Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zautomatyzowanie przekazywania parametrów w URL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bru2s
Witam serdecznie,

Mam pewne pytanie, być może gdzieś na forum jest już odpowiedź ale powiem szczerze, że nawet nie bardzo wiem jak szukać.

Wytłumaczę problem na przykładzie:

Mam na stronie, jakąś podstronę na której jest tabelka z danymi pobranymi z bazy. Tabelka dzieli się na wiele stron (stronicowanie) oraz można ją posortować po kolumnach. Zazwyczaj, żeby wszystko działało trzeba do linków dodawać parametry z numerem podstrony oraz tym która kolumna jest sortowana. Przykładowo

www.jakasstrona.pl/index.php?page=2&sortby=imie

Te parametry trzeba zawsze wklepywać ręcznie, tzn linkach stronicowania trzeba dbać o to by został przekazany parametr z sortowania i na odwrót. Czasami dochodzą jeszcze jakieś inne zmienne które trzeba przekazać.
I tutaj dochodzimy do meritum mojego problemu smile.gif

Chciałbym to jakoś zautomatyzować. Tak by nie musieć za każdym razem pamiętać o przekazywaniu wszystkich zmiennych sciana.gif

Najlepszym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy są sesje, ale może ktoś z was ma opracowany jakiś sprytny sposób i byłby gotów się podzielić? Nie proszę o gotowy kod, a raczej o jakiś ogólny zarys.

Nie jestem pewien czy wytłumaczyłem to wystarczająco jasno, jeśli nie proszę nie wieszać na mnie psów smile.gif
carbolymer
Spróbuj z generowaniem urli do kolejnych podstron. Np w takim formacie:
  1. Paginator::url(array(
  2. 'page' => 2,
  3. 'sortby' => 'imie'
  4. ));

A ta funkcja już by pilnowała żeby dodać odpowiednie parametry do urla.

Albo pokombinuj z tzw. 'flashdata' w sesji. Najlepiej będzie jeżeli sam opracujesz metodę, choćby gdybyś miał ją 15x poprawiać, przyniesie Ci to wymierne korzyści.
Fifi209
Sesja, cookie co bądź. Możesz nawet odczytać dane z $_GET'a przerobić na string i dokleić do adresu.
tehaha
jak dla mnie to bez sensu używanie sesji i ciasteczek do przekazywania zmiennych do stronicowania, bo wtedy jeżeli ktoś wejdzie z linku na Twoja stronę to albo wcale nie wejdzie na konkretną podstronę z wynikami albo z ciasteczek pobierze mu jakieś stare dane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.