Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] DropDown Menu problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teddy
Witam. Zamontowałem sobie na stronie prosty drop down menu podany tutaj:

http://javascript-array.com/scripts/simple_drop_down_menu/

Mam jednak jeden problem. Po najechaniu na nagłówek zmienia on kolor tła, ale po zjechaniu na element menu, kolor tła nagłówka wraca do starej postaci. Mógłby ktoś podać jakiś skrypt powodujący, że po zjechaniu myszką na element menu kolor tła nagłówka pozostaje taki jak po najechaniu na nagłówek? Dzięki.
zegarek84
całe menu można było zrobić w samym CSS ;p - a dla IE 6 jest taki projekt na google jak ie7-js

rozwiązanie na szybko i powino działać w ie od 7 i każdej innej przeglądarce plus jak użyjesz powyższego projektu to i na ie6

w CSS linijkę:
#sddm li a:hover
zamień na:
#sddm li a:hover, #sddm li:hover>a

i będzie hulać winksmiley.jpg

ADDED

swoją drogą robiąc sobie przerwę przy monotonnej prezentacji znowu tu wróciłem - skoro napisałem, że można bez JS to wyłącz go w przeglądarce i wstaw kod w CSS zamiast:
  1. #sddm li a:hover
  2. { background: #49A3FF}

poniższy:
  1. #sddm li a:hover, #sddm li:hover>a
  2. {background: #49A3FF}
  3. #sddm li:hover>div
  4. {visibility: visible;}

i będzie hulać w każdej przeglądarce bez użycia JS (oprócz IE 6 gdzie musiałbyś skorzystać z projektu do którego dałem linka)... niby można to w samym js ale po co?? - tym bardziej, że ie6 staje się przeżytkiem winksmiley.jpg

w samym css straci się tylko efekt późniejszego znikania "dymka" - suma sumarum możesz jedno z drugim połączyć jeśli ktoś miałby wyłączyć js w przeglądarce winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.