Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona w PHP i MySQL bez serwera na lokalu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
artgrus
Witam.

Nie wiedziałem gdzie umieścić ten post, więc go wklepałem w to miejsce na forum.

Wyobraźmy sobie taką sytuację:

Klient zleca wam zrobienie jakiegoś systemu zarządzania produktami sklepu. Nie mamy komercyjnego programu, ani pieniędzy na niego (załóżmy że pracujemy w firmie). Najprostszym rozwiązaniem jest wykonać taki program w języku PHP z MySQL (darmowe przynajmniej). Jak wiadomo, do tego potrzebny jest serwer z Apache, MySQL, PHP. Tyle tylko, że klient nie chce nic instalować na komputerze- żadnego serwera, nic z takich rzeczy. Chce tylko taki program uruchomić (wyklikać 2razy) i z niego korzystać (żadne bawienie się z lokalnym serwerem). A na serwerze w Internecie (program w sieci) też nie chce tego mieć umieszczonego.

Widziałem gdzieś coś takiego, że masz plik wykonywalny *.exe. Uruchamiasz go. Jak jest uruchomiony to wpisujesz w przeglądarce np http://localhost/program/ i możesz korzystać z tegoż programu (np do obsługi produktów w sklepie).

No i właśnie: Jak takie coś zrobić?

Po uruchomieniu wszystko działa:
PHP - działa
MySQL - działa
Apache - działa

Czy wie ktoś jak wykonać taki exe?
Proszę o pomoc.
jastu
Dołączam się do pytania winksmiley.jpg zrewolucjonizujemy proces tworzenia aplikacji webowych (nie okienkowych w php !)
mike
Realizacja tego zadania jest jak wbijanie gwoździa za pomocą śrubokręta.
Gdybym był klientem i zlecił Ci wykonanie takiego systemu z podanymi zastrzeżeni a Ty zaproponowałbyś mi PHP to wyśmiałbym Cię i pokazał drzwi ponieważ to ewidentny przykład nieumiejętności doboru narzędzia do realizowanego zadania.
artgrus
Cytat(mike @ 18.03.2010, 12:31:51 ) *
Realizacja tego zadania jest jak wbijanie gwoździa za pomocą śrubokręta.
Gdybym był klientem i zlecił Ci wykonanie takiego systemu z podanymi zastrzeżeni a Ty zaproponowałbyś mi PHP to wyśmiałbym Cię i pokazał drzwi ponieważ to ewidentny przykład nieumiejętności doboru narzędzia do realizowanego zadania.

To napisz mi jakie znasz darmowe programy do wykorzystania komercyjnego przy tworzenia tego typu programów (np programu do zarządzania towarem w magazynie/sklepie) nie mając na myśli php, apache i mysql?
Spawnm
naucz się c++ winksmiley.jpg
jastu
Proszę
blooregard
Visual Studio Express
Borland C++ Builder 6 Personal
NetBeans (Java albo C/C++)

każde inne darmowe IDE do Javy/ C/C++

mam wymienać dalej?
mike
Cytat(jastu @ 18.03.2010, 12:44:05 ) *
No brawo. Znalazłeś jeden przykład na poparcie swojego głupiego pomysłu :-)
Naucz się czegoś poza PeHaPe.

Cytat(artgrus @ 18.03.2010, 12:38:22 ) *
To napisz mi jakie znasz darmowe programy do wykorzystania komercyjnego przy tworzenia tego typu programów (np programu do zarządzania towarem w magazynie/sklepie) nie mając na myśli php, apache i mysql?
Powyżej koledzy napisali.
ucho
Wiesz, że MySQL w takiej sytuacji odpada? Potrzebujesz komercyjnej licencji by móc go dystrybuować jako część swojej aplikacji tongue.gif Jeśli bardzo się upierasz na apache i php to pewnie da się zrobić samorozpakowujące archiwum choćby winzipem ale tak jak wspomniał Mike będzie to wbijanie gwoździ śrubokrętem. Jest jakiś powód dla którego nie możesz użyć C# czy Javy?
jastu
Cytat
Naucz się czegoś poza PeHaPe.

Nie programuję w php...

Cytat
No brawo. Znalazłeś jeden przykład na poparcie swojego głupiego pomysłu :-)

Nie rozumiem
artgrus
Cytat(blooregard @ 18.03.2010, 12:44:47 ) *
Visual Studio Express
Borland C++ Builder 6 Personal
NetBeans (Java albo C/C++)

każde inne darmowe IDE do Javy/ C/C++

mam wymienać dalej?

