Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][HTML]Kilka pytan ogolnych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
guard6
Czesc. Chce zalozyc strone internetowa. Jestem po kursie HTML. Mam pare pytan, moze smiesznych ale prosze o odpowiedz. Czy istnieja szablony z logowaniem? Bo jak szukam w darmowych szablonach to rzadko kiedy widze z logowaniem. Chcialbym najpeirw napisac moja strone w edytorze, znalezc szablon i dopiero potem go umiescic na serwerze. Jaki edytor i jaki program zeby sprawdzic efekt przed wrzuceniem do sieci? I mam tez problem z hostingiem. Z darmowych znam cba i 000webhost. Mozna na nich umieszczac wlasne reklamy? Czy moze wybrac boo.pl? Potrzebuje takiego ktory by bez problemu udzwignal np. 5 tys userow. Mam jeszcze pare innych pytan wiec po udzieleniu odpowiedzi prosze nie zmaykac tego tematu. Dzieki i pzdr.
pedro84
Cytat
Czy istnieja szablony z logowaniem?

Chodzi Ci o szablony HTML? Raczej nie, ale poszukaj.

Cytat
Jaki edytor i jaki program zeby sprawdzic efekt przed wrzuceniem do sieci?

Dowolny edytor tekstowy. Polecam Notepad++. Sprawdzić efekt? Serwer lokalny. Po informacje => google.pl

Cytat
Mozna na nich umieszczac wlasne reklamy?

Najlepiej poszukac na ich stronach.

Cytat
Potrzebuje takiego ktory by bez problemu udzwignal np. 5 tys userow.

5 tysięcy zarejestrowanych uzytkowników? Odsłon dziennie? Unikalnych dziennie?
lobopol
Cytat(guard6 @ 14.05.2010, 20:34:23 ) *
Czesc. Chce zalozyc strone internetowa. Jestem po kursie HTML. Mam pare pytan, moze smiesznych ale prosze o odpowiedz. Czy istnieja szablony z logowaniem? Bo jak szukam w darmowych szablonach to rzadko kiedy widze z logowaniem. Chcialbym najpeirw napisac moja strone w edytorze, znalezc szablon i dopiero potem go umiescic na serwerze. Jaki edytor i jaki program zeby sprawdzic efekt przed wrzuceniem do sieci? I mam tez problem z hostingiem. Z darmowych znam cba i 000webhost. Mozna na nich umieszczac wlasne reklamy? Czy moze wybrac boo.pl? Potrzebuje takiego ktory by bez problemu udzwignal np. 5 tys userow. Mam jeszcze pare innych pytan wiec po udzieleniu odpowiedzi prosze nie zmaykac tego tematu. Dzieki i pzdr.

Cytat
Czy istnieja szablony z logowaniem

Zależy co przez to rozumiesz, czy tylko i wyłącznie zawierające formularz, czy posiadające cały mechanizm logowania. Jeżeli to pierwsze to istnieją, jeżeli to drugie to w samym html nie ma, ale jest mnóstwo darmowych cms.

Cytat
Jaki edytor i jaki program zeby sprawdzic efekt przed

Do pisania:
ciężkie, ale bardzo rozbudowane:
-eclipse pdt
-netbeans (moje ulubione środowisko)

lekkie
-notepad++

Do testowania:
-VertrigoServ
-xampp
-bitnami (jeżeli chcesz używać postgre)

Co do serwera to polecam jednak wykupić, na bezpłatnych nie ma co polegać. Polecam ovh z tańszych hostingów. Z darmowych to może ostatecznie http://www.freehostingcloud.com/ ale głowy nie dam.
guard6
Chodzi mi o szablony wygladu strony i layoutu. Zalezy mi na calym mechanizmie logowania i rejestracji. Formularz rejestracyjny, mail aktywacyjny itp. Jak takie cos zrobic albo gdzie znalezc? Chodzilo mi o 5 tys. zarejestrowanych uzytkownikow.
pedro84
Cytat(guard6 @ 14.05.2010, 23:09:52 ) *
Chodzi mi o szablony wygladu strony i layoutu. Zalezy mi na calym mechanizmie logowania i rejestracji. Formularz rejestracyjny, mail aktywacyjny itp. Jak takie cos zrobic albo gdzie znalezc? Chodzilo mi o 5 tys. zarejestrowanych uzytkownikow.

