Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ściąganie plików w tle?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matx132
Witam,
czy istnieje taka możliwość(jeśli tak to jak) że np user w chodzi na stronę naciska button i na serwer mój z no programosy.pl ściąga się plik ale użytkownik może wyłączyć stronę, ba nawet komputer heh.
Chodzi aby nie było trzeba czekać np xx h na mojej stronie tylko załączyć a skrypt sam ściąga cały plik i zapisuje u mnie na serwerze a user tylko przychodzi po jakimś czasie i może ode mnie ściągnąć plik
mam nadzieję że dobrze napisał i zrozumiale:)

oczywiście nie chce gotowca najlepiej jakaś funkcja i przykład jej użycia lub jak to zrobić etc a ja sobie już pokombinuje sam tylko nie wiem czy takie coś idzie zrobić i z pomocą jakiej funkcji

Z góry dziękuje

P.S. myślałem o fsockopen ale nie wiem czy to jest realne etc:) bo też chciałbym aby plik się ściągnął cały heh a najlepiej jakby co ileś zapisywał do mysql ile procent ściągnęło się heh:D(oczywiście pomoc nie gotowca:))
kipero
Najprościej było by stworzyć odpowiednią aplikację na serwerze, do której wysyłałbyś komunikat, że ma ściągnąć ten, a ten plik. W samym PHP raczej niewykonalne.
matx132
a może system(wget?)
tylko czy to będzie bezpieczne?
Fifi209
Cytat(matx132 @ 23.03.2010, 19:06:38 ) *
a może system(wget?)
tylko czy to będzie bezpieczne?

exec ?
matx132
Tylko tak jak mowie czy to będzie bezpieczne?
a i jeszcze jak zrobić aby postęp zapisywał się do mysql:)
Fifi209
Cytat(matx132 @ 23.03.2010, 20:22:02 ) *
Tylko tak jak mowie czy to będzie bezpieczne?
a i jeszcze jak zrobić aby postęp zapisywał się do mysql:)

Raczej tak... zależy komu chcesz to udostępnić...
Cytat
# escapeshellarg — Escape a string to be used as a shell argument
# escapeshellcmd — Escape shell metacharacters
matx132
udostępnione będzie to tylko dla skryptu który odwołuje się do niego i tyle w sumie heh:)

Ok dzięki pobawię się tym i zobaczę co wyszło:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.