mam pewien problem - posiadam bazę danych, która wygląda tak:
id | typ | produkt
Zrobiłem już, że wyświetla po 15produktów i całość jest stronnicowana, ale teraz problem - jak zrobić kategorie?
$query1 = "SELECT * FROM tabela WHERE '$typ' = '$typ' ";
Coś takiego może być? Chodziło mi o wybranie tylko tych typów, które są takie same np
x i x
y i y
a potem wyświetlić je co dałoby mi gotowe kategorie.
Całość wygląda tak:
<? $typ = $_POST['typ']; // Oczywiscie wczesniej musisz sie polaczyc z baza i wybrac nazwe bazy, na ktorej chcesz dokonywac operacje $mysql_host = 'localhost'; $mysql_login = 'x'; $mysql_password = 'x'; $mysql_database = 'x'; // Polaczenie do bazy danych MySQL // Gdy polaczenie sie nie powiedzie to wyswietl komunikat i przerwij skrypt // Wybor bazy danych // Gdy wybor bazy danych sie nie powiedzie wyswietl komunikat i przerwij skrypt // Ustawianie kodowania polaczenia z baza MySQL $strona = $_GET['strona']; $na_stronie = 16; if($znaleziono>$na_stronie) { for($i=0; $i<ceil($znaleziono/$na_stronie); $i++) } $query = "SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT ".($strona).",".$na_stronie.""; { //Wyświetlamy wpisy { } } $query1 = "SELECT typ FROM tabela WHERE '$typ' = '$typ' "; { } ?>
Ale niestety otrzymuję zlany tekst: (każdy znak - nowy wyraz)
xxxxxxxxxxxxxxxxxyyyyyyyyyyyyyyyyyzzzzzzzzzzzzzzzzzzaaaaabbbbbbbbccccccccccccccc
ccc
Potrzebowałbym teraz:
Zostawić tylko po jednym z tych wyrazów (zamiast tego co jest czyli tyle kategorii co produktów), oraz podlinkować każdy wyraz np.
x -> przenosi do index.php?typ=$typ
Potem podstrony na zasadzie:
wyszukuje typu produktu w bazie poprzez wpisanie ?typ=tutaj_typ i wyświetla.
Wiem, że wydaje się dużo, ale jako, że szef prosił mnie o pomoc, a potrzebujemy to już jutro do firmy lub w jak najszybszym czasie - dlatego to jest takie ważne, a sam musiałbym drugą noc z rzędu przepracować.
Naprawdę bardzo prosiłbym...
Z góry dziękuje za wszelką pomoc,
pozdrawiam.