grzestra
11.05.2010, 15:33:11
Postanowiłem przepisać swoje funkcje obsługujące bazę danych (via PDO) i stworzyć klasę. Nie jestem zbyt biegły w programowaniu obiektowym i natrafiłem na kilka kłopotów. Jak zaprojektować taką klasę. Gdzie ma być zapisane połączenie z bazą i utworzenie obiektu PDO? Napisanie samych funkcji to chyba nie problem, ale jak mają korzystać z połączenia z bazą. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Grześ Strawiński
erix
11.05.2010, 16:07:00
A szukałeś trochę o PDO...?
grzestra
11.05.2010, 16:48:56
Oczywiście!
Potrafię używać PDO. Chciałem napisać sobie klasę z metodami dodaj, usuń i podobnymi. Oczywiście wszystko będzie bazować na PDO. Mam to napisane strukturalnie (kilka funkcji), ale nie umiem przerobić na styl obiektowy. Chciałbym, było to w miarę uniwersalne. Czyli, żeby dało się definiować połączenia z różnymi bazami bez ingerencji w kod klasy. Po prostu zamiast wielokrotnego pisania pytań SQL wolałbym używać jakiś funkcji. Mam nadzieje, że zrozumiale to napisałem.
pozdrawiam Grześ Strawiński
erix
11.05.2010, 17:12:16
Poszukaj o wzorcu MVC. To, czego potrzebujesz, to wszystko, co dotyczy Modelu.
grzestra
11.05.2010, 17:22:41
Wiem co to jest MVC. Potrzebuje w modelu pisać jedną linkę aby wykonać zapytanie a nie kilka linijek (sql, prepare, execute, fetch). Mógłbyś mi pomoc i odpowiedzieć na mój pierwszy post w tym temacie?
Pilsener
12.05.2010, 07:16:51
Nie pisz pierwszej klasy (bo z autopsji wiem, że pierwsza klasa = potworek), tylko skorzystaj z gotowych wzorców, choćby:
http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.htmlPopatrz jak robią to frameworki i użyj tego rozwiązania, rozbuduj je lub stwórz od podstaw własne.
grzestra
12.05.2010, 12:11:17
Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.