Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja mysql polozyla postgresa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
misty
hej!
mam u siebie ubuntu i zainstalowanego postgresa. wczoraj zainstalowalam sobie mysqla i niestety po tym wysypal mi sie postgres. tzn nawet jak mysql zamkne (poprzez shutdown) to postgres nie chce sie podniesc, dostaje:

1. could NOT connect TO server: Connection refused. IS server running ON host 'localhost' AND accepting TCP/IP connections ON port 5432?

sprawdzilam jakiego portu uzywa mysql i dostalam ze na 19786. wiec portow sobie nie blokuja.

czy ktos z Was moglby mi pomoc to rozwiazac?

pzdr
Mchl
Postgres ma chyba jakieś logi, gdzie wpisuje błędy przy starcie? Sprawdź tam.

No i zapytaj raczej w części forum poświęconej Postgresowi. Tutaj możemy pomagać, jak Postgres wywali MySQLa tongue.gif
misty
no sprawdzilam i czepia sie o uprawnienia-ze sa zbyt szerokie (nie mam pojecia dlaczego po instalacji mysql sie to nagle stalo :|). generalnie pisze mi ze uprawnienia powinny byc u=rwx.
i wlasnie nie do konca wiem jak to zrobic. tzn ja chce zeby do postgresowych katalogow mialo dostep dwoch uzytkownikow: misty i postgres. jak nadac dla takich dwoch uzytkownikow te uprawnienia? bo u=rwx chyba nadaje aktualnemu? tzn jak sie zaloguje jako root i z tego poziomu dam na te kataloi u=rwx to chyba root je przejmie? a ja chce cos w stylu:
misty, postgres = rwx.

wie ktos z Was jak to zrobic?

pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.