym Cie zapytał jak zaprojektować bazę danych do portalu internetowego - bez podawania szczegółów co to za portal, jakie ma oferować możliwości itd...
blooregard
Zapomniałeś jeszcze o seansach.

Moja propozycja na minimalną strukturę takiej bazy to trzy tabele:

seanse - data i godzina seansu, ID sali (ew. tytuł filmu itp)
sale_z_miejscami - ID sali, ID miejsca (np. w postaci oznaczeń 10_12 - 10 rząd, miejsce 12)
rezerwacje - ID rezerwacji, ID sali, ID miejsca, ID seansu

Wszystko w sumie zależy od ostatecznym wymagań systemu.
absorb
Dzięki za pomoc :).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.