Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd parsowania XML: nieprawidłowo sformowany [Firefox]
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
puc
Witam,
mam problem z poprawnym wyświetleniem generowanego XML'a (pod IE działa pod FF nie). wyskakuje komunikat jak w temacie. problem jest z nietypowym znakiem (ktoś źle wpisał nazwę przy zapisie do bazy - albo zrobił to celowo). jest jakiś pomysł na ominięcie tego? (próbowałem iconv, mb_convert... i nic). dodam tylko że zestaw znaków alfanumerycznych również raczej nie zadziała (bo musiałbym mieć tablicę znaków wszystkich języków bo jest to platforma "multijęzyczna")

Jakieś pomysły??
Kod błędu jest dokładnie taki:
CODE
Błąd parsowania XML: nieprawidłowo sformowany
Obszar: http://....../
Numer linii: 5, kolumna 17: <name>XXXXXX </name>

czepia się oczywiscie ostatniego znaku w <name>
batman
Jeśli to Ty generujesz pliki XML, to do każdego węzła, w którym występuje tekst, dodawaj CDATA.
puc
niestety nie pomogło :/
teraz jest komunikat:
CODE
Błąd parsowania XML: nieprawidłowo sformowany
...
Numer linii: 5, kolumna 27:
<name><![CDATA[ XXXXXX  ]]></name>
batman
Skoro CDATA nie dało rady, to jest to problem z kodowaniem. Usuń ten dziwny znaczek, który znajduje się w węźle name i zacznie działać.
puc
Cytat(batman @ 7.04.2010, 06:54:00 ) *
Skoro CDATA nie dało rady, to jest to problem z kodowaniem. Usuń ten dziwny znaczek, który znajduje się w węźle name i zacznie działać.

to że jest błąd z kodowaniem to ja wiem smile.gif pytanie czy da się 'z automatu' usunąć takie dziwne znaki aby nie powodowały błędów - to są dane zaciągane z bazy a tam userzy je wprowadzają więc takie udziwnienia mogą się niestety pojawiać (specjalnie lub jak w tym opisywanym przypadku - przez nieuwagę) :/
batman
Niestety nie ma na to rady. Musiałbyś znaki te filtrować przed zapisaniem do bazy. Teraz niewiele da się zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.