To raczej takiego nie ma. Ale są darmowe skrypty logowania/rejestracji. Poszukaj. Ile warte? Nie wiem, nie bawiłem się tym nigdy. Może jakimś CMSem się zainteresuj?
lobopol
Dokładnie jak pedro84 mówi, masz dwie opcje albo znajdziesz jakiś darmowy system cms (jest ich mnóstwo, ale są przeważnie dość rozbudowane) albo sam coś takiego napiszesz, sama rejestracja/logowanie to jest naprawdę prosta sprawa, a sporo się można przy pisaniu czegoś takiego nauczyć.
W skrócie rejestracja powinna wyglądać w ten sposób, że za pomocą formularza przesyła się postem dane do założenia konta (jakie tam sobie chcesz, ale standardowo to login/hasło dwa razy i email), a w skrypcie php do którego przesyłasz najpierw sprawdzasz poprawność danych (czy długości odpowiednie itp.), jeżeli wszystko ok to sprawdzasz czy w bazie nie masz już takiego loginu, jeżeli nie to możesz dodać nowego użytkownika do bazy.

Sama tabela musiałaby wyglądać mniej więcej tak:
-id
-login
-hasło
-email
.
.
.

Logowanie to nic innego jak za pomocą formularza wysłanie danych (login/hasło) do kolejnej funkcji, jeżeli są obie wartości poprawne sprawdzasz czy w bazie istnieje użytkownik z takim hasłem, jeżeli tak tworzysz nową sesje w której zapisujesz status użytkownika itp.

kilka systemów cms dla ciebie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Por%C3%B3wnan...stem%C3%B3w_CMS

A tu nieco szerzej o tworzeniu mechanizmu logowania/rejestracji (z prostym przykładem)
http://webmade.org/porady/sesje-php-system-logowania.php

Ps. o niezłych liczbach zarejestrowanych użytkowników myślisz smile.gif Do takiej ilości to już koniecznie serwer płatny.
guard6
Serwer platny...ale jaki? Boo.pl wystarczy? I od czego najlepiej zaczac robienie strony? Od szablonu i dopiero pozniej uzupelnianie go? I czy jesli pobiore jakis szablon to bede mogl go zmodyfikowac? Np. zrobienie na nim logowania itp.? I czy jak wykupir prokonto na boo.pl to wykupie tylko hosting czy do tego dostane domene(np. nazwa.boo.pl)? I czy jest jakis hosting do wykupienia lub doemna gdzie mozesz ja wkupic na miesiac a pozniej jesli bedzie pasowac przedluzyc? Wiem ze duzo pytan i moze banalnych ale chyba do tego jest ten temat ;] Dziekuje z gory za wszelka pomoc. Pzdr
krzysztof_kf
Cytat(guard6 @ 15.05.2010, 13:46:30 ) *
Serwer platny...ale jaki? Boo.pl wystarczy? I od czego najlepiej zaczac robienie strony? Od szablonu i dopiero pozniej uzupelnianie go? I czy jesli pobiore jakis szablon to bede mogl go zmodyfikowac? Np. zrobienie na nim logowania itp.? I czy jak wykupir prokonto na boo.pl to wykupie tylko hosting czy do tego dostane domene(np. nazwa.boo.pl)? I czy jest jakis hosting do wykupienia lub doemna gdzie mozesz ja wkupic na miesiac a pozniej jesli bedzie pasowac przedluzyc? Wiem ze duzo pytan i moze banalnych ale chyba do tego jest ten temat ;] Dziekuje z gory za wszelka pomoc. Pzdr

Witam jeśli chodzi o hosting tylko nie BOO codziennie awarie powiem krótko jaka cena taki hosting zacznij najpierw od szablonu co chcesz zrobić a z logowaniem już nie zrobisz na samym HTML tylko to już trzeba liznąć PHP domenę i najtaniej zakupisz u OVH domena .pl tam kosztuję 12 zł nie wiem czy dobrze pamiętam jak kupisz hosting to domena gratis także w OVH będziesz miał gwarantowaną jakość . wszystko nie tylko boo pozdrawiam
lobopol
Ok to tak jeżeli weźmiesz hosting w ovh (serwer wirtualny trzeba chyba brać na cały rok z góry koszt to coś koło 100zł, ale jest dużo miejsca 25Gb i transfer miesięczny 500Gb, niestety małą baza danych bo tylko 25mb, ale na start to w zupełności wystarczy, no i domena .pl jest gratis). Za połowę ceny można dostać hosting na linuxpl, ale znacznie słabsze parametry będzie miał.

A od czego zacząć, hmm po pierwsze zastanów się co ma strona robić, jakie funkcjonalności itp. następnie rozpisz sobie to wszystko na kartce. Zaprojektuj sobie na kartce bazę danych itd.. Następnie zacznij programować to co zaplanowałeś (w międzyczasie możesz pomyśleć o układzie strony), kiedy skończysz zajmij się stworzeniem wyglądu strony (można to robić równocześnie, ale łatwo się wtedy pogubić).

Jeżeli pobierzesz jakiś szablon to oczywiście będziesz go mógł zmodyfikować, tylko poczytaj ich licencje, bo niektóre wymagają zostawienia stopki z adresem autora itp. (trzeba takie rzeczy szanować). Dobrze jest samemu napisać bo w cudzym dziele ciężko się połapać nieraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.