Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQL pytanie zawartość kilku tabel ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
arekgr
Witam !

Chciałem przeszukać kilka tabel , maja taka samą budowę kolumn , nazwy tych tabel są w osobnej tabeli ...
r_tematy nazwa tabeli gdzie trzymam nazwy tych tabel..
robie cos takiego :

1. SELECT *FROM (SELECT kategoria_tematy FROM r_tematy WHERE aktywne='1') WHERE stan='1' ORDER BY data_wydarzenia DESC LIMIT 1,2
  2.  

i klapa pisze mi baza że źle, jak to zrobić ?

Arek
Mchl
Tak się nie da. Albo zmontujesz zapytanie w PHP, albo w procedurze składowanej.
Crozin
Podstawowe pytanie: czemu masz taką, a nie inną strukturę bazy danych?
arekgr
Tabele powstają dynamicznie , nie moge wyświetlić wszystkich tabel z bazy bo sa inne nie związane , Chciałem w wybranej tabeli trzymać nazwy tabel ktore maja byc przeszukiwane . Może inaczej , ale zeby sporo przeróbek nie robić strony smile.gif

robie mysql procedure ale phpmyadmin chyba nie potrafi ich dadac czy co ?
Crozin
Dlaczego więc nie dodasz kolejnej kolumny określającej "typ rekordu". Tj.: obecnie masz: tabela_a (id, nazwa), tabela_b (id, nazwa), tabela_c (id, nazwa). Zrób: tabela (id, nazwa, typ).

Nie widzę sensu (a przynajmniej Ty nie podajesz powodu dla którego taki sens by się pojawił) takiej struktury bazy.
Mchl
Tabele powstają dynamicznie? Droga do piekła.
http://datacharmer.blogspot.com/2009/03/no...nd-smoking.html
arekgr
W sumie mam jak piszecie .
cyc.
Zrób: tabela (id, nazwa, typ). W tej tabeli o takich samych polach przechowuje nazwę innych tabel do przeszukania ...

Mchl
Na teraz:
1. Pobierz z tabeli nazwy tabel do przeszukania
2. W PHP zmontuj zapytanie typu
Kod
(SELECT * FROM tabela1 WHERE warunki)
UNION
(SELECT * FROM tabela2 WHERE warunki)
UNION
...
ORDER BY ... LIMIT...

Na przyszłość: weź zrób to jakoś po ludzku
arekgr
DZięki sparwdze i tak bo coś te procedury w mysql mi nie działają ,ciekawe czy Oralce jes usprawni, smile.gif
Mchl
U mnie działają.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.