Agape
21.04.2010, 21:40:21
Czytalem troche na forum o dodawaniu uzytkownikow na serwerze przez php. Zastanawiam sie tylko jak to jest / powinno byc rozwiazywane. Czy php to odpowiedni / najlepszy jezyk do tego i czy wykonywanie powinno odbywac sie odrazu czy zapisywac gdzies i pozniej cron. Pisze to jak narazie z ciekawosci ale moze mi sie niedlugo przydac.
1010
21.04.2010, 22:45:33
Zależy jaki to ma być projekt, są przypadki że zapisywani są od razu (jak np. na tym forum: rejestrujesz się - zakłada Ci konto i od razu możesz korzystać).
Język php jest dobry, jednak przy dużych projektach często wypierany przez inne.
Agape
22.04.2010, 08:12:48
Chodzi mi o rozwiązanie do minihostingu, w którym osoba zakłada sobie konto gdzie ma dostep do ftp, bash, mysql itp. Mam jeszcze pare pytan. Zauwazylem ze np na OVH zadania dodawane sa do listy, a pozniej wykonywane przez cron'a. Nie jestem tylko pewien w jakim celu. Zmniejszenia obciazenia serwera? Poza tym zastanawiam się jak dać użytkowniką dostęp do swojego konta, żeby mogli np zmienić hasło ftp itp. Szukałem trochę ale nie mogę znaleźć logowania za pomocą passwd zrobionego w php. Mysle ze to jakos inaczej powinno byc zrobione ale nie mam pomyslu. Przechowywac hasla w mysql? Nie da sie zrobic autoryzacji na hasla ktore sa w linuxie przypisane do uzytkownik?
1010
22.04.2010, 10:52:30
Jeśli np. w dzień jest zakładane dużo kont, natomiast w nocy nic to takie rozwiązanie może spowodować iż obciążenie procesora będzie równomierne przez całą dobę, a nie że w dzień zajechany, a w nocy odpoczywa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.