Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dołączanie plików wewnątrz klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
buliq
Witam.

Chciałbym prosić Was o radę/solucję. Problem jest taki iż stworzyłem 3 klasy: 1 główna ładuje pozostałe i odpowiada za funkcje użytkowników, 2 odpowiada z bazę danych, 3 odpowiada za parsowanie i wyświetlanie templatek, tworzeniu tabel i błędów. W tej ostatniej do parsera dodałem:
  1. preg_match_all('/<include:(.+?)>/', $file, $match);
  2. $match=$match[1];
  3. foreach ($match as $w) {
  4. include("sys/includes/".$w.".php");
  5. $r=module.$w();
  6. $file=preg_replace('/<include:'.$w.'>/', ($r), $file);
  7. }

Problem jest taki że klasa główna jest przypisana do zmiennej $system, wewnątrz pliku natomiast nie mogę się odwołać do $system. Natomiast działa $this i funkcje z klasy templatek. Poszukuję rozwiązania aby mieć dostęp do $system i nie mieć do $this. Da się tak?

Pozdrawiam.
thek
Raczej anormalne byłoby blokowanie this i jej niewidoczność. Co do $system to musisz w jakiś sposób ja przekazać do tej klasy, choćby poprzez parametr konstruktora czy jak tam chcesz tę trzecią inicjalizować. Nie dlatego chyba tworzyłeś 3 osobne klasy by teraz kombinować jak to wszystko połączyć w funkcjonalnie jedną?
buliq
Tworzyłem 3 klasy aby oddzielić funkcjonalność. Nie wyobrażam sobie aby pliki modułów korzystały z $this a nie z $system. Chodzi mi o to aby obejść klasę przy ładowaniu tych plików
erix
Cytat
Nie wyobrażam sobie aby pliki modułów korzystały z $this a nie z $system.

No to tysiące programistów nie jest programistami, bo inaczej sobie to wyobrażali.

Jak już tak usilnie chcesz zrobić po swojemu, to przecież możesz przypisać:
  1. $system = $this;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.