zwracam się do Was z kolejną prośbą (niestety nie mogę sobie sam poradzić), odnośnie pomocy w systemie logowania. Na początku przedstawię do czego jest mi to potrzebne, a następnie opisze mój problem.
W związku iż w tym roku moja klasa piszę maturkę i potem każdy idzie w "swoją stronę" chcemy zrobić taki mini portalik dla naszych potrzeb. Będzie tam m.in. galeria zdjęć, wspomnienia itp itd. Do portalu chcemy, aby dostęp mieli tylko wcześniej zarejestrowani-zalogowani użytkownicy (ok 50 bo jeszcze znajomi z innych klas).
Teraz problem.
Polega on na tym, iż nie wiem czemu ale sesje mi dość szybko gasną. Na innych stronach, które podobnie zrobiłem (najczęściej mini panel administracyjny oparty o logowanie na sesjach) wszystko działało, a teraz coś nie bardzo. Chciałbym uniknąć, tego aby np. podczas pisania jakiegoś artykułu naglę użytkownik zostanie wylogowany.
Mój kod:
index.php
//początek strony function logged($a){ $zapytanie="SELECT login FROM user WHERE id='$a' status='1'"; if($user==1) { $_SESSION["logged"]=1; } else{ $_SESSION['id']=''; $_SESSION["logged"]=0; } } logged($check_id); // zalogowany } else{ // brak dostępu } //koniec strony
login.php
$_SESSION['id']=''; //sprawdzanie czy użytkownik istnieje itp $_SESSION['id']=$user['id'];
wyloguj.php
$_SESSION['id']=''; $_SESSION["logged"]=0;
To chyba wszystko. Macie dla mnie może jakieś wskazówki? Dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam!
Grzegorz