Proszę Was o pomoc, bo drugi raz wyskoczył mi problem z połączeniem z bazą danych. Mam WAMP serwera.
Chodzi o powszechny problem: MySQL zwrócił komunikat:
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES) . Jest "Yes", bo zgodnie z najczęstszą radą ustawiłem hasło (na "pass") w config.inc.php Myadmina (wersja 5. 1. 33). Nie działa.
A to dziewne, bo kiedyś miałem ten sam problem i poszło.
Chcę zrozumieć o co chodzi, bo to mnie już drażni.
jeśli pomoże kod configa.inc.php:
/* Servers configuration */ $i = 0; /* Server: localhost [1] */ $i++; $cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost'; $cfg['Servers'][$i]['port'] = ''; $cfg['Servers'][$i]['socket'] = ''; $cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp'; $cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysqli'; $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'pass'; $cfg['Servers'][$i]['AllowNoPasswordRoot'] = true; /* End of servers configuration */ $cfg['DefaultLang'] = 'en-utf-8'; $cfg['ServerDefault'] = 1; $cfg['UploadDir'] = ''; $cfg['SaveDir'] = '';
Gdzieś wyczytałem, żeby zmienić:
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; // na $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http';//wyświetla pole do logowania
ale to też nic nie pomaga, nie loguje w ogóle.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam poinstalowanych kilka cmsów Joomla (do nauki). Na jednej z wersji powyrzucałem wszystkie możliwe moduły (chciałem sprawdzić, co sie będzie działo).
I lipa, już nie mogę się połączyć z bazą danych.
Miał już ktoś podobny problem?
Proszę Was o pomoc, bo stoję, a przeinstalowanie Wampa nic tutaj nie pomoże, bo problem się powtórzy.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam.