Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gra przeglądarkowa - pytania.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GreenGo
Witam,
zamierzam zabrać się za pisanie gry przeglądarkowej i zastanawiam się jak to zrobić. Chodzi mi głównie o to czy oprzeć to na jakimś frameworku czy własnoręcznie pisać klasy i jakoś tam je ze sobą łączyć. A jeśli na frameworku to czy Zend się nada ? Jedynie z nim miałem styczność (choć niewielką).
Proszę nie krytykować pomysłu bo robie to raczej w celach edukacyjnych niż z oczekiwaniem, że wyjdzie z tego coś super smile.gif

Pozdrawiam.
Crozin
Robię stronę www. Zastanawiam się czy użyć frameworka czy nie. Czy Zend Framework się nada?

Tak wygląda Twój post. A odpowiedzi na te pytania już padły wielokrotnie.
magnus
Jeśli w celach edukacyjnych to jak najbardziej warto na frameworku - jak zabierzesz się do tego poważnie, to w trakcie takiego projektu nauczysz się go porządnie (w praktyce) a to na pewno zaprocentuje.
Każdy framework się nada do takiego celu, więc kwestia tylko przyjrzenia się kilku i wybrania takiego, który będzie Ci najbardziej pasował (pod względem filozofii działania, wielkości itp.).
GreenGo
Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie. Jako, że nie mam zbytniego doświadczenia w OOP w php czyli również smartami, jQuery i innymi bibliotekami to czy jest sens abym zaczynał od Zend`a czy lepiej szkolić się na razie "na sucho" ?
Crozin
Cytat
Jako, że nie mam zbytniego doświadczenia w OOP w php czyli również smartami, jQuery i innymi bibliotekami
Po przeczytaniu tego odpowiedź jest prosta: nie - nie bierz się za ZF, ani żadnego innego frameworka. Dowiedz się w ogóle z czym masz w ogóle do czynienia (np. co to jest PHP, a co jQuery).
Spawnm
Przenoszę do przedszkola.
Pawel_W
framework -> OOP

więc jeżeli nie masz prawie żadnego pojęcia o OOP to lepiej nie bierz się od razu za frameworka takiego jak Zend...
GreenGo
Crozin - co to jQuery oczywiście wiem po prostu zamieściłem wzmiankę o tym aby było jasne, że z dodatkami js/ajax przy tworzeniu stron również nie miałem do czynienia smile.gif

o OOP mam pojęcie całkiem spore ale w javie, która jest całkowicie obiektowa.

Ok, dzięki za porady, w takim razie za waszymi radami zaczynam poznawać OOP w PHP smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.