Zainteresował mnie program WebSite x5 Evolution (PL) opisany w Pc format jako bardzo przystępny,toteż zainspirowany jego możliwościami dla osoby prawie nieznającej html-a postanowiłem go zdobyć.
Faktycznie program ma super możliwości poza jedną która mnie dobiła to formularz. Możemy go sobie utworzyć za pomocą kreatora,jest też możliwość utworzenia sobie własnego formularza w html oraz css.
Problem zaczyna się przy odbiorze poczty E-mail oczywiście są nimi ogonki czy jak kto woli polskie znaki diakrytyczne, efekt problem z odczytaniem tego co miała na myśli osoba wysyłająca mi ten formularz na maila a wygląda to mniej więcej tak:
Dnia 21 marca 2010 19:59 <zlecenia@trasainfo.3-2-1.pl> napisał(a):
> On Sun, 21 Mar 2010 19:57:20 +0100 (CET), php-script@mojastrona.pl
> wrote:
> > --9b978879b33eb24cbd336b3e4eed6653_alt Content-Type: text/plain;
> > charset=windows-1250 Content-Transfer-Encoding: 7bit Zlecajacy:
> > miros?awwich?acz e-mail: mws77@o2.pl Wklej tresc og?oszenia i dane
> > kontaktowe: ?朿?

> stanem
> > faktycznym i prawnym. Akceptuje regulamin mojastrona.pl : Tak
> > --9b978879b33eb24cbd336b3e4eed6653_alt Content-Type: text/html;
> > charset=windows-1250 Content-Transfer-Encoding: 7bit
Website tworzy strony w windows-1250,formularz jest wysyłany przy pomocy php pocztę mam na o2.pl ale też na friko.pl gdzie mam swoją stronę na serwerze friko.pl na razie jej nie dodałem nigdzie do katalogów ze względu na formularz właśnie. Na obie poczty próbowałem przesyłać efekt ten sam - krzaczki. Sewer obsługuje PHP i wiadomości e-mail, próbowałem w html tworzyć własne formularze, korzystałem z gotowych które wklejałem do html w programie, próbowałem przy pomocy skryptów, próbowałem formularzy ze strony http://www.kurshtml.boo.pl/index.html i wielu innych
próbowałem konwersji grzegrzółką, ogonki97,użycia zamiany przed wysłaniem na mail liter ą =ać-c ł-l ż,ź-z itd.a dziś jeszcze próbowałem zmiany kodowania całej strony z win-1250 na iso-2,oraz unicode-8 w pajączku. Od miesiąca dużo nie powiem poznałem ale tego przejść nie potrafię.POMOCY.
Website x5 potrafi wyeksportować pliki na serwer jak również na dysk twardy,te które wyeksportowałem na twardziela otworzyłem w pajączku jak na laika to trochę za dużo aby się w tym połapać :
Bardzo zależy mi aby ktoś z was szanowni forumowicze pomógł mi stworzyć choćby najprostszy formularz (jego szkielet) który bym sobie rozbudował i który dało by się odczytać na mail choćby bez polskich znaków (problem w tym że nie mogę potencjalnego gościa na mojej stronie zmusić aby wypełnił formularz bez polskich znaków..) lub proszę o jakąś alternatywę choćby jak stworzyć formularz pocztowy w którym była by juz treść podpowiedzi np.: imię i nazwisko
zawód
adres zamieszkania itp itd. np.otwierając Outloka gość wpisałby w gotowy szblon do wysyłki swoje dane.Pozdrawiam i proszę o pomoc jestem skłonny przesłać nawet tego website komuś kto zadeklaruje mi pomóc albo zapłacę symbolicznie. : mws77@o2.pl