Dobra, dobra.
A co sądzisz o tym?
Zobacz
Został wykonany za pomocą php, instalacja jest lokalna. Nie wymaga instalacji serwerów, wystarczy pobrać, uruchomić i korzystać na komputerze bez zainstalowanego serwera apache (php i mysql) - serwer jest 'wirtualny'

Odpisz co o tym sądzisz.
Kocurro
Cytat(artgrus @ 18.03.2010, 12:54:41 ) *
Dobra, dobra.
A co sądzisz o tym?
Zobacz
Został wykonany za pomocą php, instalacja jest lokalna. Nie wymaga instalacji serwerów, wystarczy pobrać, uruchomić i korzystać na komputerze bez zainstalowanego serwera apache (php i mysql) - serwer jest 'wirtualny'

Odpisz co o tym sądzisz.

Niestety to rozwiązanie to jest aplikacja napisana w Borland C++, która obsługuje protokół HTTP - co nie jest trudne bo komponenty Indy zawierają serwer HTTP. Aplikacja rozpatruje co dostała na wejściu i wypluwa wyjście.

Tyle, że to jest głaskanie kotka za pomocą młotka.
pablo89pl
Cytat(jastu @ 18.03.2010, 12:52:01 ) *
Nie programuję w php...

To w czym programujesz?

@edit down: dżizys...zgubiłem wątek i osoby się pomyliły, nevermind..
nospor
A co ma piernik do wiatraka? Przecież to nie jastu zakładał ten temat...
jastu
Trudno powiedzieć - jest problem, to szukasz takiego języka który jest pasuje najbardziej jako rozwiązanie. Ostatnio zainteresowany ExtJs (połączeniu z php) tworzyłem narzędzie www (dla firmy w której pracuje) jako dodatkowy element/moduł dla aplikacji okienkowej .

Dla okien .NET (WCF) i Delphi

Ale ciągnie mnie w stronę javy - tylko będę musiał chyba pracę zmienić żeby coś w tym kierunku zrobić

A autorowi tematu polecam pierwsze zdanie
Jabol
Polecam Javę. Od wersji 1.6 ma zintegrowany serwer http, bardzo łatwy w obsłudze, 0 zdalnych bibliotek. Tak samo z bazą danych. Java DB, specjalna wersja Derby, też jest zintegrowaną biblioteką w 1.6. Jeżeli chcesz wcześniejszą wersję to tylko sobie dołączysz biblioteki z apache commons i masz wszystko. Strony będzie Ci się pisać łatwiej niż w PHP. Jeżeli potrzebujesz templatów to polecam jakarta velocity, jakarta zresztą też ma chyba wersję "embedded".
Puciek
A wy to jak zwykle, jak ryba pod gore. Delphi jest martwe, z przestarzala skladnia i dajcie mu umrzec w spokoju. C to tez armata na muchy nienadajaca sie do pisania malych prostych aplikacji.
A wyjscie jest proste - python i GTK, ewentualnie java (chociaz FW do gui w javie sa obrzydliwe).

Zwlaszcza ze klient (ktoremu juz wspolczuje skoro z tak podstawowymi pytaniami pojawiasz sie na forum) nie chce serwera wiec po co pisac http server jak mozna zrobic aplikacje z gui ?
marcio
Cytat
A wy to jak zwykle, jak ryba pod gore. Delphi jest martwe, z przestarzala skladnia i dajcie mu umrzec w spokoju. C to tez armata na muchy nienadajaca sie do pisania malych prostych aplikacji.
A wyjscie jest proste - python i GTK, ewentualnie java (chociaz FW do gui w javie sa obrzydliwe).

Przeciez delphi nie jest wcale takie stare.
Fakt jedyne technologie na jakie bym postawil w dzisiejszych dniach to Java,C#,Python maja fajne IDE, do tego designery/vs(w przypadku C#).

Pythona aktualnie sie ucze narazie nie wiem czy jak bym chcial zrobic cos z gui to czy zrobilbym to w Python'ie narazie jest kilka rzeczy ktore mnie w nim nurtuja nie mniej jednak jezyk mi sie podoba i ma duzo bibliotek, choc napewno sprobowal bym napisac cos w C#, VS 2008 Rox smile.gif
Puciek
Cytat(marcio @ 23.03.2010, 12:52:54 ) *
Przeciez delphi nie jest wcale takie stare.
Fakt jedyne technologie na jakie bym postawil w dzisiejszych dniach to Java,C#,Python maja fajne IDE, do tego designery/vs(w przypadku C#).

