Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Unicode/UTF-16 na UTF8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TomASS
Cześć, mam plik (zdaje się w UTF-16 - tak pokazuje PSPad), jest to plik CSV z excela, który otrzymałem od klienta. Chciałbym, jako, że wszędzie używam UTF8 przekonwertować to co w nim jest (przed wrzuceniem do MySQL) właśnie na UTF8.

Próbuję już iconv, mb_convert_encodin funkcji UNICODE_to_UTF8 gdzieś znalezionych po sieci i nic. Jedyne co to jak przekonwertuję plik Gżegżółką to jest ok, ale to nie wchodzi w grę - musi to robić PHP.

Bardzo proszę przed wydaniem opinii i skazanie mnie od ignorantów, przetestowanie swojego pomysłu na pliku:
plikUTF16.CSV

W pliku jest tylko "ę_ó_ą_ś_ł_ż_ź_ć_ń__Ę_Ó_Ą_Ś_Ł_Ż_Ź_Ć_Ń"

Dziękuję bardzo smile.gif
wookieb
No i działa snitch.gif
http://wookieb.pl/plikUTF8.CSV
  1. file_put_contents('plikUTF8.CSV', iconv('utf-16', 'utf-8', file_get_contents('plikUTF16.CSV')));
TomASS
Pięknie dziękuję. Nie wiem dlaczego file_put_contents działa a z echo + iconv nie :/
wookieb
Ponieważ w przeglądarka ustawia własną stronę kodową, dlatego niekoniecznie musiałeś widzieć poprawne znaki.
TomASS
Ależ też to zmieniałem i próbowałem w różnych przeglądarkach, do tego dawałem metatagi wskazujące na kodowanie oraz header(kodowanie).... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.