Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Zbiór linków w innym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kicu
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę.

Sprawa wygląda tak... mam stronę, która zawiera kilkadziesiąt linków do różnych stron. Poza linkami oczywiście jest mnóstwo innych rzeczy definiujących wygląd itp.

Czy da się zrobić jakieś odwołanie dla linka, aby adresy stron pobierał z innego pliku? Czyli innymi słowy... w swoim pliku index.php dopisuje sobie odwołanie do pliku linki.php i w indexie przy każdym <a href...> dodaje jakieś ID, które równa się z ID i linkiem w linki.php. Tak, żebym mógł tylko w linki.php zmieniać adresy zamiast grzebać w index.php.

Wiem że to nieco zamotanie brzmi, ale mam nadzieję że w miarę jasno wyjaśniłem.
Pilsener
Najlepiej użyć pliku xml lub bazy (a nawet csv), ale w pliku .txt też się da:

Plik:
1||link 1||http://www.link1
2||link 2||http://www.link2

Obsługa:
  1. $uchwyt = fopen($sciezka_do_pliku_txt,'r');
  2. while(!feof($uchwyt)){
  3. $linia = rtrim(fgets($uchwyt));
  4. list($id,$anchor,$href) = explode("||",$linia);
  5. $tablica[$id][0] = $anchor;
  6. $tablica[$id][1] = $href;
  7. }
  8. fclose($uchwyt);

Użycie:
  1. echo $tablica[23][0]; //wyświetla anchor linku o id 23
  2. echo $tablica[12][1]; //wyświetla href linku o id 12

Powinno działać. Używając tablic możesz też linki sortować czy losować, możesz też dodać kolejne parametry (np. title jako 3-ci element).
Kicu
Nie mogę coś tego podpiąć. Po prostu pustka jest w miejscu gdzie link powinien być.

Problem jest jednak jeszcze jeden... to "cudo" które tworzę, ma być swego rodzaju nawigacją i będzie stało na kompie, a nie na serwerze. A z obsługą PHP w takim wypadku zdaje się ze jest problem. Dopiero w trakcie testowania powyższego kodu mi się przypomniał ten fakt. Wiem że istnieją apache itp. ale wolę tego uniknąć. Żeby uprzedzić pytania... Twoją metodę Pilsener, testowałem również poprzez wrzucanie plików na serwer.

Istnieje więc jakaś inna możliwość rozwiązania tego problemu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.