Witam ponownie. Mam znów problem, otóż piszę skrypt wyświetlania menu i kategorii menu i mam problem z zastosowaniem tego w praktyce czyli w systemie szablonów RainTpl
php:
//*************** Wyświetlenie newsow na stronei glownej **//
/////////////////////////////////////////////////////////////
$qu2 = mysql_query("SELECT * FROM menu_types WHERE mask = '0'"); // Tabela z kategoriami
for($i=0; $i<$nr2; $i++) // petla do przeszukiwania FOR
{
$nameCategory = mysql_result($qu2,$i,"title"); // nazwa kategorii $menuType = mysql_result($qu2,$i,"menutype"); // nazwa kategorii //echo "<p>".$nameCategory."</p>";
//$arr2[] = $menuType; /////////////////////////////////////
$qu3 = mysql_query("SELECT * FROM menu WHERE menutype='$menuType' ORDER by ordering ASC"); // Szukamy linkow ktore sa w danej kategorii
for($j=0; $j<$nr3; $j++)
{
$linkLink = mysql_result($qu3,$j,"link"); // nazwa kategorii //echo "<p><a href=\"".$linkLink."\">".$nameLink."</a>";
//$arr3[] = $nameLink; /////////////////////////////////////
}
}
$zm1 = "jakis tekst";
$tpl->assign("cos", $zm1);
/////////////////////////////////////////////////////////////
//*********************************************************//
Plik tpl.
{loop name="arr2t"}
<p><a href="{$value.alias}">{$value.name}
</a></p>
{/loop}
I teraz nie wiem jak przekazać zmienne do tablicy aby powstała sensowna tablica. Oraz nie potrafję ją, je wyświetlić. Pomoże ktoś?
Edit: i jeszcze jak można to proszę o wytłumaczenie w jaki sposób "wyciągnąć" z tablicy zmienną a następnie ją przekształcić.
Chodzi mi tu o format daty, czyli jeżeli w tablicy wykonanej przy pomocy pętli while (dodając dane z mysql) mamy 2010-05-06 10:20:03 i w pliku tpl: {$value.dataCreated}.
Chciał bym uzyskać mniej więcej taki efekt poniedzilek, 23 maja 2019 r. (ale skrypt formatowania daty już wykonałem).
ref