Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki linux dla "dzieci"?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
thomson89
Witam!

Mam w domku dobrego della. Chciałem tam postawić linuxa. Ale jest problem.

Po pierwsze nie wiem jaki. Myślałem o Mandrivie.

Po drugie, mam tam podłączony skaner wraz z drukarką który jest udostępniany całej domowej sieci. Do skanera potrzebne są osogne stery, gdyż Windows tego nie dźwigał. Czy na linuxie nie będzie problemów z udostepnieniem tych urządzeń i skanowaniem dokumentów (oprogramowanie)?

Po trzecie użytkownicy. Na tym kompie najczęściej siedzą maluchy. Jeden 13, 9 i 7 lat. Nikt nie zna się na komputerach. Zero pojęcia. Nawet w Windowsie sobie nie radzą biggrin.gif Czy przestawienie ich na Mandrive nie będzie zbyt dużym "kłopotem"?

Reasumując: jaka dystrybucja Linuxa nada się na moje potrzeby?
morgan
moze byc mandriva albo moze lepiej jakies ubuntu ?
jesli chodzi o drukarke to jest 'cups', czyli serwer druku ktory bez problemu udostepnisz pod sambą
a do skanera jest sane i xsane

A jesli chodzi o reszte to nie wiem czy dla takich maluchow bedzie to dobre :]
thomson89
Czyli np. Ubuntu 9.1 Karmelkowy Koliberek?

A jest jakaś instrukcja prosta do udostępniania drukarek?

A jeżeli jest to urządzenie wielofunkcyjne, czy to wszystko będzie poprawnie działać?
vokiel
Może zielony Mint, bazuje chyba też na Debianie, w dodatku kompatybilny z Ubuntu, korzysta z jego repozytoriów.
morgan
Cytat(thomson89 @ 1.04.2010, 14:28:19 ) *
Czyli np. Ubuntu 9.1 Karmelkowy Koliberek?
A jest jakaś instrukcja prosta do udostępniania drukarek?
A jeżeli jest to urządzenie wielofunkcyjne, czy to wszystko będzie poprawnie działać?

musisz skonfigurować cups-a i sambe, tutaj nie orientuje się czy są jakieś narzędzia do wyklikania tego w Ubuntu czy w innej dystrybucji, poszukaj w sieci jakiegos tutoriala, duzo tego jest, to wcale nie jest takie trudne.

czy będzie działać. Raczej tak, najlepiej się upewnić wchodząc na strony projektów cups i sane i sprawdzić czy Twoje urządzenie jest obsługiwane.
Wykrywacz
Albo znaleźć działające sterowniki pod Windowsem smile.gif
Rysh
Użyj Ubuntu - na dniach pojawi się nowa wersja 10.04. Aktualnie u siebie mam 9.10 i urządzenie wielofunkcyjne działało od razu po podłączeniu.
darko
Mandriva lub Ubuntu
pawel.ad
Dzieci nie powinny mieć żadnego problemu z obsługą.
Sam korzystam z Ubuntu od 3-4 lat (mam w tej chwili 15), i wszystko jest bardzo intuicyjne.
Przeżuciłem się z Windowsa XP, i nie było większych problemów.

Drukarka te działa bez problemu. Zarówno udostępnianie, jak i korzystanie z udostępnionej przez Windowsa.

Spokojnie można obejść się bez korzystania z konsoli, a w internecie jest mnóstwo HOW-TO i poradników jakby coś.

I trzeba dawać od małego Linuxy żeby nie zdążyły się przyzwyczaić do Windy... ;-)
Wykrywacz
@pawel.ad idź precz zarazo i heretyku winksmiley.jpg

A co powiecie o SUSE ? Miałem kiedyś 10 i poziom mojego zdenerwowania z powodu tego że jednak nie wszystko można było wyklikać i co chwile siał błędami spowodował pogłębienie urazu do produktów innych niż jedyna słuszna marka.
qba10
Cytat(Wykrywacz @ 2.04.2010, 10:36:40 ) *
A co powiecie o SUSE ? Miałem kiedyś 10 i poziom mojego zdenerwowania z powodu tego że jednak nie wszystko można było wyklikać i co chwile siał błędami spowodował pogłębienie urazu do produktów innych niż jedyna słuszna marka.

OpenSUSE jest bardzo fajną dystrybucją. Nie sądzę żeby były tam problemy ze sterownikami, i zarazem można tam wszystko ładnie wyklikać za pomocą YaST'a.
Jednak open SUSE jest nie zbyt wydajną dystrybucją, a u mnie na komputerze się porostu zacinał jak cholera.
Dlatego polecam Mandrive na której sam siedzę. Tutaj również możesz wszystko wyklikać dzięki "panelu sterowania".
Ewentualnie Ubuntu, jednak tam będziesz się musiał trochę pobawić z konsolą i plikami konfiguracyjnymi.

<offtopic>
Cytat
@pawel.ad idź precz zarazo i heretyku

Osobiście chwiałbym zobaczyć dziecko śmigające na Linuksie, które wchodząc na Windowsa by zareagowało tak jak teraz inni reagują na Linuksa smile.gif
</offtopic>
magnus
Jest parę dystrybucji ukierunkowanych na dzieci. Teraz mi się kojarzy tylko Qimo (http://www.qimo4kids.com) oparta na Ubuntu. Ale w sumie to różni się tylko tym, że ma poinstalowanych trochę programów zabawowo-edukacyjnych, no i jakieś tapety/motywy.
A jeśli chodzi o użytkowanie to stawiam tezę, że dla niedoświadczonych użytkowników linux będzie lepszy (trudniej coś popsuć, o ile oczywiście nie będzie uruchamiany na koncie roota winksmiley.jpg, no i nie można instalować byle czego, bo było na płycie w gazecie albo kolega przyniósł tongue.gif).

I nie mówcie, że 7 i 9 latek, to są maluchy i że nie radzą sobie z komputerem. Moja córa kończy 4 lata za parę dni i od jakiegoś roku śmiga na laptopie aż miło (touchpada obsługuje bieglej niż ja, bo ja tego w ogóle nie ruszam jak nie muszę ;P). Jak chce sobie włączyć grę to zminimalizuje wszystko co jest otwarte, potrafi włączyć grę, firefoksa, włączy stronę z gierkami flashowymi albo mini-mini (wie, jaką literę pierwszą wpisać w adresie a strony są w historii zapamiętane i po ikonce poznaje).
Dzieciaki szybko takie rzeczy łapią smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.