Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Pomoc w zapytaniu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sottu
Witam mam problem z zapytaniem. Mam rekordy total_value (tu znajduje się łączna liczba głosów) oraz total_votes (tu znajduje się łączna liczba osób które oddały głos) i chciałbym by wyświetliło się top 15 filmów z największą liczba ocen, nie chciał bym robić kolejnego rekordu z średnią bo musiał bym sporo pozmieniać w bazie.

1. $wynik=mysql_query("select * FROM filmy where total_value/total_votes...tu cos ? ORDER BY tu co ? DESC LIMIT 15?", $idc)

Proszę o pomoc.
benio101
Dwa pytania:

1. Czy wiesz, że komentarze należy odpowiednio oprawić?
2. Czy zdajesz sobie sprawę, że nie znasz podstaw MySQL`a lub PHP?

Wnioskuję to po tym żałosnym kodzie.
Ja proponuję się nauczyć języków, potem ich dopiero używać.
Marnujesz nasz czas.
piotrdd2
ciężko zrozumieć to co napisałeś.
na przyszłość zrób zrzut bazy.

zapewne filmy nie powtarzają się w tabeli i wygląda to tak:

nazwa - total_value - total_votes
faceci nie płaczą - 55 - 11 (srednia 5 55/11)
testosteron - 37 - 8 (srednia 4.625 37/8)

1. SELECT nazwa, (total_value / total_votes) AS srednia FROM `filmy`ORDER BY `srednia` DESC LIMIT 0 , 15

nazwa - pole z nazwą filmu (nie wiem jak tam masz u siebie)
srednia - liczba osób podzielona na sumę głosów
melkorm
Cytat
Dwa pytania:

1. Czy wiesz, że komentarze należy odpowiednio oprawić?
2. Czy zdajesz sobie sprawę, że nie znasz podstaw MySQL`a lub PHP?

Wnioskuję to po tym żałosnym kodzie.
Ja proponuję się nauczyć języków, potem ich dopiero używać.
Marnujesz nasz czas.

Jest to Przedszkole więc dział dla osób osoby które dopiero zaczynają z programowaniem po kursach, lub przed nimi, a także widziałem gorsze przypadki. Wystarczyło napisać żeby kolega poczytał parę kursów prawiących o podstawach MySql'a i PHP, ale nie - lepiej napisać jaki jego kod jest żałosny i że marnuje Twój czas, chociaż sam go zmarnowałeś na pisanie tego posta.

Co do tematu, przejrzyj forum w poszukiwaniu tematu z linkami do kursów, poczytaj - zapewniam Ciebie, tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania smile.gif
sottu
Dziękuje bardzo za pomoc piotrdd2. Nie chciałem pisać całego kodu bo wiedziałem że będziecie wiedzieć o co chodzi i się nie pomyliłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.