Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]lista mailignowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamils2
Witam ,
Mam taki problem napisalem taki skrypt

1. <?php
  2. if($_POST['submit']){
  3. $topic = $_POST['topic'];
  4. $text = $_POST['text'];
  5. $sender = $_POST['sender'];
  6. $c = 0;
  7. if($topic == ""){echo'Podaj tenat';$c++;}
  8. if($text == ""){echo'Podaj tekst';$c++;}
  9. if($sender == ""){echo'Podaj nadawce';$c++;}
  10. if($c==0){
  11. $txt = nl2br($text);
  12. $myFile = "mail1.txt";
  13. $lines = count(file($myFile));
  14. $array = split("\n", file_get_contents('mail1.txt'));
  15. $i = 0;
  16. $headers = 'From: '.$sender.'' . "\r\n" .
  17. 'Reply-To: webmaster@k2studio.info' . "\r\n" .
  18. 'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
  19. while ($i <= $lines) {
  20. mail($array[$i], $topic, $text, $headers);
  21. $i++;
  22. }
  23. echo'Wykonano akcje';
  24. }
  25. }
  26. <form action="" method="POST">
  27. <input type="hidden" name="submit" value="submit">
  28. <table>
  29. <tr><td align="right">Nadawca:</td><td><input type="text" name="sender" value="'.$sender.'"></td></tr>
  30. <tr><td align="right">Temat:</td><td><input type="text" name="topic" value="'.$topic.'"></td></tr>
  31. <tr><td align="right" valign="top">Tekst:</td><td><textarea name="text" rows="10" cols="60">'.$text.'</textarea></td></tr>
  32. <tr><td align="center" colspan="2"><input type="submit" value="Wyslij email"></td></tr>
  33. </table>
  34. </form>
  35. ';
  36. ?>
  37.  

Skrypt działa następująco czyta sobe plik mail1.txt i nastepnie zapisuje go w tablicy (linie) , dalej mam petle ktora odczytuje pojedynczo linie i wysyla emaile
w pliku sa adresy email odzielone enterami wszystko dziala jak powinno testowane przy 10-15 adresach

problem pojawia sie gdy w pliku jest 40 tysiecy adresow ...

wtedy otrzymuje komunikat
Warning: mail() [function mail] Could not execute mail delivery program 'usr/bin/sendmail/' -t -i -fvm105@adresdomeny.pl in /home/vm/105/domains/adresdomeny/publc_html/send.php on line 20

linia 20 jak latwo zgadnac to
  1. mail($array[$i], $topic, $text, $headers);

Teraz pojawia sie pytanie.
Czy to jest wina mojego skryptu czy po prostu program pocztowy na serwerze nie daje sobie rady z taka iloscia wiadomosci?

Pozdrawiam Kamil
evolucja
Mnie się zdaje, że nie wyrabia. 40 tysięcy? No bez jaj. Licz się z tym, że żaden mi znany hosting nie przepuści takiej ilości spamu- o darmowych już nie wspominając. Sprawdź jakie masz ograniczenia na serwerze i wysyłaj maile w odpowiednich odstępach czasu.
Kamils2
ok po wstepnych ustaleniach
konto na ktorym trzymany jest skrypt to serwer dedykowany
po kontakcie z firma hostingowa i przedstawieniu jej problemu firma twierdzi ze serwery dedykowane nie maja zadnego limitu a jedyna przyczyna moze byc przy takiej ilosci emaili po prostu trafienie na liste jakas taka nie wiem on nazwe mi podawal ze to ta lista blokuje cos i to juz wtedy samemu trzeba kombinowac zeby skasowali
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.