Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Panel użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubapi
Witam! Nie mogę nigdzie znaleźć tutka jak zrobić panel użytkownika. Mam zrobione rejestracje/logowanie i chciałbym aby użytkownik mógł uzupełnić swoje dane. Np. dodać avatar, imię, nazwisko, miejscowość itp. Wiem że trzeba zrobić zapisywanie i odczytywanie z bazy danych. Jak to zrobić? Udało Mi się stworzyć coś takiego:
  1. <?php
  2. $co = $_GET['id'];
  3. $zapytanie = "SELECT `id`,`tytul`,`tresc`,`data`, `dodal` FROM `newsz` WHERE id='$co'";
  4. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  5. $wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania);
  6. echo '<h2>'. $wiersz[1] .'</h2>
  7. '. $wiersz[4] .' <strong>Dnia: </strong>'. $wiersz[3] .'<
  8. '. $wiersz[2] .'';
  9. ?>

Jest to dobre? Co muszę jeszcze z tym zrobić? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje, pozdrawiam!
pedro84
Chcesz uzupełniać dane a pobierasz a tabeli newsów... Interesujące. Jak zrobić panel? Normalnie... Formularz, dane + zapis/edycja/usuwanie. Google + wyszukiwarka na forum Ci podpowie.

PS W ogóle nie sprawdzasz danych przed zapytaniem.
Danielcom
Jeśli chcesz zrobić formularz do uzupełniania danych użytkownika, to musisz pobrać dane z dabeli mysql, wczytać je do odpowiednich pól formularza. Następnie dane po edycji musisz ponowanie zapisać dane do bazy.

Ten kod który pokazałeś jest dobry do wyświetlania danych.

Fragment kodu z formularza.
  1. <input type="text" value "<?php echo $wartosc; ?>" />
kubapi
Nie wiem jak to zrobić.. Mam coś takiego:
  1. $host = ''; // *
  2. $nazwa_bazy = '';
  3. $uzytkownik = '';
  4. $haslo = '';
  5.  
  6. @mysql_connect($host, $uzytkownik, $haslo) or die('Nie mogę połączyć się z serwerem bazy danych');
  7. @mysql_select_db($nazwa_bazy) or die ('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  8. $uzytkownicy = mysql_query("SELECT `id`, `nick` FROM `uzytkownicy`");
  9. hile ($dane = mysql_fetch_assoc($uzytkownicy)) {
  10. echo '<fieldset><legend>id '.$dane['id'].' (<a href="notatki.php?edytuj='.$dane['id'].'">edytuj</a> / <a href="notatki.php?usun='.$dane['id'].'">usuń</a>)</legend>';
  11. echo $dane['nick'];
  12. echo '</fieldset>';
  13. }
  14.  
  15. echo '<br />Nick: '.mysql_num_rows($uzytkownicy).'<br /><br />';
  16. if (isset($_GET['usun'])) {
  17. if (mysql_query("DELETE FROM `uzytkownicy` WHERE `id`='".$_GET['usun']."'"))
  18. echo 'uzytkownicy <b>'.$_GET['usun'].'</b> została usunięta. <a href="panel.php">Powrót</a>';
  19. } elseif (isset($_GET['edytuj'])) {
  20. if (isset($_POST['tresc'])) {
  21. if (mysql_query("UPDATE `uzytkownicy` SET `nick`='".$_POST['tresc']."' WHERE `id`=".$_GET['edytuj']))
  22. echo 'Dane zostały zmieniona. <a href="panel.php">Powrót</a>';
  23. } else {
  24. $tresc = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT `nick` FROM `uzytkownicy` WHERE `id`=".$_GET['edytuj']));
  25. echo '<form action="" method="post">';
  26. echo '<textarea name="tresc">'.$tresc[0].'</textarea><br />';
  27. echo '<input type="submit" value="Zapisz">';
  28. echo '</form>';
  29. }
  30. } else {
  31. if (isset($_POST['tresc'])) {
  32. if (mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (`id`, `nick`) VALUES ('', '".$_POST['tresc']."')"))
  33. echo 'Notatka została dodana. <a href="panel.php">Powrót</a>';
  34. } else {
  35. echo '<form action="" method="post">';
  36. echo '<textarea name="tresc"></textarea><br />';
  37. echo '<input type="submit" value="Dodaj">';
  38. echo '</form>';
  39. }
  40. }
Pewnie masa błędów. Mógłby ktoś to bliżej wytłumaczyć jak zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.