Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax]Wyświetlanie podstron w jednym divie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
madd
Witam

Nie do końca wiem jak nazwać to czego szukam, dlatego proszę o niezlinczowanie mnie.
Chciałbym aby moja strona po wejściu do konkretnej podstrony(kontakt, główna, login, cośtam) zamiast odświeżać się cała, odświeżała konkretnego diva w którym wyświetla się treść. Nie proszę o gotowe rozwiązanie leczo dyskretną pomoc jak, gdzie, kiedy?

Pozdrawiam
Madd
sannin
http://api.jquery.com/jQuery.ajax/ a dokładnie to:

Cytat
$.ajax({
url: 'ajax/test.html',
success: function(data) {
$('.result').html(data);
alert('Load was performed.');
}
});
madd
Dziękuję bardzo, link pomocny jednak postudiowałem temat i znalazłem ciekawsze rozwiązanie(tak mi się wydaje).
Mianowicie coś takiego : http://max.jsrhost.com/ajaxify/demo.php#
Rozwiązanie wydaje się być idealne, niestety napotkałem problem. Link przenosi mnie do wybranej strony zamiast wyświetlić się w docelowym divie. Jak spowodować aby działało to poprawnie?

----------
Raz jeszcze proszę o pomoc. Jest to praktycznie ostatnia rzecz potrzebna do ukończenia pracy. (nie domowej!) Chcę aby po kliknięciu w menu na np: ankieta zamiast ładować cały ankieta.php, mój formularz odpalał się w <div id="content">. Ajaxify wydaje się być idealnym rozwiązaniem, niestety zamiast odświeżać diva otwiera nowe okno. Czy jest jeszcze jakaś metoda na wykonanie tego działania? Czy można w href-ie zlecić wykonanie .load? Jakieś pomysły, podpowiedzi?
-----------
Problem z jakim się spotkałem przewinął się kilka razy przez forum. Udało mi się rozwiązać go, na tyle aby działał. Prawdopodobnie wyskoczy mi jeszcze kilka problemów ALE działa smile.gif. Warto dodać jeszcze history plugin jQuery.
  1. <script type="text/javascript">
  2. function menu1()
  3. {
  4. $('#content').load('abc.php');
  5. }
  6. </head>
  7. .
  8. .
  9. .
  10. <a href="#" onclick="menu1()">klik</a>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.