Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Problem z tabelami w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ArtSpire
Witam!

Mam problem z tabelami w bazie danych po wrzuceniu strony na serwer wirtualny. Na localu wszystko śmigało poprawnie. Proszę o jakieś wskazówki jak mam zneutralizować problem.

Problem występuje w zakładce "Forum" oraz w "edycji profilu" na stronie eaglets.vot.pl
Kszyhuu
A zmieniłeś wartości w połączeniu?

Edit down: Albo wybrał złą bazę w połączeniu. smile.gif
mortus
Komunikat wyraźnie mówi, że tabele artspire_eag.fusion_fb_users oraz artspire_eag.fusion_fb_settings nie istnieją. Sprawdź, czy masz na serwerze bazę danych artspire_eag i tabele fusion_fb_users oraz fusion_fb_settings. Może nie wgrałeś bazy danych, albo podczas jej importu zdarzył się jakiś błąd.
ArtSpire
mam tabele o takich nazwach, ale bez prefiksu fb_
nie wiem jak mam to teraz zrobić :/
Kszyhuu
W PMA(phpMyAdmin) klikasz na daną tabelę, dajesz opcje/options i następnie w opcje tabeli/table options masz pole zmień nazwę/rename table to i tam sobie dodajesz prefiks.
Ewentualnie możesz ręcznie przez odpowiednie zapytanie zmienić jej nazwę:
  1. RENAME TABLE 'STARA_NAZWA' TO 'NOWA_NAZWA'
ArtSpire
Cytat(Kszyhuu @ 16.03.2010, 19:14:47 ) *
W PMA(phpMyAdmin) klikasz na daną tabelę, dajesz opcje/options i następnie w opcje tabeli/table options masz pole zmień nazwę/rename table to i tam sobie dodajesz prefiks.
Ewentualnie możesz ręcznie przez odpowiednie zapytanie zmienić jej nazwę:
  1. RENAME TABLE 'STARA_NAZWA' TO 'NOWA_NAZWA'

robiąc tak wyskakują mi inne błędy. musiałbym raczej skopiować te tabele i przypisać im inną nazwę a takiej opcji tam nie widziałem.
mortus
Zobacz jak masz lokalnie zrobioną bazę danych i jeśli działa (I DZIAŁA NA NIEJ TWOJA STRONA) to zrób dump-a. Usuń wszystkie tabele z serwera i wgraj od nowa korzystając z pliku wygenerowanego przez dump-a. Jeżeli nazwy tabel na serwerze są takie same, jak u Ciebie na localhost, to znaczy, że w jakimś pliku konfiguracyjnym prawdopodobnie w PHP jest coś pozmieniane. Poszukałbym pliku konfiguracyjnego tego forum i zmiennej w stylu $_TABLE_PREFIX (lub podobnej, raczej zawierającej słowo prefix). Co to są inne błędy? Chodzi o błędy na innych podstronach, czy o jakieś inne?
EDIT:
Zrób kopię zapasową bazy na serwerze, coby danych nie stracić.
ArtSpire
Cytat(mortus @ 16.03.2010, 21:17:44 ) *
Co to są inne błędy? Chodzi o błędy na innych podstronach, czy o jakieś inne?

Pisząc "inne błędy" miałem na myśli błędy pojawiające się w innych modułach a raz nawet cała strona się nie włączyła.
Na razie planuję jakoś skopiować tabele na dysk i wrzucić ze zmienioną nazwą żeby nie czepiało się o brak tabel z prefiksem fb_
Jeśli to nie pomoże to spróbuję z tym dump-em...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.