Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyciąganie kilku informacji ze strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xxxlukasz
Witam,
od razu przyznaję się, jestem ciemny, a język PHP liznąłem na tyle by móc sklecić kilka linijek kodu celem wyciągnięcia danych z pliku np. include() itp.

Jednak postanowiłem do mojego dorobku intelektualnego dorzucić umiejętność wyciągania danych ze stron www. I tak oto wpadłem na pomysł wyciągnięcia informacji z mojego chomika i wyświetlenia ich na stronie m.in: ilości plików oraz wielkość danych umieszczonych w chomikuj.pl.

Próbowałem użyć:

1. preg_match('<span id=/"ctl00_CT_StatsSize/" style=/"font-weight:bold;/">(.*)</span>');

ale niestety nie wyszło. Próbowałem na wszelkie sposoby. Czy może ktoś z drogich forumowiczów ma już taki skrypt zrobiony? Albo próbował? Bo może nie da się tego zrobić i niepotrzebnie męczę sięquestionmark.gif Może istnieje gdzieś błąd w połączeniu ze stroną?
varez
Cytat(xxxlukasz @ 18.05.2010, 10:35:00 ) *
Próbowałem użyć:
  1. preg_match('<span id=/"ctl00_CT_StatsSize/" style=/"font-weight:bold;/">(.*)</span>');

jeżeli to wszystko co podałeś do funkcji preg_match to z pewnością nie podziała ^^.
Generalnie dobrze by było jakbyś podał cały kod jaki masz, przecież długi nie jest (max 10 linijek)?

ale niestety nie wyszło. Próbowałem na wszelkie sposoby.

Mógłbyś podać wszystkie Twoje sposoby, żebyśmy wskazali Ci błąd

Może istnieje gdzieś błąd w połączeniu ze stroną?

W większości przypadków skrypt by Ci to wypisał.
Jest taka możliwość, ale znowu - nie pokazałeś nam jak próbujesz pobrać stronę..
xxxlukasz
Wycinek kodu strony:
  1. <span id="ctl00_CT_StatsFilesCount" style="font-weight:bold;">42207</span>
  2. plików (<span id="ctl00_CT_StatsSize" style="font-weight:bold;">5856841,6 MB</span>)<br />
  3. <div class="StatsArea">
  4. <div class="StatsMusic" title="pliki muzyczne"><span id="ctl00_CT_StatsMusic">3631</span></div>
  5. <div class="StatsVideos" title="pliki video"><span id="ctl00_CT_StatsVidoes">10847</span></div>
  6. <div class="StatsImages" title="obrazy"><span id="ctl00_CT_StatsImages">16656</span></div>
  7. <div class="StatsDocs" title="dokumenty"><span id="ctl00_CT_StatsDocs">1199</span></div>

Mój kod - nieco zmodyfikowany - już coś mi się wyświetla:

1. <?php
  2. $url="http://chomikuj.pl/Rufus88";
  3. $tekst = file_get_contents($url);
  4. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsFilesCount" style="font-weight:bold;">(.*)</span>@', $tekst, $wynik);
  5. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsSize" style="font-weight:bold;">(.*)</span>@', $tekst, $wynik2);
  6. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsMusic">(.*)</span>@', $tekst, $wynik3);
  7. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsVidoes">(.*)</span>@', $tekst, $wynik4);
  8. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsImages">(.*)</span>@', $tekst, $wynik5);
  9. preg_match_all('@<span id="ctl00_CT_StatsDocs">(.*)</span>@', $tekst, $wynik6);
  10. print_r($wynik);
  11. print_r($wynik2);
  12. print_r($wynik3);
  13. print_r($wynik4);
  14. print_r($wynik5);
  15. print_r($wynik6);
  16. ?>

I nie wiem jak dalej to ugryźć sad.gifsad.gif
$wynik oraz $wynik2 w ogóle nie wyświetlają mi się sad.gifsad.gif
varez
  1. <pre>
  2. <?php
  3. $url="http://chomikuj.pl/Rufus88";
  4. $tekst = file_get_contents($url);
  5. preg_match('@ctl00_CT_StatsFilesCount[^>]+><b>(.*)</b><@', $tekst, $wynik);
  6. $stats['liczba']=$wynik[1];
  7. preg_match('@ctl00_CT_StatsSize[^>]+><b>(.*)</b><@', $tekst, $wynik);
  8. $stats['rozmiar']=$wynik[1];
  9. preg_match('@ctl00_CT_StatsMusic[^>]+>(.*)<@', $tekst, $wynik);
  10. $stats['muzyki']=$wynik[1];
  11. preg_match('@ctl00_CT_StatsVidoes[^>]+>(.*)<@', $tekst, $wynik);
  12. $stats['filmow']=$wynik[1];
  13. preg_match('@ctl00_CT_StatsImages[^>]+>(.*)<@', $tekst, $wynik);
  14. $stats['obrazkow']=$wynik[1];
  15. preg_match('@ctl00_CT_StatsDocs[^>]+>(.*)<@', $tekst, $wynik);
  16. $stats['dokumentow']=$wynik[1];
  17. print_r($stats);
  18. ?>
  19. </pre>
xxxlukasz
Dziękuję bardzo smile.gifsmile.gif
yahoo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.