Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]zdjęcia w bazie ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mattii
Szukam metody w jaki sposób do tabeli z jakimiś artykułami dodać zdjęcia tych artykułów - nowe id - nowy produkt - nowe zdjęcie.
wyczytałem, że przechowywanie zdjec w bazie to kiepski pomysł -

i tu mam prośbę bo sam nie znalazłem - proszę o jakieś linki - do informacji w jaki sposób dodawać zdjęcia i jak je potem wyświetlać.
z góry serdeczne dzięki.
fenix.robi
Zapsuj zdjęcia na ftp w jakiejs konkretnej lokalizacji, a do tabeli w bazie dodaj pole zdjecie i tam zapisuj nazwe tego pliku.
mattii
ok - to już wiem co mam zrobić , a masz moze jakis link to tutoriala jak to zrobic questionmark.gif
230005
Zapoznaj się ze składnią polecenia insert języka sql, dalej funkcje, które mogą być przydatne:

mkdir() - dla tworzenia katalogów,
chmod() - żeby zdjęcia i katalogi miały odpowiednie uprawnienia,
is_uploaded_file() - żeby sprawdzić, czy plik który będziesz chciał przenieść kolejną funkcją jest tym, który właśnie został dodany,
move_uploaded_file() - żeby przenieść plik do odpowiedniej lokalizacji,
file_exists() - żeby sprawdzić czy taki plik już istnieje, a jeśli tak to:
rename() - żeby zmienić mu nazwę (albo po prostu możesz zmienić nazwę wgrywanego pliku),
strtolower() - bo .JPG, to nie .jpg i możesz mieć z tego tytułu dziwne problemy,
no i może jeszcze ord() - bo jak wrzucany plik będzie miał polskie znaki albo znaki specjalne w nazwie, może być źle (rozbijasz nazwę pliku za pomocą str_split() i iterujesz po otrzymanej tablicy - jeśli któryś znak jest niewłaściwy, to ten element tablicy nadpisujesz ciągiem '', potem wszystko traktujesz implode() i już masz bezpieczną nazwę)

Manual php powinien stać się twoim najlepszym przyjacielem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.