Pythona aktualnie sie ucze narazie nie wiem czy jak bym chcial zrobic cos z gui to czy zrobilbym to w Python'ie narazie jest kilka rzeczy ktore mnie w nim nurtuja nie mniej jednak jezyk mi sie podoba i ma duzo bibliotek, choc napewno sprobowal bym napisac cos w C#, VS 2008 Rox smile.gif
Delphi jest stare jak swiat, to nic innego jak rozwijany object pascal. A z racji na ciagle zachowanie zgodnosci w stecz, rozwijany watpliwie.
marcio
Cytat
Delphi jest stare jak swiat, to nic innego jak rozwijany object pascal. A z racji na ciagle zachowanie zgodnosci w stecz, rozwijany watpliwie.

Racja.
Python w wersji 2.x tez chyba zachowuje zgodnosc wstecz? ;]
Dopiero chyba w 3k byla rewolucja....No chyba ze sie myle snitch.gif
Puciek
Cytat(marcio @ 23.03.2010, 13:15:13 ) *
Racja.
Python w wersji 2.x tez chyba zachowuje zgodnosc wstecz? ;]
Dopiero chyba w 3k byla rewolucja....No chyba ze sie myle snitch.gif
Nie jest w pelni zgodne w stecz, 2.4 i 2.7 sporo sie roznia. 3.0 to spora rewolucja ale to inny temat
jastu
Popatrzcie na to z innego punktu widzenia - czy nie interesuje was czas, w jaki jesteście w stanie za pomocą oprogramowania rozwiązać jakiś problem/zadanie ? Gwarantuje że wasi pracodawcy zwracają na to uwagę i są gotowi płacić za rozwiązania, które ten czas skracają.

Nie bronię środowiska Delphi, bo ma swoje wady i nie do wszystkiego się nadaje, ale zadanie jakie zostało postawione środowiskom RAD realizuje bardzo dobrze. Co do rozwoju - mam wrażenie, że producent trochę nie nadąża za trendami dot. programowania (chociażby składania), natomiast o sile tego narzędzia powinna decydować ilość i funkcjonalność dostarczanych komponentów (VCL), bo dopiero z ich udziałem możemy mówić o potencjale Delphi
Puciek
Cytat(jastu @ 23.03.2010, 15:16:02 ) *
Popatrzcie na to z innego punktu widzenia - czy nie interesuje was czas, w jaki jesteście w stanie za pomocą oprogramowania rozwiązać jakiś problem/zadanie ? Gwarantuje że wasi pracodawcy zwracają na to uwagę i są gotowi płacić za rozwiązania, które ten czas skracają.

Nie bronię środowiska Delphi, bo ma swoje wady i nie do wszystkiego się nadaje, ale zadanie jakie zostało postawione środowiskom RAD realizuje bardzo dobrze. Co do rozwoju - mam wrażenie, że producent trochę nie nadąża za trendami dot. programowania (chociażby składania), natomiast o sile tego narzędzia powinna decydować ilość i funkcjonalność dostarczanych komponentów (VCL), bo dopiero z ich udziałem możemy mówić o potencjale Delphi
Tak, bo zaden inny jezyk nie ma sporego wyboru gotowych bibliotek. Zwlaszcza java, ze o pythonie nie wspomne.
A ze tak zapytam, co ma wspolnego "funkcjonalnosc dostarczanych komponentow" z VCL ?
marcio
Cytat

Ja sie w 100% zgadzam z tym co napisal @jastu Delphi jakie by zle nie bylo napewno szybciej w nim napiszesz niz w C++(bez builider i Visual'a) czy w innych jezykach ktore default'owo nie udostepniaja nam srodowiska RAD.

Fakt faktem teraz DELPHI moze byc zastepione poprzez Jave,C#,C/C++ czy nawet pythona niemniej jednak osoby ktore znaja/programuja w DElphi nie moga byc dyskryminowane bo jako tako aplikacja bedzie wygladala i dzialala tak samo jak ta w Javie czy C#, pomijajac moze kwestie wydajnosci.
A to dla klienta jest najwazniejsze co z tego ze Delphi jest stary i nie modny jak ma mase komponentow ktore ulatwiaja zycie.

Btw:
Cytat
Co do rozwoju - mam wrażenie, że producent trochę nie nadąża za trendami dot. programowania (chociażby składania)

NO sry ale jakby nie patrzec python/ruby tez odbiegaja od tych "standardow" i nikt nie narzeka sama skladnia to kwiesta gustu i przyzwyczjenia a ciesza sie duzym gronem "uzytkownikow".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.